Πληρώστε ηλεκτρονικά και φέρτε το αυτοπροσώπως!
H εντολή της αρμόδιας διεύθυνσης ήταν σαφής: Μην στέλνετε το ανταποδοτικό ηλεκτρονικά.
Τι είναι όμως το ανταποδοτικό; Το ανταποδοτικό είναι τέλος. Τέλος;
Αν είναι τέλος, ας ξετυλίξουμε το κουβάρι προς την αρχή, όπως έκανε ο ιστορικός (ή μυθικός) Θησέας.
Όταν ένας πολίτης θέλει να εκδώσει το δίπλωμα του, ή να επανεκδώσει το παλιό του δίπλωμα, πρέπει να μπει σε μία διαδικασία.
Να αποστείλει το σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά στην επιχώρια περιφέρεια στην οποία κατοικεί ή επιθυμεί να τον εξυπηρετήσει. Το αίτημα πρέπει να συνοδεύεται από παράβολο τριάντα ευρώ. Προφανώς για να μην νιώσει το αίτημα μοναξιά αλλά και διότι οι κάρτες με τα τσιπ έχουν κόστος.
Από περιφέρεια σε περιφέρεια, έχει διαφορές ο χρόνος, προειδοποιούν από το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.
Εμείς δεν κάνουμε τίποτε, έτσι όπως έρχεται το αίτημα, το προωθούμε στο υπουργείο, απαντούν από τις περιφέρειες.
Εννοούν το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ή το υπουργείο Μεταφορών, δεν είναι σαφές, αλλά δεν είναι και σημαντικό. Ο πολίτης δεν μαθαίνει ποτέ ποιο είναι το υπουργείο.
Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η πλατφόρμα απαντά αφού περάσουν τρεις βδομάδες.
Και σε ειδοποιούν τον ενδιαφερόμενο ότι το νέο του δίπλωμα, το οποίο είναι σαν πιστωτική κάρτα κι αν έχει τσιπάκι, θα είναι σαν αυτά που έχουν τα εμβόλια, σύμφωνα με τις γραφές του Αγίου Παϊσίου, είναι έτοιμο και μπορεί να το παραλάβει.
Ο ενδιαφερόμενος που στο μεταξύ έχει εντυπωσιαστεί με την πρόοδο που έχει κάνει η γραφειοκρατία στην χώρα μας, αναζητά τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει.
Τότε λοιπόν διαπιστώνει ότι πρέπει να ξαναπληρώσει. Αυτήν τη φορά τρία ευρώ. Αυτό μαθαίνει ότι είναι το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το οποίο είναι άσχετο με το παράβολο των 30 ευρώ, το οποίο πληρώνει για το δίπλωμα.
Για λόγους προφανώς καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, το συγκεκριμένο ανταποδοτικό τέλος υπέρ της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μπορεί να καταβληθεί μόνο σε μία τράπεζα, στην οποία έχει λογαριασμό η διεύθυνση μεταφορών της Περιφέρειας και όχι όπως το άλλο των 30 ευρώ, μέσω όποιας τράπεζας θέλει ο πολίτης.
Και μετά ο πολίτης στέλνει την απόδειξη ότι πλήρωσε τα τρία ευρώ για να πάρει το δίπλωμα;
Όχι, μετά ο πολίτης πρέπει να στείλει μήνυμα ότι τα έκανε όλα αυτά για να κλείσει ραντεβού για να πάρει το δίπλωμα.
Όταν πάει να πάρει το δίπλωμα, θα πρέπει να έχει στο χέρι, έντυπη πόδειξη ότι έχει πληρώσει τα τρία ευρώ ηλεκτρονικά, με κατάθεση στον συγκεκριμένο λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη συγκεκριμένη τράπεζα.
Αν βέβαια δεν έχει λογαριασμό στη συγκεκριμένη τράπεζα, θα πρέπει ή να ανοίξει λογαριασμό -που μέχρι στιγμής είναι τζάμπα- ή να τα μεταφέρει από άλλη τράπεζα που θα του κοστίσει άλλα τρία ευρώ, δηλαδή, σύνολο έξι, όσο η μισή αύξηση του κατώτατου μισθού, που είναι 13 ευρώ…
Η πληροφορία ότι στο ραντεβού για την παραλαβή του διπλώματος, ο πολίτης πρέπει να έχει την έντυπη απόδειξη της ηλεκτρονικής καταβολής, στο στόμα, όπως οι στρατιώτες την ταυτότητα στις επικίνδυνες αποστολές, διαψεύδεται μετά βδελυγμίας.
Η περιφέρεια είναι σαφής: Τα παραστατικά, πριν κατατεθούν στον αντίστοιχο φάκελο του πολίτη, θα πρέπει να επιδεικνύονται στο Τμήμα Γραμματειακής Υποστήριξης ώστε να καταχωρούνται στο μηχανογραφικό πρόγραμμα ανταποδοτικών τελών.
Ο Δημήτρης Μπισλάνης, όταν τον έδειρε ο Κωνσταντάρας στον «Φαφλατά», λιγότερα τσιρότα είχε, από όσα η γραφειοκρατία στα μέρη μας...
Κανένας πολιτικός προϊστάμενος να αναζητήσει πως θα μας απαλλάξει από αυτήν την νέα ηλεκτρονικά έντυπη γραφειοκρατία, υπάρχει;
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 8 Αυγούστου 2021