Θα στείλουν πίσω τον λογαριασμό;
Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα της καμπάνιας για τις εκλογές αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή η ηγετική ομάδα του ζητεί από τους πολίτες με τη μαζική συμμετοχή τους να μετατρέψουν την εκλογική διαδικασία σε διαμαρτυρία κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Μία διαμαρτυρία που θα ανατρέψει το υπάρχον πολιτικό σκηνικό. Αναμφίβολα είναι μια κίνηση υψηλού ρίσκου.
Αρχικά, είναι ακατανόητο σε ένα εσωκομματικό γεγονός να προσδοθούν διαστάσεις που εκ των πραγμάτων δεν τις έχει. Τι σχέση έχει η κυβέρνηση με τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ! Τι σχέση έχει η οργανωτική ικανότητα ή αδυναμία ενός κόμματος με την κυβερνητική σταθερότητα; Δηλαδή, αν το ΚΙΝΑΛ έθετε και αυτό ένα παρόμοιο σύνθημα στις εκλογές για την ανάδειξη του αρχηγού του, τι θα έπρεπε να πει επειδή ψήφισαν 270.000 πολίτες; Να ζητήσει παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές;
Σήμερα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θέτει αυτό το σύνθημα προφανώς για να παρακινήσει τους φίλους του να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες.
Όντως η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, οι αποκαλούμενοι «προεδρικοί», έχουν να υπερβούν δύο εμπόδια που πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα στην θριαμβευτική επανεκλογή του Αλ. Τσίπρα.
Πρόβλημα πρώτον: είναι άχαρο να συμμετέχει κάποιος σε μία εκλογική διαδικασία με έναν υποψήφιο. Το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο. Συγχρόνως, δεν υπάρχει ο ανταγωνισμός των υποψηφίων ο οποίος και θα κινητοποιήσει τους φίλους τους. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη του αναμενομένου συμμετοχή. Το ερώτημα βέβαια είναι ποια είναι η αναμενόμενη, η ικανοποιητική συμμετοχή. Η συμμετοχή που «θα στείλει πίσω τον λογαριασμό στην κυβέρνηση». Τα 70.000 περίπου οργανωμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ; Παραπάνω από 70.000 και αν ναι, πόσο παραπάνω; Ούτως ή άλλως ο πήχης των 270.000 ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ υπάρχει, αρέσει δεν αρέσει αυτό στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκρίσεις α λα καρτ δεν υπάρχουν.
Πρόβλημα δεύτερον: υπάρχει μία εσωκομματική αντιπολίτευση που καταγράφεται στο 25-30%. Πώς θα κινηθούν; Θα ρίξουν λευκό για να «κοντύνουν» την εκλογή του Αλ. Τσίπρα; Θα κινητοποιήσουν τους φίλους τους ή θα επιλέξουν την αποχή; Και πώς θα αντιδράσουν αν η συμμετοχή δεν θα είναι ικανοποιητική;
Γι’ αυτό η επιλογή των «προεδρικών» να δώσουν αντικυβερνητικό χαρακτήρα στις εσωκομματικές εκλογές εκτός από ασυνάρτητη είναι και πολιτικά επικίνδυνη για τους εμπνευστές της. Γιατί και η κυβέρνηση και αυτή θα εκτιμήσει, το μέγεθος της συμμετοχής. Και είναι απολύτως λογικό να το συγκρίνει με τους 270.000 πολίτες που συμμετείχαν στις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ ή ακόμα και με τις 170.000 αυτών που ψήφισαν για τον τίτλο του κόμματος.
Ο Αλ. Τσίπρας γνωρίζει άριστα τα ρίσκα που ανέλαβε και γι’ αυτό περιοδεύει όλη τη χώρα. Δεν κάνει προεκλογική εκστρατεία, καθώς δεν υπάρχουν συνυποψήφιοι, προσπαθεί απλώς να κινητοποιήσει πρωτίστως τα μέλη του κόμματος να προσέλθουν σήμερα να ψηφίσουν.
Ανεξαρτήτως όλων των παραπάνω, ο Αλ. Τσίπρας με την ανοικτή ψηφοφορία πέτυχε κάτι σημαντικό. Εξασφάλισε την παραμονή του στην αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ και αν υποστεί ακόμα μια εκλογική ήττα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15.05.2022