Ο γρίφος των εκλογών
Ούτε το Μαντείο των Δελφών δε θα μπορούσε να απαντήσει στο ερώτημα του χρόνου των εκλογών που απασχολεί αυτές τις ημέρες το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας. Ο μόνος που μπορεί να δώσει μία απάντηση είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Νομίζω όμως σήμερα ότι ούτε ο ίδιος το γνωρίζει.
Ας μπούμε λίγο στη θέση του. Η κυβέρνησή του αντιμετώπισε μία σειρά μεγάλων κρίσεων που το 2019 κανείς δεν είχε προβλέψει. Πέραν των όποιων πολιτικών πεποιθήσεων του καθένα μας η κυβέρνηση τα πήγε καλά. Και στο μεταναστευτικό και την ένταση με την Τουρκία στον Έβρο (κυρίως) και στην πανδημία και την ενεργειακή ακρίβεια (λιγότερο).
Ο ίδιος θα ήθελε να τελειώσει τη θητεία του στο τέλος της τετραετίας. Για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον γιατί έτσι ορίζει το Σύνταγμα και ο Μητσοτάκης θέλει να είναι θεσμικός, αλλά και γιατί έχει ακόμη πράγματα να κάνει. Ας μην ξεχνάμε ότι συμπλήρωσε τα ¾ της θητείας του, όποτε το ¼ μένει ακόμη. Και δεν είναι λίγο διάστημα...
Τι άλλαξε και δεν μπορεί αυτό να το κάνει με την ίδια άνεση που είχε πριν από ένα χρόνο; Πρώτον ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτόξευσε τον πληθωρισμό στα ύψη με αποτέλεσμα όλοι να προβλέπουν ότι οι πληθωριστικές τάσεις θα συνεχιστούν και τον χειμώνα. Και η Ελλάδα δεν έχει άπειρες δυνατότητες για επιδοτήσεις έτσι ώστε να απαλύνει τις επιπτώσεις της ενεργειακής ακρίβειας.
Το δεύτερο που άλλαξε είναι το γενικό κλίμα. Πες - πες κάτι (ακόμη και ψέματα) κάτι θα μείνει έλεγε ο Γκαίμπελς που επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά. Η συνεχής αναφορά στις πρόωρες εκλογές έχει κάνει το κλίμα μη αναστρέψιμο, καθώς κανένας πια δεν πιστεύει ότι ο Μητσοτάκης θα κάνει εκλογές το 2023. Δεν πείθετε με τίποτα.
Μπορεί να πειστεί με δύο τρόπους. Ο ένας είναι ο ανασχηματισμός. Αυτό θα σήμαινε ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει μπροστά της χρόνο για να δράσει και δε θα είχαμε εκλογές εντός του 2022. Έχει νόημα όμως ένας ανασχηματισμός σήμερα; Και τι θα εξυπηρετούσε πέρα από το μήνυμα ότι εκλογές γιοκ; Εκτός αν Μητσοτάκης θεωρεί ότι χρειάζονται μικροβελτιώσεις στην κυβέρνησή του...
Ο άλλος τρόπος είναι ο χρόνος. Αν φτάσουμε τον Οκτώβριο και δεν έχουν προκηρυχθεί εκλογές αυτό θα σήμαινε ότι πάμε για το 2023. Μην αποκλείεται να συμβεί κάτι τέτοιο.
Υπάρχει και ένας ακόμη σοβαρός λόγος στη ζυγαριά «εκλογές τώρα ή το 2023». Και αυτός είναι η απάντηση στο ερώτημα με ποια κυβέρνηση θα περάσει η χώρα πιο εύκολα τον δύσκολο φετινό χειμώνα. Με μία κυβέρνηση σαν τη σημερινή που αποτελείται μόνο από τη ΝΔ και είναι αρκετά συμπαγής σε ό,τι αφορά στις αποφάσεις της, αλλά έχει στην πλάτη της τη φθορά της τριετούς διακυβέρνησης ή με μία δικομματική κυβέρνηση, στην οποία όπως λένε τα σενάρια θα μετέχουν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ που θα έχει τη φόρα της νίκης στις εκλογές του 2022, αλλά δε θα είναι τόσο γρήγορη στις αποφάσεις της, καθώς θα πρέπει να συμβιβάσει τις πολιτικές δύο κομμάτων;
Ίσως από την απάντηση στο τελευταίο ερώτημα που δεν είναι καθόλου απλή να λυθεί ο γρίφος των εκλογών.
Εκτός αν μας προλάβουν οι πυρκαγιές…
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 03.07.2022