ΑΠΟΨΕΙΣ

Πέντε χρόνια θητεία. Και υποχρεωτικά!

 20/02/2022 21:30

Αυτό το παιχνιδάκι με την ημερομηνία των εκλογών πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει σε αυτή τη χώρα. Το έπαιζε στο παρελθόν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, το παίζει εσχάτως και ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ το σιγοντάρουν ακόμη και σήμερα διάφοροι κομματικοί αξιωματούχοι στο γαλάζιο στρατόπεδο.

Θα θυμάστε τα σενάρια περί 4+2 για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ήταν κάπου στην αρχή της διακυβέρνησης της ΝΔ και της πανδημίας όπου διάφοροι είχαν θέσει το σενάριο να κάνει τότε πρόωρες εκλογές ο πρωθυπουργός έτσι ώστε να διασφαλίσει μια εξαετία διακυβέρνησης. Η ένταση της πανδημίας αλλά και η σταθερή πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να εξαντλήσει επιτέλους την τετραετία φρέναραν το σχετικό ενδεχόμενο.

Μετά άρχισε το γαϊτανάκι με την πανδημία. «Μόλις τελειώσουμε με τον κορονοϊό θα πρέπει να κάνουμε εκλογές γιατί η ΝΔ είναι μπροστά αλλά και γιατί μετά θα φανούν τα προβλήματα στην τσέπη των πολιτών» έλεγαν οι μεν. «Δε θα αντέξουμε μέχρι το 2023» σιγοντάριζαν οι άλλοι. Με τον Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει μονότονα ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Και καλά κάνει. Αυτήν την κατάκτηση πρέπει να την εκτιμήσουμε όλοι και νομίζω ότι όπως έδειξε και η πρόσφατη δημοσκόπηση της Interview (58,2% κατά των πρόωρων εκλογών) έχει αρχίσει να γίνεται πλειοψηφούσα άποψη και στους πολίτες. Γιατί πέρα από τα πολιτικάντικα τερτίπια η 4ετία εκτός από τη σταθερότητα δίνει και τη μεγάλη δυνατότητα στον εκάστοτε κυβερνώντα να εξαπλώσει το πρόγραμμά του και στον πολίτη να κρίνει. Και να κρίνει σωστά.

Αν κοιτάξουμε την πρόσφατη πολιτική ιστορία της χώρας τις περισσότερες φορές οι κυβερνήσεις δεν εξαντλούσαν τον η τετραετία. Όταν δε το έκαναν έτρωγαν τα μούτρα τους. Αυτό έγινε το 2004 με το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη να χάνει τις εκλογές. Για την ιστορία πάντως και το αντίθετο έχει συμβεί το 2009: όταν ύστερα από μόλις δύο χρόνια διακυβέρνησης και ενώ είχε αρχίσει να χτυπά τη χώρα η δημοσιονομική κρίση ο Κώστας Καραμανλής προκήρυξε εκλογές το 2009. Ύστερα από μόλις 2 χρόνια διακυβέρνησης.

Ιδιαίτερες συνθήκες ίσχυαν τότε θα έλεγε κανείς. Και σήμερα θα μπορούσε να πει κανείς το ίδιο. Τότε ήταν η αρχή της οικονομικής κρίσης και ο Καραμανλής ήθελε να ταρακουνήσει τους Έλληνες για το τι έρχεται. Και ή να αποχωρήσει ή να πάρει μια καθαρή εντολή για περικοπές. Οι πολίτες επέλεξαν το πρώτο. Και σήμερα οι συνθήκες με την πανδημία δεν μπορεί κανείς να τις χαρακτηρίσει φυσιολογικές. Όμως ο Μητσοτάκης δείχνει να επιμένει στη γραμμή της θεσμικότητας και να σχεδιάζει εκλογές το 2023. Και σωστά πράττει. Τέσσερα χρόνια ακόμη και όταν τα μισά από αυτά είναι με πανδημία είναι αρκετά για να δούμε τι απίδια πιάνει η κυβέρνηση.

Θα έλεγα μάλιστα ότι θα μπορούσε να υπάρξει και συνταγματική ρύθμιση που να επιβάλλει την εξάντληση της τετραετίας και η οποία θα μπορούσε να συζητηθεί στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση. Ίσως μάλιστα η τετραετία να γίνει πενταετία, όπως θα ισχύσει από το 2023 στην αυτοδιοίκηση. Εκεί η υποχρεωτική εξάντληση της θητείας έχει δοκιμασθεί ήδη. Και τόσα χρόνια κανένας δήμος δεν έμεινε ακυβέρνητος…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 20.02.2022