Καλή του Στέφανου η εικόνα μα έχω το δράμα μου κι εγώ
Που είναι οι παλιές, μακρόσυρτες εβδομάδες της προεκλογικής περιόδου των εκλογών για την αυτοδιοίκηση;
Με ατέλειωτες αναλύσεις για φαβορί των και αουτσάιντερ, προγνωστικά, κομματικά χρίσματα και πιθανά μηνύματα για την φθορά της εκάστοτε κυβέρνησης και την δυναμική της αντιπολίτευσης.
Σαν χθες θυμόμαστε τη δήλωση του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου. στις δημοτικές εκλογές του 1986, όταν η ΝΔ κέρδισε στους τρεις μεγαλύτερους δήμους με τους Μιλτιάδη Έβερτ (Αθήνα), Σωτήρη Κούβελα (Θεσσαλονίκη), Ανδρέα Ανδριανόπουλο (Πειραιάς): «Το πήραμε το μήνυμα»!
Οι διπλές βουλευτικές εκλογές (21 Μαΐου και 25 Ιουνίου), οι φονικές και πέρα από κάθε φαντασία πυρκαγιές και οι πλημμύρες του καλοκαιριού και στη συνέχεια το πολιτικό-επικοινωνιακό σίριαλ της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη που ακόμα καλά κρατεί, μαζί με τους καύσωνες και την όποια ραστώνη τους καλοκαιριού, έριξαν σχεδόν στα «αζήτητα» τον προεκλογικό διάλογο για τις εκλογές σε δήμους και περιφέρειες.
Αν το δούμε υπό αυτό το πρίσμα, οι εκλογές αυτές φέτος υπήρξαν παράπλευρα «θύματα» των θεομηνιών, των βουλευτικών εκλογών και της «Κασσελακειάδας»! Και βέβαια αδικήθηκαν πολιτικά και δημοσιογραφικά καθώς ο κόσμος δεν μπήκε ζεστά στον προβληματισμό και τον διάλογο για τον καλύτερο δήμαρχο και περιφερειάρχη, για τα μεγάλα προβλήματα έργων, υποδομών, ποιότητας ζωής και κοινωνικής πολιτικής στους δήμους και τις περιφέρειες.
Το μετέωρο βήμα της ανάπλασης ΔΕΘ, η ποιότητα ζωής στις γειτονιές, το FlyOver, το Μετρό, μαζί με το εφιαλτικό κυκλοφοριακό, το δράμα του δήμου Θεσσαλονίκης με τα σκουπίδια, η έλλειψη πρασίνου και πλατειών, βρυκολάκιασαν στα προγράμματα κυβέρνησης, κομμάτων και δημοτικών παρατάξεων
Και όλα αυτά ενώ κατά κοινή ομολογία φέτος υπήρξε μία πληθωρική συρροή ενεργών πολιτών και διακεκριμένων προσώπων των τοπικών κοινωνιών στα ψηφοδέλτια, γεγονός που από πολλούς υμνήθηκε ως «γιορτή της δημοκρατίας».
Τουλάχιστον στις προτάσεις των βασικών διεκδικητών της δημαρχίας υπάρχουν πολύ γόνιμες και καινοτόμες προτάσεις που αξίζει να μελετήσει ο ενεργός πολίτης πριν ψηφίσει.
Το πόσο παράξενες είναι όμως αυτές οι -παρόλα αυτά κρίσιμες- εκλογές για την αυτοδιοίκηση, δείχνει και η θολούρα γύρω από το τι είναι πια «χρίσμα» ενός κόμματος προς έναν υποψήφιο και πόσο χρήσιμο τελικά είναι αυτό για τον «εκλεκτό».
Πάντως Μητσοτάκης, Κασσελάκης και Ανδρουλάκης αναμένονται για ένα σύντομο πέρασμα στις επόμενες μέρες από τη Θεσσαλονίκη, ενώ οι δύο πρώτοι έχουν ανοίξει και τα χαρτιά τους για την περίπτωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Θεσσαλονίκης την ώρα που εξαίρεση αποτελεί η έλλειψη εκδήλωσης κάποιας στήριξης από το ΠΑΣΟΚ στον κεντρικό δήμο.
