Όχι πυροτεχνήματα στη ΔΕΘ
Οι εβδομάδες της Θεσσαλονίκης ξεκινούν από αύριο με ένα πολύ πυκνό πολιτικό πρόγραμμα, στο επίκεντρο του οποίου θα βρεθούν η πόλη και η ΔΕΘ.
Ανέκαθεν γίνονταν αυτό τέτοιες ημέρες. Είναι κάτι σαν την επιστροφή από το καλοκαίρι, όπου όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες (στην περίπτωσή μας οι πολιτικοί αρχηγοί, αλλά και ο κόσμος) επανέρχονται στις σχολικές τάξεις. Με πρώτον τον εκάστοτε πρωθυπουργό που εγκαινιάζει τη ΔΕΘ και μετά τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων. Το γεγονός ότι η ΔΕΘ συμπίπτει πάντοτε και με την έναρξη των σχολείων δίνει στις ημέρες αυτές ένα ιδιαίτερο νόημα.
Φέτος αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο. Ό,τι και αν συμβεί η 86η ΔΕΘ θα είναι προεκλογική, γιατί θα είναι η τελευταία πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Έτσι, οι επόμενες τρεις εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα πολιτικές. Ήδη η πολιτική αντιπαράθεση ξεκίνησε αυγουστιάτικα με την υπόθεση των παρακολουθήσεων και τη συζήτηση την Παρασκευή στη Βουλή.
Έπεται η προετοιμασία για τη ΔΕΘ που για το κυβερνητικό κόμμα αλλά και για τη Θεσσαλονίκη σημαίνει μία σειρά συσκέψεων αλλά και εκδηλώσεων, που είχαμε καιρό να δούμε. Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει η «γαλάζια» Διοικούσα, την Πέμπτη ανεβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να προεδρεύει στις συσκέψεις με τους φορείς της πόλης, ενώ ξεκινούν και συνεχείς εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσει η ΝΔ ενόψει της Έκθεσης. Μετά έρχονται τα εγκαίνια που θα είναι όπως πάντα ένα πυκνό διήμερο και μετά τη σκυτάλη θα πάρουν οι πολιτικοί αρχηγοί των υπολοίπων κομμάτων.
Δεν είχαμε συχνά την απόλυτη κυριαρχία της πολιτικής στη ΔΕΘ. Το 2019 οι εκλογές είχαν μόλις γίνει, ο λαός είχε μιλήσει, οπότε οι αντιπαραθέσεις ήταν πιο ήπιες, ενώ συχνά στο παρελθόν η ένταση που υπήρχε στη ΔΕΘ προέρχονταν πιο πολύ από τις διαδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και όχι από τις αντιπαραθέσεις των κομμάτων.
Παρόλα αυτά η ΔΕΘ συχνά έκρινε εκλογές. Το 2007 η παρουσία του Κώστα Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη λίγο μετά τις πυρκαγιές στην Ηλεία επιβεβαίωσε την κυριαρχία του που αποτυπώθηκε στις εκλογές που ακολούθησαν. Το ίδιο και το 2009: η προαναγγελία του τότε πρωθυπουργού ότι τα επόμενα χρόνια μισθοί και συντάξεις θα παγώσουν έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στην κυβέρνηση της ΝΔ και έφερε την άνετη νίκη του Γιώργου Παπανδρέου. Εδώ γράφτηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 η αρχή του ΕΝΦΙΑ όταν λίγο πριν την έναρξη της Έκθεσης ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε την εκκίνηση ενός φόρου που μόνο έκτακτος τελικά δεν αποδείχτηκε.
Φέτος είναι η υπόθεση των παρακολουθήσεων που κυριαρχεί αλλά δε θα είναι αυτό το βασικό θέμα. «Οι εκλογές κερδίζονται στην τσέπη», λέει ένας παλιός πολιτικός μύθος που πιστεύω ότι θα ισχύει και σήμερα. Θα προσθέσω «κερδίζονται και από τη σοβαρότητα». Συνεπώς όποιος πείσει γι’ αυτά που θα πει θα είναι ο νικητής στην επόμενη εθνική κάλπη. Όχι με εξαγγελίες «πυροτεχνήματα», αλλά με προτάσεις σύγχρονες, μετρημένες, κοστολογημένες και οι οποίες θα απαντούν στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28.08.2022