ΑΠΟΨΕΙΣ

Σύμπτωση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ από καραμπόλα στην πανεπιστημιακή αστυνομία

 20/09/2021 07:00

Μια ιδιαίτερα εγκάρδια συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και στον πρύτανη του ΑΠΘ κατέγραψαν οι κάμερες το πρωί του Σαββάτου κατά την περιοδεία του κ.Τσίπρα στην ΔΕΘ. Το πιο ενδιαφέρον όμως ήταν ότι η επίσκεψη δεν ήταν τυχαία, ήταν οργανωμένη εκ των προτέρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ενημερώσει τη διοίκηση του ΑΠΘ κι ο πρύτανης περίμενε τον πρώην πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης, ο κ. Τσίπρας του είπε ότι έχει μια ιδιαίτερη αγάπη για το ΑΠΘ για την ερευνητική δραστηριότητα του και τη διάχυση της στην κοινωνία. Μάλιστα αυτήκοοι μάρτυρες έλεγαν ότι η συζήτηση μεταξύ των δύο επεκτάθηκε και σε προσωπικές ενημερωτικές αναφορές φιλικού χαρακτήρα. Σχεδόν σε καμία χώρα στον κόσμο αυτό δεν θα ήταν είδηση. Στην Ελλάδα όμως είναι. Γιατί ο κ Παπαιωάννου αποτέλεσε κεντρικό στόχο επιθέσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ και φιλίες δυνάμεις με αφορμή την θέση του υπέρ της αστυνομικής εκκένωσης της κατάληψης της Πρυτανείας τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2021 σε συμπαράσταση στον τότε απεργό πείνας, Δημήτρη Κουφοντίνα. Ανάμεσα σε εκείνες τις επιθέσεις, ξεχωρίζει η αναφορά του τομέαρχη Παιδείας Νίκου Φίλη, στις 13 Μαρτίου "σε πρύτανη του ΑΠΘ (και των ΜΑΤ!)", η αποκάλυψη του Documento ότι εμβολιαάτηκε εκτός σειράς, που έπεσε στο κενό, το αίτημα της παράταξης των πανεπιστημιακών του ΣΥΡΙΖΑ να παραιτηθεί επειδή "ήταν «απών» καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης με την κατάληψη της Πρυτανείας, παρέδωσε τη διοίκηση του ΑΠΘ για ένα διήμερο στην ΕΛ.ΑΣ. και εξέθεσε το πανεπιστήμιο ψευδόμενος για τον εκτός σειράς εμβολιασμό του".
Αλλά και αργότερα στις 9 Ιουνίου, η κομματική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη τον κατηγόρησε ότι συναινεί στο φακέλωμα των φοιτητών επειδή δεν επέστρεψε ως "απαράδεκτο" έγγραφο της εισαγγελίας που τηρούσε ονόματα συνδικαλιστών φοιτητών.
Ο κ Τσίπρας αδιαφόρησε για το "βεβαρυμμένο" εντός του κόμματος "πολιτικο μητρώο" του κ.Παπαϊωαννου.Κι όχι μόνο αυτό αλλά στην επίσκεψη του στο περίπτερο του ΑΠΘ, δεν τον συνόδευε κανένας από την Συσπείρωση των πανεπιστημιακών ουτε έκανε καμία αναφορά σε ζητήματα δημοκρατίας και θεσμών στο πανεπιστήμιο.
Αντίθετα είχε μαζί του, τον βουλευτή Σωκράτη Φάμελλο που διατηρεί πάντοτε προσωπικούς διαύλους επικοινωνίας με όλες τις θεσμικές εκπροσωπήσεις της πόλης. Το πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Τσιπρα είναι προφανώς το έναυσμα για αποκατάσταση των θεσμικών διαύλων επικοινωνίας με τον πρύτανη και την διοίκηση του ΑΠΘ. Προτιμά να μιλά με τον πρύτανη κι όχι με αυτούς που κάνουν βίαιες παρεμβάσεις στα πανεπιστήμια. Λέγεται ότι οι δημοσκοπήσεις του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου κατέγραψαν τη δυσαρέσκεια της μεσαίας τάξης για την αμφισβήτηση της τάξης στα πανεπιστήμια την οποία χρέωσε στον ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη ερμηνεία είναι οτι ο κ. Τσίπρας δείχνει να θέλει να το διορθώσει. Όπως ακριβώς ο κ. Μητσοτάκης θέλει να διορθώσει τον χαρακτηρισμό αυταρχική για την κυβέρνηση, που καταγράφεται στις απαντήσεις των νέων στις δημοσκοπήσεις με αφορμή την απόφαση της για την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Ουσιαστικά και τα δύο μεγάλα κόμματα επιθυμούν περισσότερη ηρεμία και τάξη στα πανεπιστήμια. Είναι δύσκολο να μην ενταχθεί σε αυτό το πλαίσιο το χρονοδιάγραμμα του νέου υπουργού προστασίας για την πανεπιστημιακή αστυνομία που τοποθετεί την ολοκλήρωση των διαδικασιών ίδρυσης της το νωρίτερο τον Απρίλιο του 2022, δηλαδή έναν χρόνο μετά τις εκτιμήσεις για την αρχική τοποθέτηση της. Αν συνυπολογιστεί ότι οι πρυτάνεις διαμηνύουν ότι δεν θέλουν εγκατάσταση των ανδρών της ΟΠΠΙ, στη μέση του εξαμήνου, ουσιαστικά η έναρξη της υπηρεσίας πηγαίνει στην έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2022-23 αν βέβαια δεν συμπέσει αυτή με τη διεξαγωγή εκλογών που τόσο συζητώνται τις τελευταίες ημέρες.
Αν όμως το επόμενο ακαδημαϊκό έτος η λειτουργία των πανεπιστημίων είναι κανονική και οι διαμαρτυρίες κόσμιες, (ειδικά από τη στιγμή που στελέχη ακραίων παρατάξεων έχουν υποβαθμίσει ήδη τις διαμαρτυρίες τους), γιατί να χρειάζεται ειδικό σώμα προστασίας των πανεπιστημίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ γλυτώνει τον χαρακτηρισμό του προβοκάτορα που αμφισβητεί τη λειτουργία του πανεπιστημίου, η ΝΔ την ευθύνη της λειτουργίας ενός αστυνομικού σώματος που προκαλεί ενόχληση.
Σύμπτωση συμφερόντων εκ πολιτικής αποστάσεως από καραμπόλα… Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πανηγυρίζει ότι απέτρεψε την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας κι η ΝΔ ότι επανέφερε την τάξη στα πανεπιστήμια.

Δημοφιλείς Απόψεις