Η αυτοκτονία του εκδότη
Μια φορά και έναν καιρό, οι δημιουργοί της σατιρικής σειράς «YES MINISTER», αποφάσισαν να ασχοληθούν με τα μέσα ενημέρωσης.
Τότε δημιούργησαν την εφημερίδα «Daily Crucible», η οποία ήταν τόσο σοβαρή που την ημέρα που αυτοκτόνησε ο εκδότης της, γιατί δεν την αγόραζε κανένας, κυκλοφόρησε με πρώτο θέμα «η λίρα έχει μια ακόμη σταθερή εβδομάδα».
Θυμήθηκα την ιστορία με αφορμή τη συζήτηση με το σεξπιρικό ερώτημα «να βγει η ΑΥΓΗ ή να μη βγει»;
Αυτό το ερώτημα δέχθηκε σειρά απαντήσεων αλλά έχω την εντύπωση ότι πρόκειται για απαντήσεις που δεν έχουν καμία σημασία.
Όχι γιατί είναι αβάσιμες αλλά γιατί μεταφέρουν τη συζήτηση σε μία βάση παλαιάς κοπής.
Όπως το αρσενικό που μας διαβεβαίωσε ότι εκπροσωπούσε ο Παύλος Χαϊκάλης στις σχέσεις του με το άλλο φύλο. Ουδείς γνωρίζει ποια είναι η παλαιά κοπή του κ. Χαΐκαλη. Όπως και ουδείς θα αγοράσει σήμερα την εφημερίδα διότι κάποτε είχε διευθυντή τον Λεωνίδα Κύρκο.
Απαντούν πρακτικά στο ποιο θα είναι το πρωτοσέλιδο μετά την αυτοκτονία του εκδότη. Προφανώς το θέμα δεν είναι η «ΑΥΓΗ», αλλά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Υποτίθεται ότι μέσα ενημέρωσης είναι για να κάνουν ευρύτερα γνωστή την οπτική στα γεγονότα που θέλουν να προβάλουν.
Άρα το ζήτημα είναι τι ακροατήριο εξασφαλίζει για την οπτική αυτή κάθε μέσο. Και το πρόβλημα για την «ΑΥΓΗ» είναι ότι το ακροατήριο είναι εδώ και δεκαετίες εξαιρετικά μικρό. Μικρό ήταν το ακροατήριο και όταν είχε διευθυντή τον Λεωνίδα. Άρα το ερώτημα το οποίο θα πρέπει να απαντηθεί δεν είναι αν πρέπει να επιβιώσει η «ΑΥΓΗ» αλλά πώς θα βρει το ακροατήριο που να θεωρεί την οπτική που εκφράζει σημαντική.
Αν βρεθεί αυτό το ακροατήριο, το οικονομικό πρόβλημα θα λυθεί.
Διότι μαζί με το ακροατήριο, θα έλθουν οι πωλήσεις και θα έλθουν οι διαφημίσεις και θα έλθει και το χρήμα.
Για την «ΑΥΓΗ» το πρόβλημα είναι η οπτική. Υπάρχει μία τέτοια που μπορεί να είναι τόσο ελκυστική που να δημιουργήσει ακροατήριο;
Αν δεν βρεθεί, δεν θα χρειαστεί να αναζητηθεί το πρωτοσέλιδο μετά την αυτοκτονία του εκδότη.
Δεν θα υπάρξει άλλο πρωτοσέλιδο.
Κι ευτυχώς δεν θα το μάθει ο Λεωνίδας γιατί θα στενοχωριόταν. Όσο και αν αυτός θα είχε κάνει ελάχιστα από τα πρωτοσέλιδα των τελευταίων ετών. Ακόμη και τότε που ο Τσαουσέσκου ήταν ταμπού στην ανανεωτική αριστερά. Αλλά πάλι μπορεί να κάνω και λάθος. Άλλωστε «crucible» είναι το χωνευτήρι...
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16 Ιανουαρίου 2022