Πρωινός καφές με τη Μελίνα Δερμεντζοπούλου
23/09/2023 08:00
23/09/2023 08:00
Γυναικείος ο σημερινός πρωινός καφές. Τον ήπιαμε με τη δικηγόρο και Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κεντρικής Μακεδονίας Μελίνα-Μαρία Δερμεντζοπούλου σε ένα κεντρικό καφέ της πόλης. Το ραντεβού ήταν πρωινό και ξεκίνησε με το που άφησε στον παιδικό σταθμό την κόρη της.
Η συνέχεια ήταν πολύ ενδιαφέρουσα με μια μάχιμη δικηγόρο, που κάθε μέρα δίνει τον δικό της αγώνα. Από το πρωί -όπως λέει- στο σπίτι «στήνεται το πάρτι» για την προετοιμασία των παιδιών, στη συνέχεια στις αίθουσες των δικαστηρίων και στο γραφείο της Αντιπεριφέρειας.
Γεννημένη στην Ορεστιάδα σε μια οικογένεια όπου η πολιτική ήταν σταθερό θέμα συζήτησης θυμάται τα ωραία παιδικά χρόνια που πέρασε εκεί με «το πολύ παιχνίδι», ενώ αισθάνεται πια Θεσσαλονικιά, καθώς ζει στην πόλη από την εποχή των σπουδών της στη Νομική του ΑΠΘ.
Μιλά για τη σύγχρονη δικηγορία και τι πρέπει να αλλάξει στη δικαιοσύνη, αλλά και τη σύγχρονη πολιτική, όπου για δεύτερη φορά κατεβαίνει ως υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με το συνδυασμό «Αλληλεγγύη» του Απόστολου Τζιτζικώστα.
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στάθηκε έμπρακτα δίπλα στους πολίτες, προσπαθώντας να στηρίξει επί της ουσίας το ΕΣΥ με πράξεις και όχι με λόγια», τονίζει και προσθέτει: «Πέρα από τα ολοκληρωμένα έργα υπάρχει ο νέος σχεδιασμός με την υλοποίησή του να είναι εν εξελίξει σήμερα και να πρέπει να ολοκληρωθεί. Αυτό είναι μια συνολική προσπάθεια των ανθρώπων της Αλληλεγγύης και των συνεργατών μας και του επικεφαλής μας, του Απόστολου Τζιτζικώστα».
Τέλος για την κοινωνική αλληλεγγύη σήμερα απαντά: «Ναι, υπάρχει. Και νομίζω περισσότερο από παλιά. Αυτή η διάθεση για συμμετοχή και προσφορά είναι πολύ μεγάλη δύναμη».
Πίνετε πρωινό καφέ;
Ναι (γελάει). Δεν αποτελώ εξαίρεση από την πλειοψηφία…
Τι είδους και πότε;
Το χειμώνα ζεστό Αμερικάνο και το καλοκαίρι φρέντο εσπρέσσο. Στο σπίτι, όταν προλαβαίνω, διαφορετικά αμέσως μόλις κατέβω από το σπίτι, παίρνω από το μαγαζί της γειτονιάς μου.
Και με τα παιδιά πως τα καταφέρνετε το πρωί;
Αχχχ… κάθε πρωί στήνεται ένα πάρτι (γελάει). Πρώτος ξυπνάει ο μικρός και πριν προλάβουμε να ολοκληρώσουμε την πρωινή του προετοιμασία ξυπνάει και η μεγάλη μου κόρη. Και εκεί αρχίζει η δημιουργία ενός καινούριου σεναρίου που προϋποθέτει φαντασία και εμπεριέχει παιχνίδι προκειμένου να καταλήξουμε να είμαστε όλοι στοιχειωδώς έτοιμοι στην ώρα μας.
Πάμε πολλά χρόνια πίσω: Γεννηθήκατε στην Ορεστιάδα. Τι θυμάστε από τα παιδικά σας χρόνια;
Την αγαπώ την Ορεστιάδα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μια πανέμορφη περιοχή με υπέροχους ανθρώπους. Τα καλοκαίρια που παραθερίζαμε στη Χαλκιδική στην οποία ερχόμασταν για να είμαστε κοντά στη γιαγιά μου και στον παππού μου, καθώς η μαμά μου είναι Θεσσαλονικιά, μου φαινόταν αδιανόητο τα άλλα παιδάκια να μη γνωρίζουν την Ορεστιάδα, «την πιο όμορφη πόλη του κόσμου» όπως χαρακτηριστικά τους έλεγα (χαμογελάει).
Σε μικρή ηλικία στην Ορεστιάδα
Με τον παππού της Χρήστο και με τον αδελφό της Χρήστο στις Καστανιές του Έβρου
Η οικογένεια στο σπίτι πως ήταν;
Τετραμελής οικογένεια με απίστευτο δέσιμο. Ομάδα στα εύκολα και στα δύσκολα, στις ανάγκες και τα θέλω του καθένα μας. Οι σχέσεις μας χαρακτηριζόταν από αγάπη, σεβασμό και ελευθερία. Πάντα μια γροθιά.
Τι θυμάστε από το οικογενειακό τραπέζι; Ποιες ήταν οι συζητήσεις;
Τα θέματα που απασχολούσαν το κάθε μέλος ανάλογα με την περίοδο. Όλοι είχαμε το χρόνο που μας αναλογούσε στην υπέροχη διαδικασία του οικογενειακού τραπεζιού.
Βέβαια πρέπει να ομολογήσω ότι τον περισσότερο χρόνο από τη στιγμή που ο πατέρας μου άρχισε να πολιτεύεται, μονοπωλούσανε τα πολιτικά, τα ζητήματα του κόσμου και της περιοχής μας.
Ο μπαμπάς ή η μαμά ήταν το αφεντικό στο σπίτι;
Αφεντικά δεν είχαμε στο σπίτι (χαμογελάει). Οι γονείς μου είναι δυο πολύ δυνατοί χαρακτήρες, ο καθένας με τα δικά του χαρακτηριστικά. Δυο άνθρωποι που δώσανε και δίνουνε τον αγώνα της ζωής με τις υποχωρήσεις, τους συμβιβασμούς και τις προτεραιότητες ανάλογα με την εποχή και τις ανάγκες.
Με το πέρασμα του χρόνου μπορώ με ειλικρίνεια να σας πω ότι και οι δύο γονείς μου αφήσανε το χνάρι τους σ αυτή τη ζωή, ο καθένας στο χώρο του, πάντα ο ένας με τη στήριξη του άλλου. Αυτή ήταν η δύναμή τους. Αυτή είναι η δύναμη η δική μου και του αδερφού μου.
