ΑΠΟΨΕΙΣ

ESG και Σπατάλη Τροφίμων (food waste): Υπάρχει λύση;

 28/05/2024 17:00

Η βιωσιμότητα ενός οργανισμού, μίας κοινωνίας κι εν γένει του πλανήτη μας, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, κυρίως όμως άπτεται θέματα περιβάλλοντος, προσφοράς στη κοινωνία και υπεύθυνης διακυβέρνησης. Τα τελευταία χρόνια, η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αειφορία εκφράζεται από το ακρωνύμιο ESG που αναφέρεται στο Περιβάλλον (Environment), την Κοινωνία (Society) και τη Διακυβέρνηση (Governance).

Ένα φαινόμενο που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια είναι αυτό της σπατάλης των τροφίμων (food waste) που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη κοινωνία μας. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων χάνεται ή σπαταλάται κάθε χρόνο, δηλαδή περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων. Αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην οικονομία όσο και στο περιβάλλον.

Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις (Environment): Η παραγωγή τροφίμων καταναλώνει τεράστιες ποσότητες νερού, ενέργειας και άλλων πόρων. Όταν τα τρόφιμα σπαταλώνται, όλοι αυτοί οι πόροι πηγαίνουν χαμένοι. Επιπλέον, τα απορριπτόμενα τρόφιμα καταλήγουν σε χωματερές, όπου αποσυντίθενται και παράγουν μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου που συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή.

Κοινωνικές Επιπτώσεις (Social): Την ίδια στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από πείνα και υποσιτισμό, η σπατάλη τροφίμων φαίνεται ακόμη πιο παράλογη. Η μείωση της σπατάλης τροφίμων θα μπορούσε να συμβάλλει στη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας και στην εξάλειψη της πείνας.

Οικονομικές Επιπτώσεις (Economic and Governance): Η σπατάλη τροφίμων συνεπάγεται τεράστιες οικονομικές απώλειες. Οι πόροι που δαπανώνται για την παραγωγή, τη μεταφορά και την επεξεργασία των τροφίμων που τελικά πετιούνται, είναι σημαντικοί. Επιπλέον, οι μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις υφίστανται οικονομική ζημιά όταν τα προϊόντα τους δεν φτάνουν στον καταναλωτή ή δεν πωλούνται πριν λήξει η ημερομηνία λήξης τους.

Εδώ τίθεται το ερώτημα. Υπάρχει λύση στο πρόβλημα αυτό;

Ευτυχώς ναι. Η κομποστοποίηση μπορεί να συμβάλλει βοηθήσει σημαντικά στην επίλυση. Πώς;

Με τη μείωση του Όγκου Απορριμμάτων: Η κομποστοποίηση μετατρέπει τα οργανικά απόβλητα, όπως τα απορριπτόμενα τρόφιμα, σε πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία κομπόστ. Αυτό σημαίνει ότι λιγότερα τρόφιμα καταλήγουν σε χωματερές, μειώνοντας τον συνολικό όγκο των απορριμμάτων και τη σχετική ανάγκη για χώρους ταφής.

Με τη μείωση των Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου: Τα τρόφιμα που αποσυντίθενται σε χωματερές παράγουν μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου. Η κομποστοποίηση, ωστόσο, πραγματοποιείται σε αερόβιες συνθήκες (παρουσία οξυγόνου), γεγονός που μειώνει την παραγωγή μεθανίου. Έτσι, συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Με τον εμπλουτισμό του Εδάφους: Το κομπόστ που παράγεται από την κομποστοποίηση είναι πλούσιο σε οργανική ουσία και θρεπτικά στοιχεία, όπως άζωτο, φώσφορο και κάλιο. Όταν το κομπόστ προστίθεται στο έδαφος, βελτιώνει τη δομή και τη γονιμότητά του μέσω της οργανικής ουσίας, προάγοντας την υγεία των φυτών και των καλλιεργειών. Αυτό μειώνει την ανάγκη για χημικά λιπάσματα.

Όσον αφορά την διαχείριση αποριπτόμενων τροφίμων, υπάρχει στη διάθεσή μας η μεθοδολογία της κομποστοποίηση οργανικών αποβλήτων που βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή. Μάλιστα η Biosolids SA μια αμιγώς επιχείρηση της Μακεδονίας ασχολείται για πάνω από 10 χρόνια με την κομποστοποίηση οργανικών αποβλήτων είτε από αποριπτόμενα τρόφιμα της λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης είτε των Δήμων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προωθώντας έτσι τη βιώσιμης ανάπτυξη και τη διατήρηση του περιβάλλοντος.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 26.05.2024

Δημοφιλείς Απόψεις