Το παζλ του Κυριάκου Μητσοτάκη
Σε όλες τις συνεντεύξεις (off και on the record) που έχω πάρει το τελευταία τρία χρόνια αλλά και στις συζητήσεις με ανθρώπους που έχουν συνεργαστεί από κοντά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η απάντηση στο ερώτημα που συχνά θέτω για τον απολογισμό του είναι πανομοιότυπη. «Αυτή η κυβέρνηση πέρασε τα πάνδεινα και τα αντιμετώπισε καλά». Σχεδόν όλοι δε, μου τονίζουν ότι η εντύπωση που αποκόμισαν είναι ότι ο Μητσοτάκης γνωρίζει τα θέματα και ότι είναι ικανός αλλά και γρήγορος στις αποφάσεις του πρωθυπουργός.
Δεν υπήρξε κανένας άνθρωπος που να τον συνάντησε και να μου είπε ότι «του έλεγα κάτι και δεν τον καταλάβαινε ή δεν τον γνώριζε». Αυτό δείχνει ένα πολιτικό που εργάζεται πολύ και ξέρει τα θέματα. Και αυτό είναι σημαντικό σε μία εποχή που η διαχείριση της κυβέρνησης έχει γίνει ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική.
Θυμάμαι την απάντηση που μου έδωσε ένας έμπειρος στην πολιτική άνθρωπος που δε θεωρείται και του κλίματος Μητσοτάκη. Ο Αντώνης Κούρτης.
«Δεν είναι εύκολο πράγμα να κυβερνάς με τόσο τεράστια οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν σήμερα. Νομίζω ότι κάνει όσο γίνεται πιο καλά τη δουλειά του» ήταν η απάντησή του. Μία απάντηση από έναν άνθρωπο που βρέθηκε για πολλά χρόνια δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου.
Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο έχει να κάνει με την θεσμικότητα που τον διακρίνει. Αν κρατώ κάτι από αυτά που έχει πει όλα αυτά τα χρόνια είναι η απάντηση που έδωσε στη συνέντευξη Τύπου της φετινής ΔΕΘ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
«Δεν τον αλλάζω, γιατί δεν είμαι κωλοτούμπας», είχε πει. Αν αφήσουμε στην άκρη την αιχμή κατά του Αλέξη Τσίπρα, αυτό είναι ένα στοιχείο που αποτελεί βασικό κομμάτι του παζλ του τρόπου σκέψης του σημερινού πρωθυπουργού. Η αξιοπιστία. Ό,τι είπαμε θα το κάνουμε και δε θα το αλλάξουμε για μικροκομματικούς λόγους. Τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με τα βασικά ζητήματα. Εκλογές στο τέλος της τετραετίας, εκλογικός νόμος που η ΝΔ ετοίμασε και δεν αλλάζει ξανά.
Αυτό θα κάνει και τώρα σε ό,τι αφορά στην ενσωμάτωση της νέας απογραφής στα νέα εκλογικά δεδομένα. Μου είναι πολύ δύσκολο να φανταστώ ότι ενώ έχει γίνει η νέα απογραφή το 2021 και ότι ενώ το Σύνταγμα ορίζει ότι ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση της απογραφής πρέπει τα στοιχεία της να ενσωματωθούν στους εκλογικούς καταλόγους πως η κυβέρνηση θα κάνει εκλογές το 2023 με βάση την απογραφή του 2011.
Μία αδυναμία πάντως υπάρχει στο σύστημα. Αδυναμία δομική. Είναι παλιά, αφορά όλα τα κόμματα, αλλά και διαχρονικά τη ΝΔ, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν καταγράφεται στα αρνητικά της σημερινής διακυβέρνησης Μητσοτάκη.
Ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει ένα αξιόπιστο, ανεξάρτητο σύστημα ελέγχου. Κάτι σαν Εσωτερικές Υποθέσεις της ΝΔ. Γιατί αν είχε θεσμοθετηθεί δε θα είχαμε περιπτώσεις σαν αυτή του Ανδρέα Πάτση…
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30.10.2022