Ως σημαιοφόρος σε μαθητική παρέλαση στην Ορεστιάδα
Ως σημαιοφόρος σε μαθητική παρέλαση στην Ορεστιάδα
Παίζοντας πιάνο ως μαθήτρια
Αναμνήσεις από τα σχολικά χρόνια στον Έβρο ποιες είναι;
Δημόσιο σχολείο στην Ορεστιάδα. Πολύ κοντά στο σπίτι. Δάσκαλοι και καθηγητές με πραγματικό νοιάξιμο για τους μαθητές. Μετά διάβασμα στο ζεστό περιβάλλον του σπιτιού και πολύ πολύ παιχνίδι!
Πολιτικοποιημένη ή καλή μαθήτρια;
(Χαμογελάει). Άριστη μαθήτρια φουλ πολιτικοποιημένη.
Πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη πότε; Και για ποιο λόγο;
Από Θεσσαλονίκη είναι η μητέρα μου, οπότε ερχόμασταν συνέχεια εδώ. Εγκαταστάθηκα όμως μόνιμα όταν πέρασα στο Πανεπιστήμιο το 1998.
Η Νομική πως προήλθε;
Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω κατάσκοπος (γελάει). Στα χρόνια του Λυκείου επηρεασμένη από τον πατέρα μου ήθελα να γίνω πολιτικός μηχανικός. Τότε η ανοικοδόμηση είχε αρχίσει να υποχωρεί και μου είπε να το ξανασκεφτώ. Και έτσι κατέληξα στην επόμενη επιλογή μου που ήταν η Νομική.
Με τους γονείς της και τον αδελφό της στην ορκωμοσία της στη Νομική του ΑΠΘ
Με την ΟΝΝΕΔ και τη ΔΑΠ πότε ξεκίνησε η ενασχόληση;
Πρώτα γράφτηκα στη ΔΑΠ και μετά στη σχολή…
Ακόμα θυμάμαι το τραπεζάκι που καθόταν οι μεγαλύτεροι από εμένα φοιτητές και μετέπειτα φίλοι μου.
Καλό σχολείο η οργάνωση νεολαίας ή υπήρχαν και υπερβολές;
Πολύ καλό σχολείο με τις υπερβολές του. Πεδίο πρώτων πολιτικών αναζητήσεων, ζύμωσης με ανθρώπους με κοινές ανησυχίες και αγώνες κατάκτησης ονείρων με αυτή τη μαγική νεανική βεβαιότητα ότι μπορούμε και θα αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.
Πριν την πολιτική ενασχόληση υπήρχε και μια επαγγελματική πορεία. Πως θα την περιγράφατε;
Σπούδασα τελικά αυτό που αγαπώ να έχω ως επάγγελμα. Έκανα το μεταπτυχιακό μου στον τομέα που με ενδιέφερε περισσότερο, το Δημόσιο Δίκαιο και τις Πολιτικές Επιστήμες, και ασκώ εδώ και 20 χρόνια μάχιμη δικηγορία. Μέσα στο πέρασμα των ετών εξειδικεύτηκα ακόμα περισσότερο στο διοικητικό δίκαιο και στο δίκαιο των δημοσίων συμβάσεων. Τα δικά μας χρόνια ήταν περισσότερο δύσκολα. Βιώσαμε μια βαθύτατη οικονομική κρίση που είχε συνέπεια σε όλους τους συναδέλφους καθώς περιορίστηκε η δικηγορική ύλη ενώ ταυτόχρονα αυξανόμασταν ως αριθμός. Τα χρόνια που έρχονται φαίνονται καλύτερα γι το επάγγελμα γιατί τα τελευταία χρόνια οι δικηγόροι δίνουμε πραγματικά μεγάλη μάχη.
Τι σημαίνει για εσάς σήμερα σύγχρονη δικηγορία;
Περισσότερη εξειδίκευση, λιγότερη γραφειοκρατία, εκσυγχρονισμός στη λειτουργία των δικαστικών και δημόσιων υπηρεσιών, ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης, σεβασμός στο δικηγόρο αλλά και στον λήπτη των υπηρεσιών μας.
Πολλοί λένε ότι αυτό που πρέπει να βελτιώσει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης. Συμφωνείτε;
Ναι, μεταξύ άλλων. Η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης είναι μείζον σε ένα κράτος δικαίου εξασφαλίζοντας εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Οι εποχές που οι υποθέσεις κακοφόρμιζαν στα δικαστήρια πρέπει να τελειώνουν καθώς οι αδυναμίες αυτές αποτελούν από τους βασικότερους παράγοντες υπονόμευσης του κράτους δικαίου στη χώρα, επιδείνωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αποθάρρυνσης των επενδύσεων και, τελικά, αποδυνάμωσης των προσπαθειών ανάπτυξης της οικονομίας και αύξησης της απασχόλησης.
Τι βήματα πρέπει να γίνουν σε αυτόν τον τομέα;
Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων τεχνολογικών λύσεων και στρατηγική ένταξή τους στις προσπάθειες οργανωτικής αναβάθμισης των δικαστηρίων. Περαιτέρω αποσυμφόρηση του συστήματος μέσω πρόκρισης εναλλακτικών μηχανισμών κατά την επίλυση των διαφορών, όπου αυτό είναι δυνατό και ορθό, συνεχής εκπαίδευση των παραγόντων της δικαιοσύνης, βελτίωση της ποιότητας της νομοθεσίας και περιορισμός της κατάχρησης ένδικων μέσων.
Με τον Απόστολο Τζιτζικώστα στις εκλογές του 2019
Υποψήφια για πρώτη φορά με τον Απόστολο Τζιτζικώστα το 2019. Πως έγινε η συνεργασία;
Με τον Απόστολο γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, είμαστε και συνομήλικοι. Το 2014 είχα συμμετάσχει στο προεκλογικό επιτελείο υποστήριξης της Αλληλεγγύης και είχαμε συνεργαστεί με όλη την ομάδα για την προετοιμασία προγράμματος, τα οργανωτικά και άλλα. Το ενδιαφέρον μου για τα δημόσια πράγματα της περιοχής παρέμενε έντονο και έτσι το 2019 η συμμετοχή μου προέκυψε πολύ άμεσα.
Οριστήκατε αντιπεριφερειάρχης υγείας σε εποχές πολύ δύσκολες. Πως είναι ο απολογισμός που κάνετε στην περίοδο με την πανδημία;
Οι εποχές όντως απρόβλεπτες και με πολλές δυσκολίες. Η πανδημία δοκίμασε τις αντοχές του ήδη πιεσμένου κατά γενική ομολογία Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στάθηκε έμπρακτα δίπλα στους πολίτες, προσπαθώντας να στηρίξει επί της ουσίας το ΕΣΥ με πράξεις και όχι με λόγια.
