ΑΠΟΨΕΙΣ

Γερμανία μ.κ (μετά τον κορονοϊό)

 17/04/2022 18:09

«Mπορείτε να μπείτε στο μπαρ αρκεί ο κύριος να βγάλει τη μάσκα του». Το ρολόι έδειχνε λίγο μετά τις 12 το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και το ελληνικό τρίο, στο οποίο μετείχα και εγώ, είχε βγει για μια μπαρότσαρκα στην Türkenstrasse του Μονάχου. Αν αναρωτιέστε για το σχόλιο περί μάσκας, αυτό ειπώθηκε από τον πορτιέρη ενός γνωστού μοναχέζικου μπαρ και απευθύνονταν προς εμένα που ήμουν ο μόνος από την παρέα που φορούσε μάσκα.

Μπορεί ο Γερμανός πορτιέρης να έκανε πλάκα, αλλά η σκηνή είναι ενδεικτική της καθημερινότητας στη Γερμανία, όπου βρέθηκα την τελευταία εβδομάδα. Η μάσκα έχει μπει πλέον στην τσέπη και φοριέται μόνο στο λεωφορείο και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ούτε στα καταστήματα είναι πια υποχρεωτική, ενώ η επίδειξη του οποιουδήποτε πιστοποιητικού (είτε εμβολιασμού είτε νόσησης) ή ενός rapid test δεν είναι πουθενά απαραίτητη. Ο καθένας μπορεί να μπει οπουδήποτε. Όλα αυτά συμβαίνουν λίγο πριν το Πάσχα των καθολικών που γιορτάζεται σήμερα και ενώ τα καθημερινά κρούσματα στη Γερμανία έφταναν και ξεπερνούσαν τις 200.000 και οι θάνατοι τους 300.

Η μόνη αναφορά στον κορονοϊό που συζητιούνταν αυτές τις ημέρες στη γερμανική κοινή γνώμη ήταν η σκέψη της κυβέρνησης να καταργήσει από τον Μάιο και μετά την υποχρεωτική καραντίνα για όσους νοσούν. Τελικά ύστερα από έντονες και ζωηρές συζητήσεις η πρόταση αποσύρθηκε και η υποχρεωτική καραντίνα των 7 ημερών συνεχίζει να έχει ισχύ.

Γενικά η Γερμανία δείχνει να ξεπερνά τον κορονοϊό. Η μάσκα -όπως καταλάβατε και από την ιστορία στην εισαγωγή του κειμένου- είναι out, ενώ in είναι και πάλι τα ταξίδια (το αγαπημένο χόμπι των Γερμανών). Μία εβδομάδα πριν το Πάσχα και μόνο σε μια ημέρα είχαν μετρηθεί 175 απευθείας πτήσεις τσάρτερ από τη Γερμανία προς την ισπανική Μαγιόρκα, ενώ η κίνηση στους δρόμους του Μονάχου και της Λειψίας, όπου ταξίδεψα, θύμιζε εποχές πριν την πανδημία.

Πρώτη είδηση στη σοβαρή και πιο προοδευτική Süddeutsche Zeitung αποτελούσαν οι εκλογές στη Γαλλία, η πιο λαϊκιστική Abendzeitung είχε πρώτο θέμα τα 50 χρόνια της S-Bahn (είναι ο γερμανικός προαστιακός) του Μονάχου, ενώ η Tageszeitung ασχολούνταν με τον κορονοϊό αλλά από τη μεριά της ιατρικής, παρουσιάζοντας μια συνέντευξη ενός γιατρού που ισχυρίζονταν ότι η «Όμικρον» είναι κάτι σαν μια ελαφριά γρίπη.

Το ουκρανικό ήταν ως θέμα παρόν παντού. Το έβλεπε κανείς στις τηλεοράσεις, στις εφημερίδες, στις συζητήσεις αλλά και στον δρόμο. Στη Λειψία ένα ολόκληρο ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης είχε γεμίσει με Ουκρανούς πρόσφυγες, ενώ και σε προσωπικό επίπεδο πολλοί Γερμανοί σκέφτονταν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες από εκείνα τα μέρη. Να δούμε πως θα επηρεαστεί αυτή η θετική στάση των Γερμανών από την υπόθεση Στάινμαγιερ.

Η Γερμανία δείχνει λοιπόν, να επιστρέφει στην κανονικότητα. Και αυτό το οφείλει κυρίως στην ισχυρή οικονομία της, που πήρε ξανά εμπρός. Αν και μάλλον ποτέ κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν είχε σβήσει τις μηχανές της…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17.04.2022