Η… Οδύσσεια του διαστήματος
«Το μεγάλο πλεονέκτημα που προκύπτει από την ύπαρξη του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) είναι πως συμμετέχουμε ως Ελλάδα στο σεληνιακό σκάφος (σ.σ. lander) μαζί με τη γερμανική, τη γαλλική, την ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία και την ESA (European Space Agency), τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ ΜΠΕ o πρόεδρος του ΕΛΔΟ Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς.
Διαβάζεις το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ με τίτλο «Στο δεύτερο στάδιο το πρόγραμμα ‘Hellas to the Moon’ μετά το πράσινο φως για την κατασκευή του σεληνιακού σκάφους, που θα μεταφέρει το ελληνικό ρόβερ στη Σελήνη» και αναρωτιέσαι μήπως σε γελούν τα μάτια σου. Μήπως πρόκειται για πλάκα ή για fake news.
Δηλαδή τη στιγμή που δεν μπορείς να στείλεις αστικό από το σταθμό στη Χαριλάου, στέλνεις όχημα στη Σελήνη.
Τι να συμβαίνει άραγε;
Μήπως είναι πιο εύκολες οι μετακινήσεις στη στρατόσφαιρα απ’ ό,τι στους δρόμους της Θεσσαλονίκης;
Μήπως η απαραίτητη τεχνολογία -αιχμής- είναι δυσκολότερα προσεγγίσιμη στα συμβατικά λεωφορεία από ό,τι στα διαστημικά;
Μήπως μας θεωρούν εξελιγμένους απογόνους Ινδιάνων και αντί για καθρεφτάκια μάς μοιράζουν… φεγγαράκια;
Μήπως είμαι τόσο «αντί» και τόσο καχύποπτος, που δεν αντιλαμβάνομαι το μεγαλειώδες σχέδιο Παππά, που ίδρυσε τον ΕΛΔΟ το 2018 και μέσα σε έναν χρόνο είμαστε έτοιμοι να στείλουμε ελληνικό όχημα στη Σελήνη;
Φυσικά και υπάρχουν στη χώρα επιστήμονες που δουλεύουν σε δημόσιους φορείς και παράγουν εξαιρετικό έργο. Αναφέρω ως παράδειγμα την ομάδα Νανοϊατρικής στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, που προς το παρόν έχει δημιουργήσει σε ερευνητικό επίπεδο ανάλογα δέρματος και έχει θέσει ως επόμενο στόχο την εκτύπωση ανθρώπινων οργάνων.
Με την ευκαιρία να θυμίσω ότι η ίδρυση του Κέντρου Νανοτεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη, που αναμένεται να δημιουργήσει 1.600 θέσεις εργασίας και να φέρνει έσοδα 180 εκατομμύρια το χρόνο στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας είναι στον αέρα, γιατί λείπουν χρήματα και υπογραφές.
Είναι πραγματικά δύσκολο σε αυτήν τη χώρα που συνήθως οι κυβερνήσεις μοιράζουν δημόσιο χρήμα σε επιστημονικά project όχι ανάλογα με την αξία και τη σπουδαιότητά τους, αλλά ανάλογα με τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι ίδιες, είτε σε επίπεδο εκλογικής πελατείας είτε σε επίπεδο εντυπωσιασμού, να είσαι σίγουρος για το περιεχόμενο και τη σοβαρότητα των εγχειρημάτων.
Δεν μπορώ όμως να αποφύγω το μειδίαμα όταν ακούω από δημόσιο ραδιόφωνο τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές για τις επιτυχίες του ΕΛΔΟ.
Τη στιγμή μάλιστα που ενώ μέσα σε έναν χρόνο κατάφερε να συμβαδίζει με τις προηγμένες χώρες, που συμμετέχουν στην αποστολή, αλλά δεν κατάφερε να αναρτήσει το οργανόγραμμά του στην ιστοσελίδα του!
«Η ακριβής μορφή και τα στοιχεία (σ.σ. του οργανογράμματος) θα αναρτηθούν και επικαιροποιηθούν στο προσεχές μέλλον και μετά την ολοκλήρωση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του Οργανισμού», αναφέρεται χαρακτηριστικά...
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 6-7 Ιουλίου 2019