Εξασφαλίσαμε περισσότερα από ογδόντα εκατομμύρια ευρώ που διοχετεύτηκαν στις δομές της δημόσιας υγείας για την αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, για την κάλυψη θέσεων επικουρικού προσωπικού, για την έρευνα για νέες θεραπείες. Εξασφαλίσαμε προστατευτικό υλικό στους επαγγελματίες υγείας. Ενισχύσαμε τα δημοτικά ιατρεία σε όλη την περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας με πόρους και με προσωπικό.
Πολλά μπορούσανε να γίνουν διαφορετικά ίσως και καλύτερα, παρά ταύτα όμως εκτιμώ ότι σταθήκαμε με επάρκεια στη νέα πραγματικότητα και δώσαμε λύσεις ουσίας.
Τι άλλο έγινε αυτά τα χρόνια στην αντιπεριφέρεια υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης; Τι καταφέρατε;
Όλα όσα γίνανε, όλα όσα αποφασίστηκαν και υλοποιήθηκαν, προσπαθούσα να γίνονται πάντα μαζί ή σε γνώση με αυτούς που θεωρώ συνεργάτες μου στο πεδίο, τους φορείς, τους επαγγελματίες υγείας, τους συλλόγους ασθενών, τους γονεικούς συλλόγους, εκπροσώπους από το αναπηρικό κίνημα, τις οργανώσεις στην κοινωνία των πολιτών.
Διοργανώσαμε εθελοντικές αιμοδοσίες και ενισχύσαμε τις τράπεζες αίματος.
Δώσαμε προτεραιότητα στην πρόληψη διοργανώνοντας προληπτικές εξετάσεις με κινητό μαστογράφο, διοργανώνοντας στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Μηχανιώνας εξετάσεις για τον καρκίνο του δέρματος σε ψαράδες και σε ανθρώπους που γενικά εργάζονται στη θάλασσα και που εκτίθενται πολλές ώρες στον ήλιο, εξετάσεις για την οστεοπόρωση και πολλά άλλα.
Στο κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής διασφαλίσαμε τη λειτουργία περισσοτέρων από 150 κοινωνικών δομών, καθώς και δομών υγείας και φροντίδας, όπως Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Φαρμακεία, Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων και Ατόμων με Αναπηρία, Κέντρα Κοινότητας, Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, δομές υποστήριξης παιδιών, εφήβων και γυναικών κατά της βίας, υπνωτήρια και ανοιχτές δομές φιλοξενίας αστέγων που παρέχουν υπηρεσίες σε χιλιάδες πολίτες. Στηρίξαμε προνοιακά ιδρύματα και φορείς παιδικής προστασίας που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας με την επιχορήγηση των δαπανών λειτουργίας τους.
Οι πολιτικές μας έχουν στόχο την ανάκτηση της αυτοδυναμίας των συμπολιτών μας. Μέχρι να γίνει αυτό όμως παραμένουμε στο πεδίο για να δίνουμε στήριξη στον κάθε ένα ξεχωριστά που το έχει ανάγκη.
Υπάρχει διάχυτη κοινωνική αλληλεγγύη σήμερα στην Ελλάδα;
Ναι υπάρχει. Και νομίζω περισσότερο από παλιά.
Αυτή η διάθεση για συμμετοχή και προσφορά είναι πολύ μεγάλη δύναμη. Αν συντονιστούν οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών για δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης αναφορικά με τον τρόπο, τα μέσα και τον σκοπό, μπορούν να πετύχουν μεγάλα αποτελέσματα. Η Περιφέρεια μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο της ομπρέλας και της καλλιέργειας της κουλτούρας. Κάναμε πολλά βήματα πάνω σε αυτό και σχεδιάσαμε και πολλά για το μέλλον.
Γιατί οι άνθρωποι προτιμούν να βιντεοσκοπούν από το να βουτούν στη θάλασσα για να σώσουν ένα συνάνθρωπό τους που πνίγεται;
Η πλειοψηφία ορμούν να βοηθήσουν αυτόν που βρίσκεται σε ανάγκη. Έχουμε βγει από το καβούκι μας.
Στο συγκεκριμένο παράδειγμα που θέτετε εγώ δε θα έμενα στην ενδεχόμενη αδιαφορία για συνδρομή βοήθειας αλλά στην εξάρτηση των ανθρώπων με την κακή χρήση του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης που μπορεί να φτάσουν σε υπερβολές, πολλές φορές επικίνδυνες. Αυτό είναι για μένα κάτι για το οποίο πρέπει να προβληματιστούμε.
Τι αισθανθήκατε το καλοκαίρι βλέποντας στις τηλεοράσεις τον Έβρο να καίγεται για δύο εβδομάδες και τη Θεσσαλία να είναι ακόμη και σήμερα πλημμυρισμένη;
Αγωνία για τους ανθρώπους μας. Μεγάλη στεναχώρια. Για τις ανθρώπινες απώλειες, για τον τόπο, για τα δάση που καήκανε, για τα ζώα και τις περιουσίες που χαθήκανε.
Ο Έβρος, η Θεσσαλία πρέπει να αναγεννηθούν και θα το καταφέρουν. Άμεσα όμως πρέπει να υλοποιηθούν όλα τα μέτρα που αποφασίστηκαν, τα μέτρα στήριξης των συνανθρώπων μας, η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, τα τοπικά έργα υποδομών και η ανασυγκρότηση και παραγωγική αξιοποίηση της κάθε περιοχής.
Θεωρείτε ότι ο κρατικός μηχανισμός τα πήγε καλά αυτό το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες;
Κύριε Οικονόμου, οι συνεχώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις που επιβάλλει η κλιματική κρίση αναδεικνύουν και τις αδυναμίες της Πολιτείας.
Ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής αναγνωρίζοντας την κατάσταση, δεσμεύτηκε για την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας, για έργα και μέτρα που θα μας προστατεύσουν στο μέλλον από παρόμοιες καταστάσεις.
Τώρα προτεραιότητα όλων πρέπει να είναι, και είναι, η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και οι ταχύτατες δράσεις για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση στις πληγείσες περιοχές.
Στη Βουλή ως νομική σύμβουλος σε νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδείχτηκε κατά την πρώτη θητεία σε καλό διαχειριστή δύσκολων κρίσεων. Συμφωνείτε;
Το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών έδειξε ξεκάθαρα ότι το πρόγραμμα και το μήνυμα του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για σκληρή δουλειά με γρήγορα αποτελέσματα, κέρδισε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, όπως και τη δική μου.
