ΑΠΟΨΕΙΣ

Η αγωνία του σημαιοφόρου πριν από την παρέλαση

 22/10/2019 15:01

Λίγες ημέρες πριν από την εφετινή μαθητική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου, η Ελλάδα συζητά για ακόμη μία φορά το θέμα του σημαιοφόρου.

Είναι ένα θέμα που απασχολεί την επικαιρότητα από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990, όταν ο 13χρονος τότε Οδυσσέας Τσενάι πρώτευε στο γυμνάσιο της Μηχανιώνας.

Το βασικό ζήτημα που προστέθηκε εφέτος ελάχιστα διαφέρει από αυτό που ίσχυε πέρυσι. Τι θα γίνει αν ο μαθητής που κληθεί να είναι σημαιοφόρος, είτε από αριστεία είτε από κλήρωση, είναι γόνος προσφυγικής οικογένειας ή οικογένειας μεταναστών.

Στο ερώτημα δίνονται παραδοσιακά δύο απαντήσεις.

Η «προοδευτική» που αναγνωρίζει στον μη έλληνα σημαιοφόρο το δικαίωμα να κρατά τη σημαία.

Η «παραδοσιακή» που θέλει μόνο Έλληνες το γένος σημαιοφόρους.

Πρόκειται για μία συζήτηση με έντονα αυτιστικά χαρακτηριστικά.

Διότι τον μόνο που εξαιρεί από τη συζήτηση και ο μόνος, ο οποίος τελικά δεν έχει λόγο στο θέμα είναι ο ίδιος ο σημαιοφόρος, με όποια διαδικασία κι αν έχει επιλεγεί.

Ο μη έλληνας σημαιοφόρος δεν έπεσε από τον ουρανό στο ελληνικό σχολείο. Με κάποια διαδικασία ήλθε στην Ελλάδα.

Ρωτήθηκε ποτέ κανένα από αυτά τα παιδιά ή οι οικογένειές τους τι επιπτώσεις θα έχει στον κοινωνικό τους περίγυρο στη χώρα καταγωγής τους η φωτογραφία τους με τη σημαία μιας άλλης χώρας; Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς αν ο σημαιοφόρος με την ελληνική σημαία μπορεί να συνεχίσει είναι υπερήφανος Νιγηριανός, Γεωργιανός ή Αλβανός; Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς αν ένας μουσουλμάνος θέλει να σηκώνει τη σημαία με το σταυρό;

Αν ένας τέτοιος μαθητής θέλει να κρατήσει την ελληνική σημαία ψηλά, ποιος μπορεί να του το απαγορεύσει, επειδή δεν είναι Έλληνας το γένος;

Ούτε ο Αντετοκούνμπο είναι Έλληνας το γένος αλλά με την ελληνική σημαία στην πλάτη μπήκε στο ΝΒΑ. Κανείς δεν μπορούσε να του το απαγορεύσει από τη στιγμή που έτσι αισθανόταν και είναι γνωστές οι αντιδράσεις που προκάλεσε αυτό στη χώρα της καταγωγής των γονέων του.

Πρακτικά κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει σε έναν μην Έλληνα το γένος μαθητή να κρατά την ελληνική σημαία.

Αλλά και κανένας δεν μπορεί να του το επιβάλει. Αν τον σέβεται.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 20 Οκτωβρίου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις