Είναι οι Θεσσαλονικείς απείθαρχοι;
Δεν μου αρέσει να χαϊδεύω αυτιά. Άλλωστε δεν έχω και κανένα κίνητρο. Θα προσπαθήσω μέσα στις λίγες γραμμές αυτού του κειμένου να αποδείξω πως οι συμπολίτες μας δεν απειθάρχησαν στα κυβερνητικά μέτρα και ούτε επέδειξαν αναισθησία, όπως κάποιοι σχολιαστές και δημοσιογράφοι τους καταλόγιζαν.
Το φαινόμενο της μαζικής εξόδου στην Νέα Παραλία παρατηρήθηκε μόνον την προηγούμενη Κυριακή, καθώς λόγω της ημέρας, δεν υπήρξε καμιά αστυνόμευση. Και πάλι οι περιπατητές και οι αθλούμενοι τηρούσαν την απόσταση ασφαλείας των δύο μέτρων.
Οι φωτογραφίες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, δεν αφορούσαν την κίνηση εκείνης της συγκεκριμένης ημέρας, αλλά άλλης ημέρας πριν το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού.
Προφανώς επρόκειτο για τη γνωστή δημοσιογραφική υπερβολή. Δύσκολο το επάγγελμα του δημοσιογράφου, με πολύ ανταγωνισμό, απαιτεί την συνεχή παραγωγή γεγονότων. Ακόμα και αν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η αναγνωσιμότητα και η τηλεθέαση είναι πολλές φορές υπεράνω της αλήθειας και οι υπεύθυνοι των ΜΜΕ τις επιζητούν για να επιβιώσουν.
Δηλαδή οι συμπολίτες μας πειθαρχούν στα κυβερνητικά μέτρα; Θα ρωτήσει ο αναγνώστης. Ναι, πειθαρχούν στον ίδιο βαθμό που πειθαρχούν και οι πολίτες των άλλων αστικών κέντρων. Δεν παρατηρείται κάποια ιδιαίτερη συμπεριφορά των Θεσσαλονικέων.
Στο κέντρο της πόλης οι συμπολίτες μας πειθαρχούν σε μεγαλύτερο βαθμό, στις γειτονιές, όπου η αστυνόμευση είναι πιο χαλαρή ή και ανύπαρκτη, λιγότερο. Ο παρατηρούμενος συνωστισμός στις λαϊκές αγορές και στις τράπεζες δεν οφείλεται στην παραβατική τους συμφορά, καθώς τα κυβερνητικά μέτρα προβλέπουν λειτουργία τόσο των λαϊκών αγορών όσο και των τραπεζών.
Η Περιφέρεια και ο δήμος της Θεσσαλονίκης όταν είδαν τις fake φωτογραφίες προφανώς πανικοβλήθηκαν και εισηγήθηκαν στην κυβέρνηση να παραμείνει ανοικτή η Νέα Παραλία μόνον για έξι ώρες κάθε μέρα, πλην του Σαββατοκύριακου που θα είναι ολοκληρωτικά κλειστή στους Θεσσαλονικείς.
Το αν θα αποδώσει το μέτρο θα φανεί στην πράξη. Δηλαδή θα φανεί αν θα υπάρξει συνωστισμός αθλουμένων αυτό το εξάωρο, που υπό το προηγούμενο καθεστώς είχαν την δυνατότητα να αθληθούν όλο το 24ωρο.
Θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να λάβει υπ’ όψη πως για χιλιάδες συμπολίτες μας το καθημερινό περπάτημα επιβάλλεται όχι για αισθητικούς λόγους, αλλά για λόγους υγείας. Είναι μέρος της φαρμακευτικής αγωγής τους. Και αυτό ουδείς μπορεί να το αγνοήσει.
Επειδή, όπως φαίνεται, έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας, που θα περιλάβει και το Πάσχα, φρόνιμο θα είναι οι τοπικές αρχές να είναι προετοιμασμένες για όλα, καθώς σύμφωνα με τις ενδείξεις η κρίση της επιδημίας θα κορυφωθεί στην Ελλάδα στα μέσα Απριλίου. Βέβαια, αυτό είναι και θέμα της κεντρικής κυβέρνησης, όμως και η Περιφέρεια και ο δήμος οφείλουν να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν κρούσματα απειθαρχίας, κυρίως κατά την περίοδο του Πάσχα.
Πάντως ο χειρότερος σύμβουλος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο πανικός, που είναι και αδικαιολόγητος, καθώς κάποιες καταστάσεις είναι εντελώς προβλέψιμες. Μέχρι στιγμής τα πάμε καλά. Ας συνεχίσουμε έτσι και ακόμα καλύτερα.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 04/05 Απριλίου 2020