Ας σοβαρευτούμε…
Σκηνή Νο 1: Σε εξωτερικό χώρο της Helexpo στο Μαρούσι. Εκεί την Τσικνοπέμπτη στήθηκε γλέντι. Με τη συμμετοχή 4 προσώπων που ανήκουν στο δυναμικό των συμβασιούχων του ΕΟΔΥ.
Σκηνή 2: Σε ταράτσα του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Εκεί έλαβε χώρα έτερο γλέντι μάλλον και αυτό την Τσικνοπέμπτη. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου επρόκειτο για συνάθροιση μικρού αριθμού εργαζομένων σε εξωτερικό χώρο του νοσοκομείου, για την οποία διατάχθηκε ήδη η διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης.
Σκηνή 3: Η καθημερινότητα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Λίγες μόνο ημέρες μετά την ψήφιση του νόμου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, εν μέσω σκληρού lockdown και ενώ τα κρούσματα από τον κορονοϊό έχουν πάρει για τα καλά την ανηφόρα οι διαδηλώσεις όλο και αυξάνονται. Αν μου ξέφυγε κάποια από τις αρχές του Μαρτίου είχαμε στη Θεσσαλονίκη 11 πορείες, με όλα τα μενού. Από Κουφοντίνα και παιδεία μέχρι την ημέρα της γυναίκας.
Την ίδια στιγμή η πολιτική οξύτητα έχει κτυπήσει κόκκινο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την Τετάρτη κάτι που δεν έχει ξαναγίνει επί πρωθυπουργίας του, δηλαδή δύο δημόσιες δηλώσεις. Η πρώτη ήταν γραπτή και η δεύτερη συνοδευόταν και από σχετικό βίντεο, καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να αναλάβει τις ευθύνες της και να βάλει φρένο στις διαδηλώσεις. Ο δε Αλέξης Τσίπρας στάζει δηλητήριο κάθε φορά που τοποθετείται για την πανδημία και την αστυνομική βία.
Έψαξα να δω το πολιτικό κλίμα που υπάρχει σε άλλες χώρες εν μέσω πανδημίας. Δε βρήκα πουθενά τέτοια οξύτητα. Στη Γερμανία έχουμε μόνο την ακροδεξιά AFD να υποστηρίζει υπογείως τις διαδηλώσεις κατά της πανδημίας που έτσι και αλλιώς σε σχέση με το καλοκαίρι έχουν υποχωρήσει. Στην Αγγλία η κριτική των Εργατικών προς τον Μπόρις Τζόνσον διεκόπη από το φθινόπωρο όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός σοβαρεύτηκε. ‘Οσο για το Βέλγιο, που πλήρωσε μεγάλο τίμημα στον αγώνα κατά της πανδημίας, μόλις την Τετάρτη το κοινοβούλιό του έδωσε στην κεντροδεξιά κυβέρνηση ειδικές εξουσίες για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού. Ομόφωνα, παρακαλώ!
Και ενώ έξω συμβαίνουν όλα αυτά στη χώρα μας ένα επεισόδιο υπέρμετρης αστυνομικής βίας δείχνει ικανό να τινάξει τα πάντα στον αέρα…
Τα πράγματα είναι απλά. Δεν είναι σήμερα το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας η αστυνομική βία. Αυτό που προέχει είναι να νικήσουμε την πανδημία. Και για να συμβεί αυτό πρέπει να σοβαρευτούμε όλοι. Κυβέρνηση, αντιπολίτευση και πολίτες.
Η κυβέρνηση γιατί δείχνει χαμηλά αντανακλαστικά όταν δεν πρέπει, όπως στη Νέα Σμύρνη, όπου έπρεπε αμέσως να θέσει σε διαθεσιμότητα τον αστυνομικό και να λήξει το θέμα. Αλλά και γιατί έχει χάσει την παλιά της αποτελεσματικότητα και κάνει νευρικές κινήσεις. Όσο για την αξιωματική αντιπολίτευση, γιατί επενδύει στην πανδημία, θυμίζοντας την παλιά τακτική του ΚΚΕ «όσο χειρότερα για το λαό τόσο καλύτερα για το κόμμα». Μόνο που σήμερα το χειρότερα είναι ανθρώπινες ζωές…
Όσο για εμάς τους πολίτες: όσο πιο πειθαρχημένοι είμαστε τόσο πιο γρήγορα θα φτάσουμε στην επανεκκίνηση.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13-14 Μαρτίου 2021