Τα προηγούμενα χρόνια μας έφεραν αντιμέτωπους με δύσκολες συνθήκες, το πιο χαρακτηριστικό η πανδημία, στις οποίες ως χώρα ανταποκριθήκαμε και τα καταφέραμε. Με απώλειες αλλά τα καταφέραμε.
Πως ήταν η εμπειρία της Αυτοδιοίκησης και μάλιστα από θέση διοίκησης;
Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι βασικός παράγοντας στη δομή του κράτους.
Λόγω δε της εγγύτητας με τους πολίτες βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή, τόσο των κρίσεων όσο και των λύσεων.
Συζητείται χρόνια, όμως είναι πια επιβεβλημένο, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αναβαθμιστεί ουσιαστικά, με την αποκέντρωση των πόρων και των αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να περάσει στο επόμενο μοντέλο της Περιφερειακής Διακυβέρνησης, όπως έχει σαφώς περιγράψει ο Περιφερειάρχης μας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Γιατί ξανά με την Αλληλεγγύη και τον Απόστολο Τζιτζικώστα;
Τα χρόνια που πέρασαν άφησαν ισχυρό αποτύπωμα στην εξέλιξη και στην ανάπτυξη του συνόλου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Αξιοποιήθηκαν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και διοχετεύτηκαν με προτεραιότητα σε έργα που άλλαξαν την ποιότητα ζωής των πολιτών σε όλες τις περιφερειακές ενότητες.
Αναλήφθηκαν συγκεκριμένες και γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες σε κάθε τομέα που πρωτοστάτησαν στην αλλαγή αυτή. Αξιοποιήθηκαν στο ακέραιο όλοι οι διαθέσιμοι πόροι και εξασφαλίστηκαν νέοι στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος για τη Μακεδονία του 2030.
Μιας περιοχής που αξίζει να ζεις.
Πέρα από τα ολοκληρωμένα έργα λοιπόν, υπάρχει ο νέος σχεδιασμός με την υλοποίησή του να είναι εν εξελίξει σήμερα και να πρέπει να ολοκληρωθεί. Αυτό είναι μια συνολική προσπάθεια των ανθρώπων της Αλληλεγγύης και των συνεργατών μας και του επικεφαλής μας του Απόστολου Τζιτζικώστα.
Για αυτούς τους λόγους, λόγους μετρήσιμους με πράξεις και έργα και όχι λόγια, συνεχίζω κι εγώ την προσπάθεια με την ομάδα της Αλληλεγγύης.
Ποιος είναι ο στόχος σε αυτές τις εκλογές;
Στις εκλογές που έρχονται, οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν το πολιτικό προσωπικό που θα τους εκπροσωπήσει.
Σ´ αυτές τις εκλογές για μας στόχος είναι να παραθέσουμε όλα όσα έχουμε κάνει σε όλη τη διάρκεια της θητείας, με τα λάθη μας και τα σωστά μας, και αυτά που έχουμε προγραμματίσει και αυτά να αξιολογηθούν με ψυχραιμία και αλήθεια.
Λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά. Πλέον ο κόσμος θέλει ουσία σε όλη τη διάρκεια της θητείας και προεκλογικά.
Με τα παιδιά της Έλση και Κωνσταντίνο
Πως χαλαρώνετε σήμερα;
Αυτή την περίοδο δε χαλαρώνω ιδιαίτερα (γελάει). Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι και γενικά της χαλάρωσης. Βέβαια οφείλω να πω ότι για τις λίγες στιγμές χαλάρωσης θα απαντήσω μάλλον κοινότυπα, με τους αγαπημένους μου. Εγώ αυτήν την περίοδο με τα παιδάκια μου…
Η σημερινή σας οικογένεια αποτελείται πλέον από τέσσερα μέλη. Τον σύζυγό σας Δημήτρη Φινοκαλιώτη που είναι πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και δύο μικρά παιδιά. Περιγράψτε μας ένα 24ωρο της ζωής σας σήμερα.
Το πρωινό ξύπνημα σας το περιέγραψα ήδη. Ακολουθεί δουλειά, δικαστήρια, περιφέρεια. Επιστροφή στο σπίτι για να φάμε παρέα. Και μετά ξανά γραφείο ή άλλες εξωτερικές υποχρεώσεις.
Αν ξεκλέψω χρόνο και βοηθάει ο καιρός πηγαίνουμε παιδική χαρά. Το βράδυ ρουτίνα ύπνου και ύπνος.
Και όταν όλοι κοιμηθούν, αρχίζω το κλείσιμο εκκρεμοτήτων και το γράψιμο για την επόμενη ημέρα μέχρι να με πάρει ο ύπνος.
Χρόνος υπάρχει για κάποιο χόμπι;
Το καλύτερο πρόγραμμα είναι να υπάρχει πρόγραμμα. Ο χρόνος είναι περιορισμένος.
Είναι κοινή διαπίστωση με όποιον μιλάω. Όμως νιώθω ευλογημένη που είμαι γερή και μπορώ να νιώθω πληρότητα μέσα από τη ζωή που κάνω.
Εκτός από τη Μελίνα Μερκούρη υπάρχει και η Μελίνα της Αλληλεγγύης και της Θεσσαλονίκης. Πως θα αυτοχαρακτηριζόσασταν;
Δεν τολμώ να πιάσω στο στόμα μου ανθρώπους-σύμβολα.
Κρατώ το συνειρμό λόγω του ονόματος, γιατί το επίθετό μου δυσκολεύει λίγο τον κόσμο, οπότε και λόγω εκλογών με βολεύει…
Όμως αυτό που θέλω να σας πω με ειλικρίνεια ότι με κάνει πάρα πάρα πολύ χαρούμενη που η πλειοψηφία του κόσμου με αναγνωρίζει και μου απευθύνεται με το μικρό μου όνομα.
Ποτέ δε με εξέφραζαν οι στημένες συμπεριφορές και τα επιτηδευμένα πρωτόκολλα, αλλά η ευγένεια, ο σεβασμός και η οικειότητα.
Με τους ανθρώπους που έρχομαι σε επαφή σε όλο τον νομό, αλλά και συνολικά, τους θεωρώ φίλους μου και συνεργάτες.
Τα πράγματα είναι απλά και όλα με τους ανθρώπους γίνονται!
Η Θεσσαλονίκη τι χρειάζεται τα επόμενα χρόνια;
Η Θεσσαλονίκη είναι μια υπέροχη περιοχή με πραγματικές δυνατότητες.
Χρειάζεται αγάπη και φροντίδα από εμάς που ζούμε εδώ.
Και χρειάζεται όλες οι δυνάμεις, παραγωγικές, θεσμοί, φορείς, επιτέλους να συνεννοηθούμε.
