ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Τσιμισκή των κατασκόπων

 16/10/2018 11:00

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», η κυβέρνηση ενημερώθηκε από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ότι ο Ιβάν Σαββίδης είχε μυστικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με ρώσους πράκτορες.

Αυτό αποκλείεται να συνέβη, διότι στην Ελλάδα απαγορεύεται να παρακολουθούνται τα τηλέφωνα. Δηλαδή, δεν απαγορεύεται εντελώς. Προβλέπεται ότι μπορεί να γίνει για λόγους εθνικής ασφαλείας, αλλά με εισαγγελική εντολή. Στην Ελλάδα αποκλείεται να γίνει παρακολούθηση χωρίς εισαγγελική εντολή. Αυτά τα ξέρουν οι Αμερικανοί και αποκλείεται να τόλμησαν να παρακολουθήσουν τηλέφωνα στην ελληνική επικράτεια, γιατί θα είχαν τρομάξει με τις συνέπειες που θα έπρεπε να υποστούν.

Θα είχαν συλληφθεί πάραυτα και θα είχαν παραπεμφθεί σε δίκη με βαρύτατο κατηγορητήριο και -αν είχαν καταδικαστεί- θα είχαν ήδη αποφυλακιστεί με το νόμο Παρασκευόπουλου. Γι’ αυτό άλλωστε και αποκλείεται οι Ρώσοι να απεργάστηκαν σχέδια για την παρακώλυση της εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών. Και αυτοί θα είχαν συλληφθεί πάραυτα και θα είχαν παραπεμφθεί σε δίκη. Διότι στην Ελλάδα κανείς δεν μπορεί να δωροδοκήσει δημόσιο λειτουργό, όπως αδίκως κατηγορήθηκαν οι Ρώσοι.

Οι δημόσιοι λειτουργοί στην Ελλάδα είναι υπεράνω κάθε υποψίας και είναι πραγματικά σενάριο επιστημονικής φαντασίας η εμπλοκή τους σε παράνομες δραστηριότητες. Δεν έχει συμβεί ποτέ και δεν θα συμβεί ποτέ.

Απλώς όλα αυτά δημιουργούν την εντύπωση ότι η Ελλάδα και ειδικότερα η Θεσσαλονίκη ξαναζούν στιγμές των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Περπατάς στην Τσιμισκή και δεν γνωρίζεις αν η κυρία που κοιτάζει δήθεν αδιάφορα τη βιτρίνα -διότι, όπως νομίζεις, δεν έχει λεφτά να αγοράσει το μοντελάκι- είναι μυστική πράκτορας, που παρακολουθεί κάτι άλλους μυστικούς πράκτορες, οι οποίοι δήθεν αγοράζουν κουλούρια, ενώ στην πραγματικότητα καταγράφουν τις συνομιλίες ενός επίσκοπου που κυκλοφορεί με πολιτικά, διότι προσπαθεί να μην κατηγορηθεί ότι κάνει εισπήδηση σε ξένη μητρόπολη. Ούτε στη Γενεύη την εποχή του ψυχρού πολέμου δεν είχε τόσους κατασκόπους που γνωρίζουν ο ένας τον άλλο τόσο καλά, που δίνουν την εντύπωση ότι το βράδυ τα πίνουν μαζί στο ίδιο μπαρ και συζητούν για την πρόοδο των παιδιών τους στο σχολείο. Όπως θα έλεγε και ο Παπαγιαννόπουλος «American bar το κάναμε εδώ μέσα». Και American και Russian και ό,τι άλλο τραβά η ψυχή τους…


*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ"