Ουκρανία, Ρωσία, Ελλάδα…
Κλείνουμε τελικά ως Έλληνες το μάτι στους Ρώσους; Το ερώτημα είναι μάλλον ρητορικό, αν δει κανείς το πόσο χαλαρά υποδέχτηκε η ελληνική κοινή γνώμη την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μία ελληνική κοινή γνώμη που πάντοτε έδειχνε ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα εισβολών και ξένων επεμβάσεων. Θυμηθείτε τον πόλεμο στο Ιράκ (πόσες πορείες…), παλιότερα τη Νικαράγουα και τη Χιλή, τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στην Παλαιστίνη ή τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία.
Γενικά με τον ιμπεριαλισμό των Ρώσων ήμασταν πάντοτε πιο επιφυλακτικοί. Οι παλιότεροι θα θυμούνται τις ηρωικές προσπάθειες που γίνονταν στα φοιτητικά αμφιθέατρα της δεκαετίας του ’80 για να βγει κάποιο ψήφισμα για την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν. Τους θεωρούσαμε φίλους και πιθανούς σωτήρες μας, όπως πίστευε αφελώς και ο Λαφαζάνης.
Ο ελληνικός λαός πάντα ήθελε κάποιον εξωτερικό παράγοντα που να του φταίει για τα λάθη του. Παραδοσιακά αυτοί ήταν οι Αμερικάνοι, πιο πρόσφατα αναδείχτηκε ένας άλλος εχθρός που διογκώθηκε τα χρόνια των μνημονίων. Οι κακοί Γερμανοί που θεωρούσαμε ότι δεν έδειξαν οίκτο όταν η Ελλάδα έψαχνε τρόπους για να σωθεί από τη χρεοκοπία.
Οι Ρώσοι όμως; Πάντα θεωρούνταν φίλοι μας. Είτε παλιά ως Σοβιετικοί που αποτελούσαν το αντίβαρο στους κακούς Αμερικάνους είτε αργότερα οι Ρώσοι που βρέθηκαν αντίπαλοι με όλο τον κόσμο. Ο Πούτιν ήταν για αρκετούς εγχώριους κάτι σαν παιδικός ήρωας. Γυμνασμένος, αντισυμβατικός, απρόβλεπτος. Λίγοι σχολίαζαν τη μη ύπαρξη δημοκρατίας στη Ρωσία ή τη στήριξη όλου αυτού του καθεστώτος από μερικούς ολιγάρχες.
Έτσι ας μην τσιμπιόμαστε όταν διαβάζουμε δημοσκοπήσεις, όπως αυτή που δημοσιεύτηκε στο POLITICO και έγινε ανάμεσα σε πολίτες της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Ιταλίας.
Τι λέει στα βασικά της σημεία; Για τη στήριξη της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ στην Ισπανία το 53% δηλώνει ότι πρέπει να μπει αμέσως, το 23% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων και το 11% λέει όχι. Στη Γερμανία το 22% δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην ΕΕ, το 41% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων και το 24% λέει όχι, στη Γαλλία τα αντίστοιχα νούμερα είναι 25%, 24% και 27% που λέει όχι, στην Ιταλία 19%, 26% και 28% που λέει όχι στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. Όσο για την Ελλάδα, το 21% δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην ΕΕ, το 33% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων και το 39% λέει όχι. Το πιο ψηλό ποσοστό, δηλαδή…
Φιλορωσική και η απάντηση των Ελλήνων σε ό,τι αφορά στην καταδίκη της εισβολής: το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρεί «απαράδεκτη» τη ρωσική επίθεση» είναι στην Ελλάδα 60% (το χαμηλότερο), ενώ έπονται η Ιταλία (71%), η Γαλλία (78%), η Γερμανία (82%), η Ισπανία (86%) και η Ολλανδία (88%).
Και αν ακόμη δεν έχετε πειστεί για τα φιλορωσικά μας αισθήματα, διαβάστε τα ποσοστά πολιτών που θεωρούν ότι κατανοούν τη ρωσική επίθεση: Ελλάδα 34%, Ιταλία 19%, Γαλλία 13%, Γερμανία 11%, Ισπανία 10% και Ολλανδία 9%.
Ας μην αναρωτιόμαστε λοιπόν γιατί οι πορείες υπέρ της Ουκρανίας είναι λιγοστές…
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 20.03.2022