Αναγκαίο τα κόμματα να προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο
Την ίδια μέρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έβαζε αυτή την εβδομάδα τέλος στα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου, μία νέα δημοσκόπηση έβγαζε δεκακομματική τη Βουλή που θα προκύψει αν οι εκλογές γίνουν σήμερα. Αν μάλιστα κάποιος προσθέσει ότι το πιο πιθανό είναι στο τέλος της τετραετίας η κυβέρνηση να έχει μεγαλύτερη φθορά από ό,τι σήμερα, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι κανένα κόμμα δεν θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση όποτε και αν γίνουν οι εκλογές.
Προσπαθώ με βάση τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων να καταλάβω αν μπορεί να προκύψει συνεργασία μετεκλογική προκειμένου η χώρα να μην βρεθεί προ των πυλών της πλήρους ακυβερνησίας. Προς το παρόν κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, καθώς με το πρώτο κόμμα που είναι η Νέα Δημοκρατία κανείς δεν προτίθεται να συμπράξει, είτε από τα δεξιά είτε από τα αριστερά. Από την άλλη το ενδεχόμενο μίας κεντροαριστερής κυβέρνησης προβάλει πολύ δύσκολο και σε θεωρητικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο αφού, προς το παρόν πάντα, δεν βγαίνουν τα νούμερα.
Το ενδεχόμενο επιχείρημα ότι είναι άτοπο να μιλάμε για εκλογές καθώς απομένουν 2,5 χρόνια μέχρι την εξάντληση της τετραετίας από την κυβέρνηση άρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα προς ώρας στη χώρα, κατά την άποψή μου, είναι έωλο για τον εξής απλό λόγο: Στην πολιτική κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει το επόμενο διάστημα, άρα πρέπει τα πολιτικά κόμματα να είναι έτοιμα για παν ενδεχόμενο. Και δυστυχώς τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα στον τόπο, είτε διότι δεν το θέλουν είτε διότι δεν μπορούν, δεν έχουν καμία κουλτούρα συνεργασίας. Και όλα αυτά ενώ η χώρα βρέθηκε με κυβερνήσεις συνεργασίας τα χρόνια των μνημονίων και της τεράστιας οικονομικής κρίσης που είχε προκύψει τότε. Για να μην βρεθούμε λοιπόν στην ίδια θέση αύριο, είτε αυτό είναι σε λίγους μήνες είτε το αργότερο σε 2,5 χρόνια, τα πολιτικά κόμματα είναι αναγκαίο να προετοιμάζονται από τώρα για παν ενδεχόμενο.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30.11-01.12.2024