ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιατί η ΝΔ δεν είναι πλέον Καραμανλική

 02/10/2024 08:00

«Όπως λέει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όλοι είμαστε Καραμανλικοί στη Νέα Δημοκρατία». Αυτό είπε ο αξιολογότατος και σεβαστός πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας στην ομιλία του σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής» για την παρουσίαση βιβλίου αφιερωμένο στον ιδρυτή του κόμματος.

Τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη που υπενθύμισε σκοπίμως αυτή τη χρονική περίοδο ο Κώστας Τασούλας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Και αυτό διότι πολύ απλά θα το γράψω, η σημερινή κυβερνώσα Νέα Δημοκρατία δεν έχει καμία σχέση με το κόμμα που ίδρυσε το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και έθεσε τις βάσεις της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Η τότε κυβερνητική παράταξη δημιούργησε θεσμούς στον τόπο με σημείο αναφοράς την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και τη θεσμική της θωράκιση ενώ στον τομέα της Οικονομίας ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός με όχημα την κρατική παρέμβαση ήταν ο οδηγός της οικονομικής πολιτικής. Και το κυριότερο όλων, ο αείμνηστος Καραμανλής είχε καταφέρει να υιοθετήσουν όλοι οι συνεργάτες του στο υπουργικό συμβούλιο το μοντέλο διακυβέρνησης όπου τα λόγια ήταν λίγα και το έργο μεγάλο. Το ύφος δηλαδή διακυβέρνησης Καραμανλή είχε τον χαρακτήρα της σεμνότητας και της αποτελεσματικότητας ενώ το κύρος του Καραμανλή ενέπνευσε τον διεθνή σεβασμό σε όλους τους ηγέτες εκείνης της εποχής.

Δυστυχώς για τη Νέα Δημοκρατία σήμερα παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται από κάποια στελέχη του κόμματος και υπουργούς της κυβέρνησης, η εικόνα της παράταξης αλλά και η πολιτική της κυβέρνησης δεν έχουν καμία σχέση με το Καραμανλικό dna της παράταξης αυτής. Οι θεσμοί δεν λειτουργούν ανεξάρτητα, η οικονομία είναι παραδομένη στο διεθνές διευθυντήριο της νεοφιλελεύθερης αντίληψης, πολλοί υπουργοί φλυαρούν στα κανάλια, επενδύουν στην επικοινωνία της νέας εποχής και αδιαφορούν για το παραγόμενο αποτέλεσμα, η σεμνότητα είναι άγνωστη λέξη εν αντιθέσει με την αλαζονεία. Η Νέα Δημοκρατία σήμερα έχει πάθει μετάλλαξη.

Σε μία ανάγνωση που υιοθετείται από πολλούς στη σημερινή κυβέρνηση αυτό δεν είναι κακό. Οι εποχές άλλαξαν, τα κόμματα οφείλουν να προσαρμόζονται σε κάθε καινούριο, οι ηγέτες μπορεί να έχουν άλλα χαρακτηριστικά και το κυριότερο οι ιδεολογίες του παρελθόντος κατέρρευσαν. Όλα αυτά συνηγορούν στην αποδοχή ότι τίποτα δεν είναι σημαία πουθενά. Αντί λοιπόν ο πρωθυπουργός να πει επιτέλους την αλήθεια ότι θέλει δηλαδή μία άλλη Νέα Δημοκρατία, στην ουσία διαδίδει fake news περί Καραμανλισμού όταν εκ των πραγμάτων το στίγμα της κυβέρνησής του είναι διακυβέρνησης Σημίτη.

Βέβαια οι αναφορές περί Καραμανλικής Νέας Δημοκρατίας μόνο τυχαίες δεν είναι. Έχουν ορίζοντα προεδρικής εκλογής και συσπείρωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας με απώτερο στόχο την ολοκλήρωση της τετραετίας. Μετά έχει ο Θεός…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29.09.2024