ΑΠΟΨΕΙΣ

Δημοψηφίσματα: Στο όνομα του λαού αλλά χωρίς το λαό

 05/11/2018 07:40

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας προωθεί τη συνταγματική αναθεώρηση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην καθιέρωση των δημοψηφισμάτων για ζητήματα μεγάλης σημασίας. Υπάρχουν δύο είδη κυβερνήσεων που επενδύουν στα δημοψηφίσματα. Αυτές που έχουν καθεστωτική αντίληψη και χρησιμοποιούν τα δημοψηφίσματα, στο όνομα του λαού αλλά χωρίς το λαό, για να περιορίσουν τις πολιτικές δυνατότητες των κομμάτων της αντιπολίτευσης και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο ή απλά για να κερδίσουν κάποιες εντυπώσεις.

Υπάρχουν και κυβερνήσεις που εκφράζουν μία μεγάλη δημοκρατική παράδοση, χαρακτηριστικό παράδειγμα η βρετανική, οι οποίες δεσμεύονται από το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων, ανεξάρτητα αν συμφωνούν ή όχι και ανεξάρτητα από τις δυσκολίες εφαρμογής της πολιτικής -στη συγκεκριμένη περίπτωση το Brexit- που ψήφισαν οι πολίτες.

Κατατάσσω την κυβέρνηση Τσίπρα στην κατηγορία των κυβερνήσεων με καθεστωτική αντίληψη, που χρησιμοποιούν τα δημοψηφίσματα χωρίς να δεσμεύονται πολιτικά από αυτά.

Η κυβερνητική ηγεσία προτείνει τη συνταγματική κατοχύρωση των δημοψηφισμάτων, τα οποία όμως δεν θα έχουν σχέση με δημοσιονομικά θέματα.

Αυτό δεν εμπόδισε τον κ. Τσίπρα να προχωρήσει στο δημοψήφισμα του 2015, με βασικό θέμα τους όρους του δανειακού προγράμματος και του σχετικού μνημονίου -τη λεγόμενη πρόταση Γιουνκέρ- που είχε σχεδόν αποκλειστικά δημοσιονομική διάσταση. Περικοπές δαπανών, αύξηση φορολογίας, για να επιτευχθούν δημοσιονομικοί στόχοι και να εξυπηρετηθεί κανονικά το υπέρογκο χρέος του ελληνικού δημοσίου, ώστε να εξασφαλιστεί η λεγόμενη βιωσιμότητά του.

Ο ηγέτης που προχώρησε σε ένα δημοσιονομικού χαρακτήρα δημοψήφισμα ισχυρίζεται σήμερα ότι δεν πρέπει να υπάρχουν τέτοιου είδους δημοψηφίσματα.

Η αξιοπιστία του κ. Τσίπρα είναι εξαιρετικά περιορισμένη και σε ό,τι αφορά το σεβασμό του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Οι πολίτες ψήφισαν «Όχι» το 2015, ακολουθώντας την κυβερνητική γραμμή, αλλά ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του μετέτρεψαν το «Όχι» σε «Ναι», μόλις διαπίστωσαν ότι ο σεβασμός του αποτελέσματος θα οδηγούσε την οικονομία σε περιπέτειες και τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση υπό δραματικές συνθήκες.

Η κυβερνητική ηγεσία προτείνει τώρα τα αντίθετα από αυτά που έκανε, χωρίς καν να μπαίνει στον κόπο να διευκρινίσει εάν τα δημοψηφίσματα θα είναι δεσμευτικά ή συμβουλευτικά και ποιο ακριβώς θα είναι το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων που θα εξασφαλίσει την εγκυρότητά τους.

Προεκλογικοί ελιγμοί χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο και χωρίς την αναγκαία αξιοπιστία, για μια σοβαρή συνεννόηση.


*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ"

Δημοφιλείς Απόψεις