Να συμφωνήσουμε, με συμβιβασμούς και με προτεραιότητες, πάντως να συμφωνήσουμε. Και αφού συμφωνήσουμε, να σταματήσουν τα μπρος πίσω και να τελειώνουμε με ταχύτατους ρυθμούς την υλοποίηση όσων αποφασίσαμε, πριν αυτά καταστούν ανεπίκαιρα.
Κι έτσι θα μπορέσουμε να πετύχουμε πολλά σε όλα όσα χρειάζονται, στις υποδομές, στο περιβάλλον, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην καθαριότητα, στην καθημερινότητα.
Για το τέλος η ερώτηση με το μαγικό ραβδί: Τι θα αλλάζατε στα νοσοκομεία της χώρας έτσι ώστε να γίνουν καλύτερα;
Οι άνθρωποι είναι η ψυχή των νοσοκομείων. Απαραίτητες οι υποδομές και ο εξοπλισμός αλλά επίκεντρο είναι οι άνθρωποι.
Προτεραιότητα για μένα λοιπόν, όλοι οι αρμόδιοι ενωμένοι να στηρίξουμε τους ανθρώπους των νοσοκομείων στο λειτούργημα τους.
Με πυξίδα πάντα ένα νοσοκομείο που θα παρέχει τις απαραίτητες υπηρεσίες και βασικά θα αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια τον πολίτη.
02/09/2023 08:00
16/09/2023 08:00
30/09/2023 08:00
07/10/2023 08:00
14/10/2023 08:00
Γυναικείος ο σημερινός πρωινός καφές. Τον ήπιαμε με τη δικηγόρο και Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κεντρικής Μακεδονίας Μελίνα-Μαρία Δερμεντζοπούλου σε ένα κεντρικό καφέ της πόλης. Το ραντεβού ήταν πρωινό και ξεκίνησε με το που άφησε στον παιδικό σταθμό την κόρη της.
Η συνέχεια ήταν πολύ ενδιαφέρουσα με μια μάχιμη δικηγόρο, που κάθε μέρα δίνει τον δικό της αγώνα. Από το πρωί -όπως λέει- στο σπίτι «στήνεται το πάρτι» για την προετοιμασία των παιδιών, στη συνέχεια στις αίθουσες των δικαστηρίων και στο γραφείο της Αντιπεριφέρειας.
Γεννημένη στην Ορεστιάδα σε μια οικογένεια όπου η πολιτική ήταν σταθερό θέμα συζήτησης θυμάται τα ωραία παιδικά χρόνια που πέρασε εκεί με «το πολύ παιχνίδι», ενώ αισθάνεται πια Θεσσαλονικιά, καθώς ζει στην πόλη από την εποχή των σπουδών της στη Νομική του ΑΠΘ.
Μιλά για τη σύγχρονη δικηγορία και τι πρέπει να αλλάξει στη δικαιοσύνη, αλλά και τη σύγχρονη πολιτική, όπου για δεύτερη φορά κατεβαίνει ως υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με το συνδυασμό «Αλληλεγγύη» του Απόστολου Τζιτζικώστα.
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στάθηκε έμπρακτα δίπλα στους πολίτες, προσπαθώντας να στηρίξει επί της ουσίας το ΕΣΥ με πράξεις και όχι με λόγια», τονίζει και προσθέτει: «Πέρα από τα ολοκληρωμένα έργα υπάρχει ο νέος σχεδιασμός με την υλοποίησή του να είναι εν εξελίξει σήμερα και να πρέπει να ολοκληρωθεί. Αυτό είναι μια συνολική προσπάθεια των ανθρώπων της Αλληλεγγύης και των συνεργατών μας και του επικεφαλής μας, του Απόστολου Τζιτζικώστα».
Τέλος για την κοινωνική αλληλεγγύη σήμερα απαντά: «Ναι, υπάρχει. Και νομίζω περισσότερο από παλιά. Αυτή η διάθεση για συμμετοχή και προσφορά είναι πολύ μεγάλη δύναμη».
Πίνετε πρωινό καφέ;
Ναι (γελάει). Δεν αποτελώ εξαίρεση από την πλειοψηφία…
Τι είδους και πότε;
Το χειμώνα ζεστό Αμερικάνο και το καλοκαίρι φρέντο εσπρέσσο. Στο σπίτι, όταν προλαβαίνω, διαφορετικά αμέσως μόλις κατέβω από το σπίτι, παίρνω από το μαγαζί της γειτονιάς μου.
Και με τα παιδιά πως τα καταφέρνετε το πρωί;
Αχχχ… κάθε πρωί στήνεται ένα πάρτι (γελάει). Πρώτος ξυπνάει ο μικρός και πριν προλάβουμε να ολοκληρώσουμε την πρωινή του προετοιμασία ξυπνάει και η μεγάλη μου κόρη. Και εκεί αρχίζει η δημιουργία ενός καινούριου σεναρίου που προϋποθέτει φαντασία και εμπεριέχει παιχνίδι προκειμένου να καταλήξουμε να είμαστε όλοι στοιχειωδώς έτοιμοι στην ώρα μας.
Πάμε πολλά χρόνια πίσω: Γεννηθήκατε στην Ορεστιάδα. Τι θυμάστε από τα παιδικά σας χρόνια;
Την αγαπώ την Ορεστιάδα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μια πανέμορφη περιοχή με υπέροχους ανθρώπους. Τα καλοκαίρια που παραθερίζαμε στη Χαλκιδική στην οποία ερχόμασταν για να είμαστε κοντά στη γιαγιά μου και στον παππού μου, καθώς η μαμά μου είναι Θεσσαλονικιά, μου φαινόταν αδιανόητο τα άλλα παιδάκια να μη γνωρίζουν την Ορεστιάδα, «την πιο όμορφη πόλη του κόσμου» όπως χαρακτηριστικά τους έλεγα (χαμογελάει).
Σε μικρή ηλικία στην Ορεστιάδα
Με τον παππού της Χρήστο και με τον αδελφό της Χρήστο στις Καστανιές του Έβρου
Η οικογένεια στο σπίτι πως ήταν;
Τετραμελής οικογένεια με απίστευτο δέσιμο. Ομάδα στα εύκολα και στα δύσκολα, στις ανάγκες και τα θέλω του καθένα μας. Οι σχέσεις μας χαρακτηριζόταν από αγάπη, σεβασμό και ελευθερία. Πάντα μια γροθιά.
Τι θυμάστε από το οικογενειακό τραπέζι; Ποιες ήταν οι συζητήσεις;
Τα θέματα που απασχολούσαν το κάθε μέλος ανάλογα με την περίοδο. Όλοι είχαμε το χρόνο που μας αναλογούσε στην υπέροχη διαδικασία του οικογενειακού τραπεζιού.