Οπωσδήποτε από τις «στιγμές» που θα μας χαρίσουν τα κόμματα την τελευταία εβδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες, ξεχωρίζει χωρίς άλλο, η μεγάλου επικοινωνιακού ενδιαφέροντος έλευση στη Θεσσαλονίκη του Στέφανου Κασσελάκη με σκοπό ο τελευταίος να ενισχύσει με την «λάμψη» του, την προσπάθεια των αυτοδιοικητικών συνδυασμών που στηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την ώρα που γράφαμε αυτό το κείμενο, ασφαλείς πληροφορίες έλεγαν πως έγινε σε θετικό κλίμα επικοινωνία του με τον Σπύρο Πέγκα ενώ έκλεισε συνάντηση και με τον Γιάννη Μυλόπουλο.
«Πάρθειο» όμως βέλος γι’ αυτή την κίνηση έριξε ο πολύπειρος Σπύρος Βούγιας, παλιά υποψήφιος δήμαρχος και σήμερα υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Στέλιο Αγγελούδη ο οποίος σε ανάρτησή του έγραψε:
«…έγραψα επανειλημμένα θετικά σχόλια για τη ‘σύγχρονη, καλά οργανωμένη, με αισθητική και σωστές συνεργασίες’ προεκλογική καμπάνια του Σπύρου Πέγκα. Όταν διάβασα αυτή την είδηση, κατάλαβα ότι είχαν δίκιο όσοι μου έλεγαν πως η κρίση μου ήταν βιαστική, επηρεασμένη ίσως από τη μεγάλη επιθυμία μου για την αναγκαία συνεργασία των δύο συγγενών σχημάτων στο δεύτερο γύρο.
«Θεωρώ πολιτικά, ηθικά και αισθητικά αδιανόητη αυτή την τακτική κίνηση, που στο βωμό μίας εφήμερης και φτηνής (στα όρια του κιτς) δημοσιότητας, βοηθάει την είσοδο και την προώθηση ενός πολιτικού avatar στα κοινά της πόλης. Κατανοώ το άγχος και την ανασφάλεια ενός υποψηφίου δημάρχου που βλέπει πως κινδυνεύει σοβαρά να μείνει πίσω, αλλά πρέπει κανείς να είναι σε απόγνωση για να πάρει (ή να αποδεχθεί) μια τέτοια απόφαση»!
Δεν προλαβαίνει εντούτοις προς το παρόν όπως φαίνεται ο Στ. Κασσελάκης να στείλει ηχηρό «μήνυμα» στον Κυρ. Μητσοτάκη ότι έρχεται με φόρα (κατά την αλήστου μνήμης ατάκα της Πόπης Τσαπανίδου προς τον Αλέξη Τσίπρα που έγραψε μικροϊστορία στον ΣΥΡΙΖΑ) για να αρχίσει την έφοδο προς την εξουσία.
Ήρθαν τα αποτελέσματα κάποιων δημοσκοπήσεων που όσο να ’ναι άφησαν στη μέση τα χαμόγελα στο επιτελείο του νεοεκλεγέντος φωτογενούς διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα.
Δημοσκόπηση Alco: Στο 32,3% η ΝΔ, 15,3% ο ΣΥΡΙΖΑ. Και το πιο δυσάρεστο «Χειρότερη η εικόνα του κόμματος μετά τον Κασσελάκη», λέει το 40%.
Αλλά και στην δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha, η ΝΔ διατηρεί διαφορά 17 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Επί των εγκύρων το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 32,3%, έναντι 15,3% του ΣΥΡΙΖΑ και 11,8% του ΠΑΣΟΚ.
Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, για το Mega η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ φτάνει 16 μονάδες στην πρόθεση ψήφου (29,7% έναντι 13,7%) και εκτινάσσεται στο 19,6% στην εκτίμηση ψήφου (ΝΔ 36,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,8%) με την άνοδος του ΠΑΣΟΚ στο 12,5% (από 11,8%) να είναι και αυτό μια είδηση.
Τούτο σημαίνει πως η μητέρα των μαχών για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι οι ευρωεκλογές του 2024, αφού προηγουμένως θα δοκιμαστεί η ενότητα του κόμματος ενώ θα έχει ξεδιπλώσει ο νέος αρχηγός τις όποιες αρετές του.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στη 01.10.2023