Το χειμώνα ετούτο…
Υποχρεωτική είναι η μάσκα για όλους στο Παρίσι εδώ και δύο μέρες καθώς σημειώθηκε εκεί νέο ρεκόρ νέων κρουσμάτων μετά την άρση του lockdown, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Υγείας που ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν σε ένα 24ωρο 5.429 νέες μολύνσεις από κορονοϊό.
Αλλά και σε εμάς οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες καθώς πολλοί επιστήμονες φοβούνται πως θα έρθει δραματική αύξηση των κρουσμάτων τους επόμενους μήνες, με πιο ερεβώδη την προειδοποίηση, αν δεν ληφθούν άμεσα πρόσθετα μέτρα, που προκύπτει από έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), πως τον Δεκέμβριο ο αριθμός των κρουσμάτων ημερησίως θα είναι 2.000!
Πάμε λοιπόν στο άγνωστο θυμίζοντας εικόνες με πρωταγωνιστές τους «γνωστούς – αγνώστους» μασκοφόρους του αστυνομικού ρεπορτάζ μετά από μεγάλες διαδηλώσεις. Κάποια στιγμή, νωρίς το καλοκαίρι, μετά την άρση του lockdown και πριν καταλήξουν οι λοιμωξιολόγοι στο πόσο απαραίτητη είναι η μάσκα στη μάχη κατά του κορονοϊού, που στο μεταξύ «ξεθάρρεψε», πιστέψαμε ότι θα ξαναβρούμε τον τρόπο ζωής των καθημερινών συναναστροφών και επαφών. Φευ, δε συνέβη ποτέ αυτό. Αφήστε που παγκοσμίως και στις πιο «καλές» επιστημονικά οικογένειες ακούστηκαν τα πιο αντιφατικά πράγματα για τις μάσκες πριν φτάσουμε στην κοινής αποδοχής πια διακήρυξη «φοράτε μάσκα παντού!».
Η βασική διπλή ερώτηση του καιρού μας είναι η εξής: Έχει σημασία τι είδους μάσκα φοράμε; Και αν η απάντηση είναι θετική, ποια μάσκα προσφέρει τη μεγαλύτερη προστασία;
Καταρχήν ας το χωνέψουμε πως ελάχιστες μάσκες μπορούν να μας προστατέψουν από τα πολύ μικρά σταγονίδια αφού ο ιός μεταδίδεται και αερογενώς…
Από ‘κει και πέρα διαφορετικοί τύποι μάσκας προσφέρουν διαφορετικά επίπεδα προστασίας. Οι μάσκες χειρουργικής ποιότητας που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας προσφέρουν το υψηλότερο επίπεδο προστασίας έναντι της μόλυνσης από τον COVID-19, αλλά είναι δαπανηρές και σε περιορισμένη επάρκεια.
Η άλλη ερώτηση αφορά στο πόσο θα αντέξουμε ακόμα τον μασκοφόρο εαυτό μας αλλά και τους γύρω μας και το αν η εικόνα ενός πλήθους στο δρόμο ή το σούπερ μάρκετ με καλυμμένο το μισό πρόσωπο μπορεί να γίνει κάποια στιγμή μια κανονική… κανονικότητα.
Υπό κανονικές συνθήκες, λέμε τώρα, οι εκφράσεις του προσώπου όταν τις βλέπεις αποτελούν μέρος ενός συνολικού πακέτου εικόνων -συμπεριλαμβανομένων των χειρονομιών, της γλώσσας του σώματος, των λέξεων, του τόνου και της χροιάς της φωνής, ακόμη και του χρώματος των ματιών και του προσώπου ή του σχήματος των χειλέων -που λειτουργούν μαζί σε έναν συνεκτικό τρόπο για την καθημερινή επικοινωνία.
Το γεγονός ότι φοράμε μάσκα φυσικά και εμποδίζει τους άλλους να καταλάβουν τι νιώθουμε και τι εκφράζουμε χωρίς λόγια. Οτιδήποτε άλλωστε κρύβει ένα πρόσωπο, έστω κατά 50%, φέρνει γενικά καχυποψία και ανασφάλεια.
Προβλήματα και σκέψεις πολυτελείας είναι όλα αυτά, θα πει κάποιος, όταν δίνουν μάχη της επιβίωσης καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι ενώ αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των ανέργων και των επιχειρήσεων που κλείνουν. Αλλού οι μισθοί κόπηκαν στο μισό και αλλού άνθρωποι αγωνίζονται για να τα βγάλουν πέρα με το επίδομα των 534 ευρώ το μήνα. Για να μην αναφέρουμε τους απελπισμένους που δεν παίρνουν ούτε αυτό το βοήθημα.
Στη φετινή ψηφιακή ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα, παρεμβάσεις και πακέτα ελαφρύνσεων αλλά, όπως σε κάθε πλέον γωνιά της ΕΕ και των ΗΠΑ λένε πολλοί οικονομολόγοι, η ανθεκτικότητα του κορονοϊού κάνει επιτακτική πλέον μία «κεϋνσιανή» πολιτική. Μία κουβέντα είναι όμως αυτή…
Στο μεταξύ, το θρίλερ με τα χρήματα από την ΕΕ που σύμφωνα με απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου, θα αργήσουν να έρθουν και μάλιστα περισσότερο από όσο προέβλεπαν και οι πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις, καλά κρατεί. Έχει δρόμο αυτή η μακρόσυρτη διαδικασία για συγκεκριμένη λύση (αφού πρώτα συμφωνήσει το ευρωκοινοβούλιο στον προϋπολογισμό και αφού γίνουν πιθανόν και άλλα παζάρια μεταξύ βορείων και νοτίων). Μια ρεαλιστική -προς το... αισιόδοξο πρόβλεψη, λέει πως οι υπογραφές θα πέσουν προς το τέλος του χρόνου και οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν μετά τον Ιανουάριο.
Φορώντας μάσκες και παίρνοντας μύριες προφυλάξεις, ελπίζουμε πως «το χειμώνα ετούτο άμα τον πηδήξουμε» και αν η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση σταθούν στο ύψος που απαιτούν οι περιστάσεις, την άνοιξη θα φανεί φως από κάποια χαραμάδα.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30 Αυγούστου 2020