Γιοκ και πάλι γιοκ
Τρία ήταν τα κεντρικά σημεία της παρουσίας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, πέραν των αναμενόμενων παροχών, που δεν ήταν ασήμαντες. Προσέγγισαν τα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να αποκλείεται αύξησή τους, αν χρειαστεί. Εκλογές έρχονται.
Το πρώτο σημείο ήταν η ξεκάθαρη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως οι εκλογές θα διεξαχθούν με το ψηφισμένο εκλογικό σύστημα, χωρίς καμιά αλλαγή, παρά τις εισηγήσεις που δεχόταν. Αναμφίβολα μία θετική στάση, καθώς δεν αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού λίγο πριν το τέλος του.
Το δεύτερο σημείο ήταν η τάση για αυτοκριτική, κάτι που αποτελεί ένα σταθερό χαρακτηριστικό του τρόπου που κυβερνά. Αναγνωρίζει τα λάθη της κυβέρνησης του δημοσίως -αυτό έχει σημασία- και προσπαθεί να τα διορθώσει. Ανέφερε χαρακτηριστικά στο «Βελλίδειο» δύο τέτοιες περιπτώσεις. Αυτή του χιονιά στην Αθήνα, όταν εγκλωβίστηκαν από κακό συντονισμό των αρμοδίων φορέων χιλιάδες οδηγοί και η πρόσφατη περίπτωση της επισύνδεσης στο κινητό τηλέφωνο του Ν. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ. Και στις δύο περιπτώσεις λήφθηκαν μέτρα για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα. Δεν θυμάμαι άλλον πρωθυπουργό που να αναγνωρίζει συγκεκριμένα λάθη. Οι περισσότεροι είτε σιωπούσαν είτε δήλωναν γενικώς και αορίστως πως «βέβαια, κάναμε και μερικά λάθη». Η ανάληψη σαφώς προσδιορισμένης ευθύνης σημαίνει πως δεν υπάρχουν ελαφρυντικά στο μέλλον για επανάληψη παρόμοιων λαθών.
Το τρίτο και, κατά τη γνώμη μου, σημαντικότερο σημείο της ομιλίας του πρωθυπουργού ήταν ο κατηγορηματικός τρόπος με τον οποίον αντιμετώπισε τις τουρκικές απειλές και ήταν το σημείο της ομιλίας του που ξεσήκωσε θύελλα χειροκροτημάτων από το σύνολο των παρευρισκομένων, πλην ενός. Φαίνεται πως έχει γίνει συνείδηση στην πολιτική ηγεσία πως οι πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις δεν είναι συγκυριακές, δηλαδή δεν οφείλονται στις εκλογές που θα διεξαχθούν στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2023. Έχουν αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά και απλώνονται σε όλο το πολιτικό φάσμα της γείτονος. Η κριτική που γίνεται στον Ερντογάν από την αντιπολίτευση δεν είναι γιατί τον θεωρούν επιθετικό και προκλητικό, αλλά απεναντίας γιατί τον θεωρούν ήπιο και αναποτελεσματικό, καθώς αρκείται στα λόγια και δεν προχωρεί σε πράξεις.
Η κυβέρνηση εκτιμά πως όσο πλησιάζουμε προς τις τουρκικές εκλογές οι τόνοι θα ανεβαίνουν και άλλο, ενώ δεν αποκλείεται ο Ερντογάν αν διαπιστώσει πως θα ηττηθεί, να προβεί σε κάποια τυχοδιωκτική ενέργεια, με σκοπό να τις αναβάλει. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη θέλησε να στείλει το μήνυμα πως σε μία τέτοια απευκταία περίπτωση η απάντηση μας θα είναι καταλυτική, όπως είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, μετά από δύο ημέρες, και ο Εμανουέλ Μακρόν υπενθύμισε και προειδοποίησε την Τουρκία πως υπάρχει το σύμφωνο αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, προκαλώντας την οργή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.
Από αυτό το περιβάλλον δε θα μπορούσαν να λείψουν και οι δυστυχείς πρόσφυγες-μετανάστες που έχουν καταστεί υποχείριο της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, συγκεκριμένων ΜΚΟ και κάποιων Ελλήνων που είναι πρόθυμοι, για διάφορους λόγους, να συμπράξουν στην απόπειρα υπονόμευσης του κύρους της πατρίδας μας στο εξωτερικό. Ο τρόπος που διακίνησαν την ψευδή είδηση για τη «νεκρή» Μαρία είναι ενδεικτικός των προθέσεών τους ή της αφέλειάς τους.
Συμπερασματικά, ο πρωθυπουργός με την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη προσπάθησε να αλλάξει και την ατζέντα και το πολιτικό κλίμα. Αν το πέτυχε θα το δείξουν οι προσεχείς δημοσκοπήσεις.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17-18.09.2022