ΑΠΟΨΕΙΣ

Η συγνώμη της Άνγκελα Μέρκελ

 30/03/2021 13:00

Η συγνώμη που είπε την Τετάρτη η Άνγκελα Μέρκελ είναι μία πολύ διδακτική ιστορία για την σύγχρονη παγκόσμια πολιτική. Και μια και ζούμε μέρες όπου όλοι στη χώρα μας μιλούν για τα διδάγματα από το 1821 έχει ενδιαφέρον να δούμε τις λεπτομέρειές της.

Η συγνώμη αφορούσε μια απόφαση που είχαν λάβει την προηγούμενη ημέρα οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων της Γερμανίας και αφορούσε στον οδικό χάρτη για το Πάσχα των καθολικών. Τι είχαν αποφασίσει λίγες ώρες νωρίτερα οι Γερμανοί πρωθυπουργοί και είχε ανακοινωθεί δια στόματος Άνγκελα Μέρκελ; Ότι η Γερμανία στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει το τρίτο κύμα της πανδημίας θα εφαρμόσει την «Οsterruhe» («Πασχαλινή ησυχία»), μία πρωτοφανή για τα χρονικά της χώρας καθημερινότητα, καθώς από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και τη Δευτέρα μετά το Πάσχα η οικονομία της χώρας θα κατέβαζε κυριολεκτικά ρολά. Κλειστές όλες οι επιχειρήσεις, κλειστά όλα τα μαγαζιά, με μόνη εξαίρεση τα σουπερ μάρκετ που θα μπορούσαν -αν το επιθυμούν- να ανοίξουν το Μεγάλο Σάββατο.

Η απόφαση ελήφθη ύστερα από μία μαραθώνια και αρκετά επεισοδιακή συνεδρίαση των πρωθυπουργών, η οποία διήρκεσε 14 ώρες και ολοκληρώθηκε την Τρίτη στις 3 το πρωί. Επακολούθησαν έντονες δημόσιες συζητήσεις, η βιομηχανία και η αγορά τάχθηκαν φανατικά κατά, ο κόσμος εναντιώθηκε γιατί όλο αυτό του ανέτρεπε τους προπασχαλινούς σχεδιασμούς, ενώ υπήρξαν και πολλά εργασιακά ερωτήματα που δεν ήταν εύκολο να απαντηθούν.

Μία μόνο μέρα μετά η Μέρκελ πήρε την ευθύνη και έκρουσε πρύμνη, ανακοινώνοντας ότι το μέτρο δε θα ισχύσει. Με μία ιστορική δήλωση μερικών λεπτών και η οποία έχει λάβει ήδη θέση στις πολύ ιδιαίτερες στιγμές της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της χώρας. Η Μέρκελ παραδέχτηκε ότι το λάθος είναι αποκλειστικά δικό της, γιατί ως καγκελάριος έχει αυτή την τελική ευθύνη για τις αποφάσεις, ενώ ζήτησε μία μεγαλοπρεπή συγνώμη από τους πολίτες της χώρας για τις αβεβαιότητες που προκάλεσε η πρόταση.

Επακολούθησαν δεκάδες άρθρα αλλά και ουκ ολίγες αντιδράσεις, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν επιδοκιμαστικά όχι τόσο για την ίδια την απόφαση, αλλά κυρίως για το θάρρος που έδειξε η Γερμανίδα καγκελάριος να παραδεχτεί το λάθος της και να το πάρει πίσω. Ακόμη και οι πολιτικοί της αντίπαλοι στη Βουλή, όπως ο εκπρόσωπος της Αριστεράς (Die Linke) και των Πρασίνων της έβγαλαν το καπέλο.

Αναρωτιέμαι πως θα αντιδράσουν οι εδώ πολιτικοί αρχηγοί μπροστά σε μία τέτοια ανατροπή…

Η Μέρκελ δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα συμπαθής στη χώρα μας. Και γιατί δεν είχε το στόμφο του μεγάλου ηγέτη, αλλά και γιατί συχνά στην Ελλάδα τα στερεότυπα που την συνόδευσαν ιδιαίτερα τα χρόνια της κρίσης αποδείχτηκαν ισχυρότερα από την πραγματικότητα. Όμως η Γερμανίδα απέδειξε πολλές φορές -όπως και τώρα- ότι είναι ρεαλίστρια. Και πολλές φορές ένας καλός πραγματιστής είναι πολύ καλύτερος και από τον πιο ικανό οραματιστή…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28 Μαρτίου 2021

Δημοφιλείς Απόψεις