ΑΠΟΨΕΙΣ

Καλή επιστροφή

 24/08/2023 08:00

Με το σύνολο της χώρας να έχει καταληφθεί από εγχώριους και ξένους παραθεριστές ξεχάσαμε τον COVID (που δυστυχώς είναι εδώ), καταλαβαίνουμε ότι οι θεωρίες για φτώχεια και κακομοιριά -όταν όλες οι πόλεις είναι άδειες- είναι χωρίς αντίκρισμα. Φυσικά υπάρχουν φτωχοί και άνθρωποι που τα βγάζουν δύσκολα, αλλά οι θεωρίες για γενίκευση και χειροτέρευση αποδεικνύονται λάθος.

Επιστρέφουμε ή μένουμε εκεί που είμαστε για λίγο ακόμη αναμένοντας την αρχή της εκλογικής περιόδου για την αυτοδιοίκηση με την λήξη στις 31 Αυγούστου των υποψηφιοτήτων. Αναμένουμε πως θα εκφραστούν τα κόμματα και οι υποψήφιοι. Έχουμε και την ΔΕΘ! Όσο και αν «οι τοπικές υποθέσεις» που ρυθμίζουν οι δήμοι αλλά και η υποχρέωση αναπτυξιακών σχεδίων που έχουν οι περιφέρειες διαφέρουν από την γενική πολιτική, δεν στερούνται οι προγραμματικές τους προτάσεις από ανάγκη σχεδίου και αναφοράς σε γενικές πολιτικές.

Μάλλον θα είναι παράλογο μία ομάδα ή ένα πρόσωπο -χωρίς πολιτική αναφορά και θέσεις- μέσα σε 2-3 μήνες να παρουσιάσει ένα σχέδιο λύσης των θεμάτων του δήμου ή της Περιφέρειας. Φυσικά υπάρχει -και έτσι πρέπει- σχετική αυτονομία. Δηλαδή δεν είναι απλοί μεταφορείς και εκτελεστές της βούλησης της κομματικής ηγεσίας.

Πρέπει μέσα από την ανάπτυξη συλλογικών διαβουλεύσεων να μπορέσουν να εκφράσουν το σύνολο ή τέλος πάντων την πλειονότητα των Πολιτών. Να προχωρήσουν την ενδοδημοτική αποκέντρωση και να γίνει ουσιαστικός ο σχεδιασμός για τα περιφερειακά διαμερίσματα. Μερικές φορές -με φωτεινές εξαιρέσεις- όλα αρχίζουν και τελειώνουν στον δήμαρχο. Άλλωστε όταν στις προηγούμενες εκλογές εξελέγη κατά μέσο όρο ένας στους 600 που ψήφισε δημοτικός σύμβουλος τι να περιμένουμε;

Δεν έχει ούτε πολιτική, ούτε τοπική αναφορά -με φωτεινές εξαιρέσεις είπαμε- ο Σύμβουλος που είναι έρμαιο της βούλησης και της διάθεσης του δημάρχου. Αν δεν αλλάξει αυτό -με τροποποίηση του εκλογικού συστήματος και μείωση στο μισό τουλάχιστον των δημοτικών συμβούλων. Στο δήμο Θεσσαλονίκης (ακραία περίπτωση με 19 συνδυασμούς το 2019) υπήρχαν 1.100 υποψήφιοι (ψήφισαν 130 χιλιάδες) και εξελέγησαν σύμβουλοι -αν εξαιρέσουμε τους 16 επικεφαλής παρατάξεων που εξελέγησαν, παίρνοντας από 500 μέχρι 1.000 ψήφους. Θυμάστε κανέναν; Για να μην πούμε για τα συμβούλια διαμερισμάτων…

Έτσι θα εξαντλούμαστε στην βούληση και την διάθεση του δημάρχου. Ας δούμε τι θα γίνει τώρα που ο περιορισμός του 3% για την εκλογή μπορεί να αποτρέψει υποψηφιότητες -αλλά η εκλογή 60% συμβούλων από την παράταξη του δημάρχου θα χαμηλώσει τον αριθμό ψήφων για την εκλογή συμβούλων (στις εκλογές του 2019 θα είχε εκλεγεί σύμβουλος με 400 ψήφους από την παράταξη του δημάρχου).

Ας θυμηθούμε: η Νέα Υόρκη των 8,5 εκατομμυρίων έχει 51 συμβούλους και η Θεσσαλονίκη των 250 χιλιάδων 43. Περαστικά μας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 20.08.2023