Βέβαια πρέπει να ομολογήσω ότι τον περισσότερο χρόνο από τη στιγμή που ο πατέρας μου άρχισε να πολιτεύεται, μονοπωλούσανε τα πολιτικά, τα ζητήματα του κόσμου και της περιοχής μας.
Ο μπαμπάς ή η μαμά ήταν το αφεντικό στο σπίτι;
Αφεντικά δεν είχαμε στο σπίτι (χαμογελάει). Οι γονείς μου είναι δυο πολύ δυνατοί χαρακτήρες, ο καθένας με τα δικά του χαρακτηριστικά. Δυο άνθρωποι που δώσανε και δίνουνε τον αγώνα της ζωής με τις υποχωρήσεις, τους συμβιβασμούς και τις προτεραιότητες ανάλογα με την εποχή και τις ανάγκες.
Με το πέρασμα του χρόνου μπορώ με ειλικρίνεια να σας πω ότι και οι δύο γονείς μου αφήσανε το χνάρι τους σ αυτή τη ζωή, ο καθένας στο χώρο του, πάντα ο ένας με τη στήριξη του άλλου. Αυτή ήταν η δύναμή τους. Αυτή είναι η δύναμη η δική μου και του αδερφού μου.
Ως σημαιοφόρος σε μαθητική παρέλαση στην Ορεστιάδα
Ως σημαιοφόρος σε μαθητική παρέλαση στην Ορεστιάδα
Παίζοντας πιάνο ως μαθήτρια
Αναμνήσεις από τα σχολικά χρόνια στον Έβρο ποιες είναι;
Δημόσιο σχολείο στην Ορεστιάδα. Πολύ κοντά στο σπίτι. Δάσκαλοι και καθηγητές με πραγματικό νοιάξιμο για τους μαθητές. Μετά διάβασμα στο ζεστό περιβάλλον του σπιτιού και πολύ πολύ παιχνίδι!
Πολιτικοποιημένη ή καλή μαθήτρια;
(Χαμογελάει). Άριστη μαθήτρια φουλ πολιτικοποιημένη.
Πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη πότε; Και για ποιο λόγο;
Από Θεσσαλονίκη είναι η μητέρα μου, οπότε ερχόμασταν συνέχεια εδώ. Εγκαταστάθηκα όμως μόνιμα όταν πέρασα στο Πανεπιστήμιο το 1998.
Η Νομική πως προήλθε;
Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω κατάσκοπος (γελάει). Στα χρόνια του Λυκείου επηρεασμένη από τον πατέρα μου ήθελα να γίνω πολιτικός μηχανικός. Τότε η ανοικοδόμηση είχε αρχίσει να υποχωρεί και μου είπε να το ξανασκεφτώ. Και έτσι κατέληξα στην επόμενη επιλογή μου που ήταν η Νομική.
Με τους γονείς της και τον αδελφό της στην ορκωμοσία της στη Νομική του ΑΠΘ
Με την ΟΝΝΕΔ και τη ΔΑΠ πότε ξεκίνησε η ενασχόληση;
Πρώτα γράφτηκα στη ΔΑΠ και μετά στη σχολή…
Ακόμα θυμάμαι το τραπεζάκι που καθόταν οι μεγαλύτεροι από εμένα φοιτητές και μετέπειτα φίλοι μου.
Καλό σχολείο η οργάνωση νεολαίας ή υπήρχαν και υπερβολές;
Πολύ καλό σχολείο με τις υπερβολές του. Πεδίο πρώτων πολιτικών αναζητήσεων, ζύμωσης με ανθρώπους με κοινές ανησυχίες και αγώνες κατάκτησης ονείρων με αυτή τη μαγική νεανική βεβαιότητα ότι μπορούμε και θα αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.
Πριν την πολιτική ενασχόληση υπήρχε και μια επαγγελματική πορεία. Πως θα την περιγράφατε;
Σπούδασα τελικά αυτό που αγαπώ να έχω ως επάγγελμα. Έκανα το μεταπτυχιακό μου στον τομέα που με ενδιέφερε περισσότερο, το Δημόσιο Δίκαιο και τις Πολιτικές Επιστήμες, και ασκώ εδώ και 20 χρόνια μάχιμη δικηγορία. Μέσα στο πέρασμα των ετών εξειδικεύτηκα ακόμα περισσότερο στο διοικητικό δίκαιο και στο δίκαιο των δημοσίων συμβάσεων. Τα δικά μας χρόνια ήταν περισσότερο δύσκολα. Βιώσαμε μια βαθύτατη οικονομική κρίση που είχε συνέπεια σε όλους τους συναδέλφους καθώς περιορίστηκε η δικηγορική ύλη ενώ ταυτόχρονα αυξανόμασταν ως αριθμός. Τα χρόνια που έρχονται φαίνονται καλύτερα γι το επάγγελμα γιατί τα τελευταία χρόνια οι δικηγόροι δίνουμε πραγματικά μεγάλη μάχη.
Τι σημαίνει για εσάς σήμερα σύγχρονη δικηγορία;
Περισσότερη εξειδίκευση, λιγότερη γραφειοκρατία, εκσυγχρονισμός στη λειτουργία των δικαστικών και δημόσιων υπηρεσιών, ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης, σεβασμός στο δικηγόρο αλλά και στον λήπτη των υπηρεσιών μας.
Πολλοί λένε ότι αυτό που πρέπει να βελτιώσει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης. Συμφωνείτε;
Ναι, μεταξύ άλλων. Η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης είναι μείζον σε ένα κράτος δικαίου εξασφαλίζοντας εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Οι εποχές που οι υποθέσεις κακοφόρμιζαν στα δικαστήρια πρέπει να τελειώνουν καθώς οι αδυναμίες αυτές αποτελούν από τους βασικότερους παράγοντες υπονόμευσης του κράτους δικαίου στη χώρα, επιδείνωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αποθάρρυνσης των επενδύσεων και, τελικά, αποδυνάμωσης των προσπαθειών ανάπτυξης της οικονομίας και αύξησης της απασχόλησης.
Τι βήματα πρέπει να γίνουν σε αυτόν τον τομέα;
Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων τεχνολογικών λύσεων και στρατηγική ένταξή τους στις προσπάθειες οργανωτικής αναβάθμισης των δικαστηρίων. Περαιτέρω αποσυμφόρηση του συστήματος μέσω πρόκρισης εναλλακτικών μηχανισμών κατά την επίλυση των διαφορών, όπου αυτό είναι δυνατό και ορθό, συνεχής εκπαίδευση των παραγόντων της δικαιοσύνης, βελτίωση της ποιότητας της νομοθεσίας και περιορισμός της κατάχρησης ένδικων μέσων.
