ΑΠΟΨΕΙΣ

O Mενέντεζ, τα F-16 και οι ισορροπίες στον αέρα

 05/10/2023 09:00

Ο φιλέλληνας γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ τον τελευταίο καιρό βρέθηκε πολλές φορές αντιμέτωπος με το «βαθύ κράτος» των ΗΠΑ. Ήταν αντίθετος στην προτεινόμενη από πολλούς βελτίωση των σχέσεων με την Κούβα -οι γονείς του ήταν Κουβανοί μετανάστες- εφόσον οι διάδοχοι του Κάστρο δε σέβονταν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ήταν υπέρ της αύξησης της βοήθειας στην Ουκρανία και, ως γνωστόν, ήταν σταθερά απέναντι στην αναβάθμιση των τουρκικών F-16. Προφανώς δε γνωρίζουμε αν ευσταθούν ή όχι οι κατηγορίες που του απήγγειλε η εισαγγελία της Νέας Υόρκης, ο ίδιος πάντως υποστηρίζει πως τα περιουσιακά ευρήματα τα κατείχε νομίμως, όπως προκύπτει από τις φορολογικές του δηλώσεις.

Ασχέτως της καταλήξεως της ποινικής του περιπέτειας -και όλοι ευχόμαστε να λήξει αισίως- η προσφορά του προς την πατρίδα μας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ακόμα και αν ο διάδοχός του στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας ακολουθήσει άλλη γραμμή, ακόμα και αν καμφθούν οι αντιρρήσεις τριών γερουσιαστών για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16, o χρόνος που κερδήθηκε ήταν σημαντικός για την Ελλάδα. 

Η Τουρκία θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα πρώτα αναβαθμισμένα F-16, όταν η Ελληνική αεροπορία θα έχει ολοκληρώσει την παραλαβή των Ραφάλ και ήδη θα έχει αρχίσει να παραλαμβάνει τα πρώτα F-35. Δηλαδή η ισορροπία στον εναέριο χώρο δε θα διαταραχτεί, και αυτό είναι κυρίως έργο του Μπομπ Μενέντεζ.

Να μην έχουμε καμιά αυταπάτη. Αν η Τουρκία διέθετε την υπεροπλία στον αέρα ο Ταγίπ Ερντογάν δε θα έδειχνε σήμερα αυτό το μετριοπαθές και φιλειρηνικό πρόσωπο. Γνωρίζει πως τα οπλικά συστήματα των Ραφάλ, λόγω του μεγάλου βεληνεκούς, μπορούν να πλήξουν ταυτοχρόνως πολλούς στόχους, από απόσταση ασφαλείας, βαθιά μέσα στο τουρκικό έδαφος, ενώ το βασικό μειονέκτημα στο μέτωπο της Κύπρου, η από αέρος κάλυψη, παύει να υφίσταται. Και όπως προανέφερα αυτή η κατάσταση, ό,τι και να γίνει, δε μπορεί να ανατραπεί σε βάθος δεκαετίας.

Πώς φτάσαμε σε αυτό το θετικό για την πατρίδα μας σημείο; Φτάσαμε γιατί υπήρξε ένας συνδυασμός ενεργειών. Από τη μία μεριά υπήρξε η πολιτική βούληση από την κυβέρνηση να ενισχυθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις με σύγχρονα όπλα και από την άλλη δραστηριοποιήθηκε συντονισμένα και αποτελεσματικά το ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ, για να παγώσουν τα σχέδια της Τουρκίας πρωτίστως για την αγορά των F-35 -για την οποία μάλιστα έδωσε και προκαταβολή 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων- και ακολούθως για την αναβάθμιση των F-16.

Σήμερα, στις συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας η πατρίδα μας προσήλθε χωρίς το βάρος του δυσμενούς συσχετισμού των δυνάμεων. Είναι προφανές πως με άλλη άνεση κινείται ένα κράτος όταν κοιτά τον συνομιλητή του ως ίσος προς ίσο και αλλιώς όταν βρίσκεται σε μειονεκτική θέση. Και αυτή η ευνοϊκή για την πατρίδα μας κατάσταση, δεν είναι πρόσκαιρη και ούτε ευκαιριακή, καθώς τα εξοπλιστικά προγράμματα τρέχουν.

Θα ήταν συνεπώς εντελώς άδικο να μην αναγνωρίσουμε τη συμβολή του Μπομπ Μενέντεζ στη διαμόρφωση αυτής της πραγματικότητας και να ελπίσουμε πως η δικαστική του περιπέτεια δε θα πλήξει την πολιτική του σταδιοδρομία.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 01.10.2023