ΑΠΟΨΕΙΣ

Έλεγχοι για τα πρόστιμα ή για το περιβάλλον;

 17/09/2019 15:01

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μία κινητικότητα στην εταιρεία που διαχειρίζεται τις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική και θέλει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στη Θράκη.

Για την ακρίβεια, πρόκειται για την εταιρεία στην οποία το ελληνικό κράτος παραχώρησε τα εξορυκτικά δικαιώματα για τον χρυσό.

Η συζήτηση για τις εξορυκτικές δραστηριότητες και ειδικά για την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική είναι μία μεγάλη συζήτηση, η οποία έχει διχάσει την περιοχή τα τελευταία χρόνια.

Ακριβώς γι’ αυτό προκάλεσε έκπληξη το ότι οι αντιδράσεις στις τελευταίες κυβερνητικές αποφάσεις για επιτάχυνση των διαδικασιών στην επένδυση προκάλεσαν πολύ λιγότερες από τις αναμενόμενες.

Η εξόρυξη χρυσού είναι μία δραστηριότητα, την οποία αποδέχεται το ελληνικό κράτος. Και γι’ αυτό παραχωρεί και τα σχετικά δικαιώματα. Αλλιώς θα ήταν παράνομη.

Το βασικό στοιχείο της, όμως, είναι ότι έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον. Πολλές και σοβαρές και γι' αυτό περίπτωση να υπάρχει εξορυκτική δραστηριότητα χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον αποκλείεται.

Οι δυνατότητες που έχει μία κοινωνία είναι ή να απαγορεύσει την εξόρυξη ή να της βάλει περιορισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος.

Όμως, όσους περιορισμούς και αν βάλει, ενδεχόμενο να μηδενίσει τη ζημιά δεν υπάρχει.

Τον τελευταίο καιρό οι αντίπαλοι της εξόρυξης υπέστησαν μία σειρά από πολιτικές ήττες στη Χαλκιδική, καθώς έχασαν την τοπική δημαρχία και δεν επανεξελέγη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε σηκώσει το κύριο βάρος της αντιπαράθεσης με την εταιρεία.

Η υποχώρηση της πολιτικής βαρύτητάς τους μπορεί να διευκολύνει την επενδυτική δραστηριότητα, όμως αφήνει ένα κενό σε ό,τι αφορά την επίβλεψη των επιπτώσεων.

Οι έλεγχοι των τελευταίων χρόνων ήταν εξοντωτικοί σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα, αλλά δεν ήταν αυστηροί. Διότι μάλλον γίνονταν για να μπαίνουν τα πρόστιμα και να πιεστεί η εταιρεία στην κατεύθυνση της αποχώρησης κι όχι για την καταγραφή ενδεχόμενων περιβαλλοντικών παραβάσεων.

Η τοπική κοινωνία όμως, που ζει και πεθαίνει στις στοές, έχει κάθε λόγο να έχει ανά πάσα στιγμή μία ακριβή εικόνα των πραγματικών επιπτώσεων, όποιες και αν είναι αυτές.

Χρειάζεται να αποκατασταθεί αμέσως η αξιοπιστία και η ανεξαρτησία των ελεγκτικών μηχανισμών. Για το καλό της ίδιας της επένδυσης.

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 15/9/2019.

Δημοφιλείς Απόψεις