Με τον Απόστολο Τζιτζικώστα στις εκλογές του 2019
Υποψήφια για πρώτη φορά με τον Απόστολο Τζιτζικώστα το 2019. Πως έγινε η συνεργασία;
Με τον Απόστολο γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, είμαστε και συνομήλικοι. Το 2014 είχα συμμετάσχει στο προεκλογικό επιτελείο υποστήριξης της Αλληλεγγύης και είχαμε συνεργαστεί με όλη την ομάδα για την προετοιμασία προγράμματος, τα οργανωτικά και άλλα. Το ενδιαφέρον μου για τα δημόσια πράγματα της περιοχής παρέμενε έντονο και έτσι το 2019 η συμμετοχή μου προέκυψε πολύ άμεσα.
Οριστήκατε αντιπεριφερειάρχης υγείας σε εποχές πολύ δύσκολες. Πως είναι ο απολογισμός που κάνετε στην περίοδο με την πανδημία;
Οι εποχές όντως απρόβλεπτες και με πολλές δυσκολίες. Η πανδημία δοκίμασε τις αντοχές του ήδη πιεσμένου κατά γενική ομολογία Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στάθηκε έμπρακτα δίπλα στους πολίτες, προσπαθώντας να στηρίξει επί της ουσίας το ΕΣΥ με πράξεις και όχι με λόγια.
Εξασφαλίσαμε περισσότερα από ογδόντα εκατομμύρια ευρώ που διοχετεύτηκαν στις δομές της δημόσιας υγείας για την αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, για την κάλυψη θέσεων επικουρικού προσωπικού, για την έρευνα για νέες θεραπείες. Εξασφαλίσαμε προστατευτικό υλικό στους επαγγελματίες υγείας. Ενισχύσαμε τα δημοτικά ιατρεία σε όλη την περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας με πόρους και με προσωπικό.
Πολλά μπορούσανε να γίνουν διαφορετικά ίσως και καλύτερα, παρά ταύτα όμως εκτιμώ ότι σταθήκαμε με επάρκεια στη νέα πραγματικότητα και δώσαμε λύσεις ουσίας.
Τι άλλο έγινε αυτά τα χρόνια στην αντιπεριφέρεια υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης; Τι καταφέρατε;
Όλα όσα γίνανε, όλα όσα αποφασίστηκαν και υλοποιήθηκαν, προσπαθούσα να γίνονται πάντα μαζί ή σε γνώση με αυτούς που θεωρώ συνεργάτες μου στο πεδίο, τους φορείς, τους επαγγελματίες υγείας, τους συλλόγους ασθενών, τους γονεικούς συλλόγους, εκπροσώπους από το αναπηρικό κίνημα, τις οργανώσεις στην κοινωνία των πολιτών.
Διοργανώσαμε εθελοντικές αιμοδοσίες και ενισχύσαμε τις τράπεζες αίματος.
Δώσαμε προτεραιότητα στην πρόληψη διοργανώνοντας προληπτικές εξετάσεις με κινητό μαστογράφο, διοργανώνοντας στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Μηχανιώνας εξετάσεις για τον καρκίνο του δέρματος σε ψαράδες και σε ανθρώπους που γενικά εργάζονται στη θάλασσα και που εκτίθενται πολλές ώρες στον ήλιο, εξετάσεις για την οστεοπόρωση και πολλά άλλα.
Στο κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής διασφαλίσαμε τη λειτουργία περισσοτέρων από 150 κοινωνικών δομών, καθώς και δομών υγείας και φροντίδας, όπως Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Φαρμακεία, Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων και Ατόμων με Αναπηρία, Κέντρα Κοινότητας, Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, δομές υποστήριξης παιδιών, εφήβων και γυναικών κατά της βίας, υπνωτήρια και ανοιχτές δομές φιλοξενίας αστέγων που παρέχουν υπηρεσίες σε χιλιάδες πολίτες. Στηρίξαμε προνοιακά ιδρύματα και φορείς παιδικής προστασίας που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας με την επιχορήγηση των δαπανών λειτουργίας τους.
Οι πολιτικές μας έχουν στόχο την ανάκτηση της αυτοδυναμίας των συμπολιτών μας. Μέχρι να γίνει αυτό όμως παραμένουμε στο πεδίο για να δίνουμε στήριξη στον κάθε ένα ξεχωριστά που το έχει ανάγκη.
Υπάρχει διάχυτη κοινωνική αλληλεγγύη σήμερα στην Ελλάδα;
Ναι υπάρχει. Και νομίζω περισσότερο από παλιά.
Αυτή η διάθεση για συμμετοχή και προσφορά είναι πολύ μεγάλη δύναμη. Αν συντονιστούν οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών για δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης αναφορικά με τον τρόπο, τα μέσα και τον σκοπό, μπορούν να πετύχουν μεγάλα αποτελέσματα. Η Περιφέρεια μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο της ομπρέλας και της καλλιέργειας της κουλτούρας. Κάναμε πολλά βήματα πάνω σε αυτό και σχεδιάσαμε και πολλά για το μέλλον.
Γιατί οι άνθρωποι προτιμούν να βιντεοσκοπούν από το να βουτούν στη θάλασσα για να σώσουν ένα συνάνθρωπό τους που πνίγεται;
Η πλειοψηφία ορμούν να βοηθήσουν αυτόν που βρίσκεται σε ανάγκη. Έχουμε βγει από το καβούκι μας.
Στο συγκεκριμένο παράδειγμα που θέτετε εγώ δε θα έμενα στην ενδεχόμενη αδιαφορία για συνδρομή βοήθειας αλλά στην εξάρτηση των ανθρώπων με την κακή χρήση του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης που μπορεί να φτάσουν σε υπερβολές, πολλές φορές επικίνδυνες. Αυτό είναι για μένα κάτι για το οποίο πρέπει να προβληματιστούμε.
Τι αισθανθήκατε το καλοκαίρι βλέποντας στις τηλεοράσεις τον Έβρο να καίγεται για δύο εβδομάδες και τη Θεσσαλία να είναι ακόμη και σήμερα πλημμυρισμένη;
Αγωνία για τους ανθρώπους μας. Μεγάλη στεναχώρια. Για τις ανθρώπινες απώλειες, για τον τόπο, για τα δάση που καήκανε, για τα ζώα και τις περιουσίες που χαθήκανε.
Ο Έβρος, η Θεσσαλία πρέπει να αναγεννηθούν και θα το καταφέρουν. Άμεσα όμως πρέπει να υλοποιηθούν όλα τα μέτρα που αποφασίστηκαν, τα μέτρα στήριξης των συνανθρώπων μας, η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, τα τοπικά έργα υποδομών και η ανασυγκρότηση και παραγωγική αξιοποίηση της κάθε περιοχής.
