Ποιος μίζερος κάνει θέμα για δύο ευρώ;
Στην πολύ παλιά από τεχνολογικής απόψεως εποχή -πριν κάνα δυο χρόνια δηλαδή- η Εγνατία Οδός έκανε μία επιθετική κίνηση.
Όταν λέμε επιθετική, δεν εννοούμε και πολύ επιθετική (σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, η τεχνολογία δεν τρόμαξε πολύ).
Η επιθετική κίνηση συνίστατο στην έκδοση μιας κάρτας, την οποία ο χρήστης φόρτιζε για να περνά από τα διόδια χωρίς να χρειάζεται να ψάχνει για ψιλά.
Την ίδια εποχή οι «ανταγωνιστές», δηλαδή οι άλλοι αυτοκινητόδρομοι, έβγαζαν τους πομποδέκτες, τους οποίους φόρτιζες μέσω web banking, ενώ στην Εγνατία έπρεπε να πας αυτοπροσώπως στα γραφεία της εταιρείας. Αλλά τι να κάνουμε; Το κράτος κινείται πιο αργά, γιατί πρέπει να κινείται πιο σίγουρα.
Βεβαίως, οι ιδιώτες των άλλων αυτοκινητοδρόμων εξασφάλιζαν ένα ειδικό ταμείο για όσους τους είχαν προπληρώσει, ενώ στην Εγνατία ο χρήστης της κάρτας περίμενε υπομονετικά στην ουρά.
Αλλά τι να κάνουμε; Στην ουρά περίμενε, όχι στην πυρά.
Η αλήθεια είναι ότι οι «άλλοι», τ’ «αρπακτικά» -διαπλεκόμενοι μεγαλοεργολάβοι- που κατήγγειλε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επέστρεφαν ένα μικρό ποσοστό της χρήσης, ενώ η ΕΓΝΑΤΙΑ δεν επέστρεφε τίποτε. Αλλά τι να κάνουμε; Να μολύνουμε το αγνό ελληνικό δημόσιο με πρακτικές καρχαριών;
Μετά από λίγο καιρό η Εγνατία Οδός ανακάλυψε ότι υπάρχουν οι πιστωτικές κάρτες.
Κι έβαλε POS στα διόδια. Ας μην είμαστε υπερβολικοί. Σε σχέση με άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, προηγήθηκε χρόνια. Άλλες ακόμη και τώρα δεν έχουν.
Προφανώς βέβαια αυτοί που είχαν κάρτα, θα είχαν τη δυνατότητα να εξαντλήσουν τις διελεύσεις που είχαν προαγοράσει.
Προφανώς αλλά περίπου.
Διότι η κάρτα έχει δυνατότητα χρήσης έως 2 ευρώ.
Αν έχει 2 ευρώ και κάτω δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη κι αν το κόστος της διέλευσης είναι μικρότερο των 2 ευρώ, όπως π.χ. στα Μάλγαρα που είναι 1,2 ευρώ.
Έτσι λοιπόν κάποιες χιλιάδες χρήστες της κάρτας της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ έχουν διαθέσει στην Εγνατία δύο ευρώ τουλάχιστον ίσως και παραπάνω, τα οποία δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν.
Αλλά ούτε και να πάρουν πίσω.
Ένα ωραίο άτοκο δάνειο.
Αλλά προφανώς δεν πρόκειται για παράνομο πλουτισμό, διότι πλέον τα επιτόκια είναι αρνητικά. Άρα δεν θα έχει κανένα κέρδος η εταιρεία.
Και στο κάτω κάτω, τι χάνει ο χρήστης; Δύο ευρώ...
Σιγά το πράγμα...
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10 Νοεμβρίου 2019