Ένα διπλό "ου μπλέξεις"
Πολλά από αυτά που τραβάμε οφείλονται στην γεωγραφική θέση της χώρας μας σε συνδυασμό με την διαχρονική ροπή του Έλληνος στον διχασμό.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα νευραλγικό σημείο της νοτιοανατολικής Μεσογείου, που την καθιστά κόμβο ανάμεσα στη νότια Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Μια ματιά στο χάρτη αρκεί.
Τούτο δεν περνά εδώ και ...αιώνες απαρατήρητο από τις ισχυρές δυνάμεις που έχουν συμφέροντα στην περιοχή. Από παιχνίδια στρατιωτικής και γεωπολιτικής ισχύος όπως και οικονομικής επιρροής , μέχρι βλέψεις για τα σημαντικά ενεργειακά ευρήματα.
Οι ισχυροί όμως, παίζουν με τους δικούς τους κανόνες που σχετίζονται με το ποιος θα ελέγχει τι και όχι με τα εθνικά δίκαια των μικρών.
Τρεις είναι οι σημαντικοί "παίκτες" στην περιοχή με "χωροφύλακα"-απρόβλεπτο έστω- την Τουρκία: Οι ΗΠΑ που επιθυμούν τον πρώτο ρόλο και παράλληλα την αναχαίτιση των όποιων επεκτατικών βλέψεων της Ρωσίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση με επικεφαλής τη Γερμανία και η Ρωσία που πάντα ενδιαφέρεται να "πατήσει πόδι" στα Βαλκάνια, χρησιμοποιώντας τα πλεονεκτήματά της στην ενέργεια.
Η Ελλάδα καλείται ισορροπήσει μέσω λεπτών χειρισμών σε μια εποχή σκληρής σύγκρουσης μεταξύ των μεγάλων. Ένας "χρυσούς κανών" της ιστορίας της Ελληνικής διπλωματίας λέει ότι χρειάζεται πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και σύνεση. Είναι σίγουρο ότι τα επιλέγει αυτά η σημερινή κυβέρνηση, η οποία από το Σκοπιανό, μέχρι το προσφυγικό και την αντιφατικότητα στις σχέσεις με ΗΠΑ και Ρωσία δείχνει να βρίσκεται σύγχυση;
Τα παραπάνω είναι το πρώτο μπλέξιμο, διότι υπάρχει και το δεύτερο: Η Γερμανική ιδεοληψία σε βάρος της Ελλάδος. Ας μην το παίρνουμε "προσωπικά". Θυμάστε τη Γερμανική εμμονική πολιτική τη δεκαετία του '90 που οδήγησε σε αιματοχυσίες και στον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας;
Τα σκεφτόμαστε όλα αυτά έχοντας ακούσει την περιβόητη δήλωση του επικεφαλής της Χριστιανοσοσιαλιστικής Ενώσεως [CSU] της Βαυαρίας και υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ. Είπε περίπου ότι «οι Βαυαροί κυβέρνησαν την Ελλάδα για ένα χρονικό διάστημα και ίσως θα ήταν καλύτερα εάν δεν ήταν προσωρινό»!
Οι Γερμανοί συντηρητικοί, κάθε φορά που αισθάνονται την καυτή ανάσα των ακροδεξιών και των νεο-φασιστών στη χώρα τους και την απειλή εκλογικού τους αφανισμού, ανασύρουν και ένα στερεότυπο κατά των "οκνηρών, διεφθαρμένων, και ανοργάνωτων" Ελλήνων!
Αυτό κάνουν και σήμερα κάποιοι ηγέτες του CSU.
Και αυτό είναι το δεύτερο "ου μπλέξεις"