ΑΠΟΨΕΙΣ

Αναστάτωση στο ΑΠΘ λόγω Κεραμέως, προσωπικών στρατηγικών και... εκλογών

 19/02/2023 10:22

Κλίμα αναστάτωσης, εσωστρέφειας και γενικώς απορρύθμισης επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι εκλογές για την ανάδειξη του Συμβουλίου Διοίκησης και του πρύτανη είναι μια προφανής αιτία, αλλά δεν είναι η μόνη. Όπως αποκάλυψε την περασμένη Τετάρτη το makthes.gr στο ΑΠΘ συμβαίνουν ορισμένα πρωτοφανή πράγματα. Αναφέρομαι στην ανοιχτή ρήξη που σημειώθηκε στους κόλπους του πρυτανικού συμβουλίου, ανάμεσα στον πρύτανη Νίκο Παπαϊωάννου από τη μία πλευρά και τους τέσσερις αντιπρυτάνεις (Ανδρέα Γιαννακουδάκη, Δημήτρη Κωβαίο, Χαράλαμπο Φείδα, Στράτο Στυλιανίδη) από την άλλη. Αφορμή αποτέλεσε η διάταξη η οποία ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2022, σύμφωνα με την οποία τα τρία Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου τα οποία έχουν υπό την ευθύνη τους τη λειτουργία του πανεπιστημιακού αγροκτήματος, των δύο δασοκτημάτων και της φοιτητικής λέσχης, καταργούνται και ενσωματώνονται στο ΑΠΘ. Η διαδικασία αυτή θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί ως την 1η Ιανουαρίου 2023, αλλά πήρε παράταση κατά ένα εξάμηνο (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σημερινή «Μακεδονία της Κυριακής»).

Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, αποκαλύπτεται σιγά - σιγά ότι πίσω από αυτήν την υπόθεση, η οποία έχει προκαλέσει αναστάτωση στην ακαδημαϊκή κοινότητα, ξεδιπλώνονται και κάποιες προσωπικές στρατηγικές και στοχεύσεις οι οποίες δεν είναι άσχετες με τις εκλογές. Εκλογές, όχι μόνο για την ανάδειξη του Συμβουλίου Διοίκησης και του πρύτανη, οι οποίες πρόκειται να γίνουν σε περίπου δύο μήνες, αλλά και τις εθνικές που απ’ ό,τι φαίνεται θα προηγηθούν. Όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ η επίμαχη διάταξη για την κατάργηση των τριών ΝΠΔΔ και την ενσωμάτωσή τους στο ΑΠΘ έγινε εν αγνοία της ακαδημαϊκής κοινότητας και δη των θεσμικών οργάνων της, δηλαδή του πρυτανικού συμβουλίου και της Συγκλήτου. Αυτό τουλάχιστον καταγγέλλουν οι τέσσερις αντιπρυτάνεις, στην προ ημερών ανακοίνωση του πρυτανικού συμβουλίου, με τις θέσεις της οποίας διαφώνησε ο πρύτανης. Μάλιστα ήταν ο ίδιος ο κ. Παπαϊωάννου ο οποίος ζήτησε η διαφωνία του να υπογραμμίζεται σε κάθε φράση της ανακοίνωσης, κάτι που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο στο ΑΠΘ.

Πολλοί συνδέουν αυτή τη στάση του πρύτανη με τη φημολογούμενη υποψηφιότητά του με τη Νέα Δημοκρατία στις επικείμενες εκλογές. Υποστηρίζουν ότι, σε αυτόν τον κρίσιμο χρόνο συγκρότησης των ψηφοδελτίων και ειδικότερα, αυτού της Επικρατείας, ο κ. Παπαϊωάννου θέλει να δείξει για άλλη μια φορά προς το Μέγαρο Μαξίμου ότι παραμένει σταθερός υποστηρικτής των κυβερνητικών επιλογών όσον αφορά τα πανεπιστήμια. Μάλιστα, ορισμένα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων και των αντιπρυτάνεων, θεωρούν ότι η επίμαχη διάταξη περί κατάργησης των ΝΠΔΔ δεν ήταν έμπνευση της υπουργού Παιδείας, αλλά θεσπίστηκε γιατί «κάποιοι το ζήτησαν», δείχνοντας προς την πλευρά του πρύτανη καθώς και μερικών ακόμη, μεταξύ των οποίων και ενός κοσμήτορα.

Βεβαίως, όλα αυτά δεν είναι άσχετα και με τις εσωτερικές εκλογές για την ανάδειξη του Συμβουλίου Διοίκησης και του πρύτανη. Ο κ. Παπαϊωάννου, στην περίπτωση που δεν συμπεριληφθεί τελικά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ (για εκλογή με σταυρό στην Α’ Θεσσαλονίκης δεν ενδιαφέρεται), θεωρείται βέβαιο ότι θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στη θέση του πρύτανη. Σε αυτήν την περίπτωση θα βρει απέναντί του, μεταξύ άλλων και τους δύο αντιπρυτάνεις, τους κ. Φείδα και Στυλιανίδη. Η επίμαχη διάταξη για την κατάργηση των τριών ΝΠΔΔ αναμένεται να είναι μεταξύ των θεμάτων που θα κυριαρχήσουν κατά την προεκλογική περίοδο στο ΑΠΘ καθώς, με αφορμή αυτήν εγείρονται σοβαρά θέματα οργάνωσης και διαχείρισης, με σπουδαιότερο όλων βεβαίως το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου.