ΑΠΟΨΕΙΣ

Κατέστημεν η χλεύη των ηττημένων

 18/12/2022 22:00

Πυκνώνουν κάθε μέρα οι εκκλήσεις, αλλά και οι θυμωμένες απαιτήσεις από κορυφαία στελέχη της ΕΕ, πολιτικούς, ομάδες ακτιβιστών, πνευματικούς ανθρώπους, αναλυτές κ.ά. για ριζική μεταρρύθμιση της λειτουργίας των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα καταργήσει αμετάκλητα την κουλτούρα ατιμωρησίας, ανοχής και χαλαρών οικονομικών κανόνων και ελέγχων που έχουν οδηγήσει σε θλιβερά φαινόμενα όπως το Qatargate.

* Η Ρομπέρτα Μέτσολα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε ότι «οι ανοιχτές, ελεύθερες, δημοκρατικές κοινωνίες δέχονται επίθεση».

* «Αυτό δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό», δήλωσε η ομάδα καμπάνιας κατά της διαφθοράς Transparency International.

Το πολυσυζητημένο πια ως «προβληματικό σύστημα ηθικής της ΕΕ για τους ευρωβουλευτές» και η «κλίμακα της ξένης επιρροής στην ΕΕ» είναι μεγέθη που δεν επιτρέπουν αδράνεια και συγκάλυψη.

Το 1964, μετά από 10 χρόνια κυριαρχίας της δεξιάς και του μετεμφυλιακού αυταρχικού κράτους ήρθε η ιστορική εκλογική νίκη της Ενώσεως Κέντρου με 52%. Και όμως παρά την ευφορία, ορισμένοι βουλευτές της, διαμαρτυρόμενοι για κάποιες επιλογές του νέου, τότε, πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου ψήφισαν αντίθετα προς την κομματική εντολή κατά την εκλογή του προέδρου της Βουλής.

Ο Γέρος της Δημοκρατίας δεν μπόρεσε να εκλέξει πρόεδρο της βουλής της αρεσκείας του, από την πρώτη ψηφοφορία. Το γεγονός δημιούργησε πολιτικό σεισμό.

Τότε ήταν που ο Γεώργιος Παπανδρέου είπε την ιστορική φράση: «Κατέστημεν η χλεύη των ηττημένων»!

Αυτή την ιστορική στιγμή θυμήθηκα διαβάζοντας ότι ο Όρμπαν τρολάρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ οι «αντισυστημικοί» κάθε απόχρωσης μαζί με Ακροδεξιά κόμματα σε κάθε γωνία του πλανήτη εξαπολύουν επιθέσεις κατά της «διεφθαρμένης» Ευρώπης, διανθισμένες με το αλαζονικό μοτίβο «εμείς σας τα λέγαμε».

Αυτές της μέρες η πάλαι ποτέ ένδοξη Ενωμένη Ευρώπη δέχεται την πιο ενορχηστρωμένη επίθεση των τελευταίων δεκαετιών, με αφορμή τα συνεχή κρούσματα διαφθοράς μέσα στους «ναούς της δημοκρατίας» των Βρυξελλών!

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου, είχε πιστέψει πως είναι πια «νόμος από μόνο του».

Η σύλληψη της Εύας Καϊλή, αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τεσσάρων άλλων που συνδέονται με έρευνα για διαφθορά που εμπλέκει τους διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ πυροδότησε αυτή τη δραματική συζήτηση η οποία σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα οδηγήσει σε αποφάσεις που θα αλλάξουν σε πρωτόγνωρο βαθμό τους θεσμούς της ΕΕ.

Η άμεση αντίδραση της Ρ. Μέτσολα και των πολιτικών ομάδων δείχνει τώρα ακριβώς και την ανησυχία των ευρωπαίων αξιωματούχων για την εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει και η Ευρωβουλή από τη συσσώρευση κατηγοριών περί σκανδάλων όχι μόνο με τα πρόσφατα γεγονότα αλλά εδώ και πολλά χρόνια.

Αν δεν ληφθούν αυτή τη φορά αυστηρότατα, διαρκούς ισχύος και σεβαστά από όλους μέτρα, το νέο κύμα αμφισβήτησης της ΕΕ από τους «αντισυστημικούς» θα απειλήσει να σαρώσει το οικοδόμημα που οραματίστηκαν ο Μονέ και ο Σουμάν. Άνοιξαν πολλά κουτιά της Πανδώρας ταυτοχρόνως.

«Η διαφθορά διαβρώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και αυτό είναι οδυνηρό, γι’ αυτό πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ερωτηθείσα στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η αναφορά στην διαρκώς μειούμενη «εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών» δεν είναι τυχαία καθώς αυτό είναι το κρίσιμο μέγεθος που θα κρίνει επόμενα χρόνια τις εκλογές σε πολλά κράτη, μεταξύ των οποίων και μεγαθήρια της Γηραιάς Ηπείρου, υπό την αναμενόμενη αφόρητη πίεση ακροδεξιών και λαϊκιστικών δυνάμεων.

«Η διαφθορά είναι έγκλημα και πρέπει να διωχθεί και έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις βελγικές αρχές που έχουν την ευθύνη και την εξουσία να ασχοληθούν με αυτόν τον φάκελο», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πολλές από τις αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος αναδείχθηκαν από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι διαπιστώθηκε για μια ακόμα η έλλειψη σαφούς εξωτερικής πολιτικής, λες και η ΕΕ ιδρύθηκε… χθες, αλλά και αξιόπιστης άμυνας.

Σε οικονομικό και ενεργειακό επίπεδο έγιναν κινήσεις η σημειώθηκαν ολιγωρίες που τις λες και «αυτοκτονικές».

Οι επόμενοι μήνες είναι πραγματικά κρίσιμοι για το μέλλον της ΕΕ. Μπορεί ο αδέκαστος και πληθωρικός Μισέλ Κλεζ, ο θεωρούμενος ως ανελέητος εισαγγελέας και γνωστός ως «Ο Σερίφης», που ηγείται των ερευνών της βελγικής Δικαιοσύνης με στόχο τη διαλεύκανση του Qatargate, να κάνει ακούραστα τη δουλειά του, αλλά σε θεσμικό όπως και σε πολιτικό επίπεδο πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά .

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 18.12.2022

Δημοφιλείς Απόψεις