Θεωρείτε ότι ο κρατικός μηχανισμός τα πήγε καλά αυτό το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες;
Κύριε Οικονόμου, οι συνεχώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις που επιβάλλει η κλιματική κρίση αναδεικνύουν και τις αδυναμίες της Πολιτείας.
Ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής αναγνωρίζοντας την κατάσταση, δεσμεύτηκε για την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας, για έργα και μέτρα που θα μας προστατεύσουν στο μέλλον από παρόμοιες καταστάσεις.
Τώρα προτεραιότητα όλων πρέπει να είναι, και είναι, η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και οι ταχύτατες δράσεις για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση στις πληγείσες περιοχές.
Στη Βουλή ως νομική σύμβουλος σε νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδείχτηκε κατά την πρώτη θητεία σε καλό διαχειριστή δύσκολων κρίσεων. Συμφωνείτε;
Το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών έδειξε ξεκάθαρα ότι το πρόγραμμα και το μήνυμα του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για σκληρή δουλειά με γρήγορα αποτελέσματα, κέρδισε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, όπως και τη δική μου.
Τα προηγούμενα χρόνια μας έφεραν αντιμέτωπους με δύσκολες συνθήκες, το πιο χαρακτηριστικό η πανδημία, στις οποίες ως χώρα ανταποκριθήκαμε και τα καταφέραμε. Με απώλειες αλλά τα καταφέραμε.
Πως ήταν η εμπειρία της Αυτοδιοίκησης και μάλιστα από θέση διοίκησης;
Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι βασικός παράγοντας στη δομή του κράτους.
Λόγω δε της εγγύτητας με τους πολίτες βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή, τόσο των κρίσεων όσο και των λύσεων.
Συζητείται χρόνια, όμως είναι πια επιβεβλημένο, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αναβαθμιστεί ουσιαστικά, με την αποκέντρωση των πόρων και των αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να περάσει στο επόμενο μοντέλο της Περιφερειακής Διακυβέρνησης, όπως έχει σαφώς περιγράψει ο Περιφερειάρχης μας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Γιατί ξανά με την Αλληλεγγύη και τον Απόστολο Τζιτζικώστα;
Τα χρόνια που πέρασαν άφησαν ισχυρό αποτύπωμα στην εξέλιξη και στην ανάπτυξη του συνόλου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Αξιοποιήθηκαν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και διοχετεύτηκαν με προτεραιότητα σε έργα που άλλαξαν την ποιότητα ζωής των πολιτών σε όλες τις περιφερειακές ενότητες.
Αναλήφθηκαν συγκεκριμένες και γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες σε κάθε τομέα που πρωτοστάτησαν στην αλλαγή αυτή. Αξιοποιήθηκαν στο ακέραιο όλοι οι διαθέσιμοι πόροι και εξασφαλίστηκαν νέοι στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος για τη Μακεδονία του 2030.
Μιας περιοχής που αξίζει να ζεις.
Πέρα από τα ολοκληρωμένα έργα λοιπόν, υπάρχει ο νέος σχεδιασμός με την υλοποίησή του να είναι εν εξελίξει σήμερα και να πρέπει να ολοκληρωθεί. Αυτό είναι μια συνολική προσπάθεια των ανθρώπων της Αλληλεγγύης και των συνεργατών μας και του επικεφαλής μας του Απόστολου Τζιτζικώστα.
Για αυτούς τους λόγους, λόγους μετρήσιμους με πράξεις και έργα και όχι λόγια, συνεχίζω κι εγώ την προσπάθεια με την ομάδα της Αλληλεγγύης.
Ποιος είναι ο στόχος σε αυτές τις εκλογές;
Στις εκλογές που έρχονται, οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν το πολιτικό προσωπικό που θα τους εκπροσωπήσει.
Σ´ αυτές τις εκλογές για μας στόχος είναι να παραθέσουμε όλα όσα έχουμε κάνει σε όλη τη διάρκεια της θητείας, με τα λάθη μας και τα σωστά μας, και αυτά που έχουμε προγραμματίσει και αυτά να αξιολογηθούν με ψυχραιμία και αλήθεια.
Λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά. Πλέον ο κόσμος θέλει ουσία σε όλη τη διάρκεια της θητείας και προεκλογικά.
Με τα παιδιά της Έλση και Κωνσταντίνο
Πως χαλαρώνετε σήμερα;
Αυτή την περίοδο δε χαλαρώνω ιδιαίτερα (γελάει). Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι και γενικά της χαλάρωσης. Βέβαια οφείλω να πω ότι για τις λίγες στιγμές χαλάρωσης θα απαντήσω μάλλον κοινότυπα, με τους αγαπημένους μου. Εγώ αυτήν την περίοδο με τα παιδάκια μου…
Η σημερινή σας οικογένεια αποτελείται πλέον από τέσσερα μέλη. Τον σύζυγό σας Δημήτρη Φινοκαλιώτη που είναι πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και δύο μικρά παιδιά. Περιγράψτε μας ένα 24ωρο της ζωής σας σήμερα.
Το πρωινό ξύπνημα σας το περιέγραψα ήδη. Ακολουθεί δουλειά, δικαστήρια, περιφέρεια. Επιστροφή στο σπίτι για να φάμε παρέα. Και μετά ξανά γραφείο ή άλλες εξωτερικές υποχρεώσεις.
Αν ξεκλέψω χρόνο και βοηθάει ο καιρός πηγαίνουμε παιδική χαρά. Το βράδυ ρουτίνα ύπνου και ύπνος.
Και όταν όλοι κοιμηθούν, αρχίζω το κλείσιμο εκκρεμοτήτων και το γράψιμο για την επόμενη ημέρα μέχρι να με πάρει ο ύπνος.
Χρόνος υπάρχει για κάποιο χόμπι;
Το καλύτερο πρόγραμμα είναι να υπάρχει πρόγραμμα. Ο χρόνος είναι περιορισμένος.
Είναι κοινή διαπίστωση με όποιον μιλάω. Όμως νιώθω ευλογημένη που είμαι γερή και μπορώ να νιώθω πληρότητα μέσα από τη ζωή που κάνω.
Εκτός από τη Μελίνα Μερκούρη υπάρχει και η Μελίνα της Αλληλεγγύης και της Θεσσαλονίκης. Πως θα αυτοχαρακτηριζόσασταν;
Δεν τολμώ να πιάσω στο στόμα μου ανθρώπους-σύμβολα.
Κρατώ το συνειρμό λόγω του ονόματος, γιατί το επίθετό μου δυσκολεύει λίγο τον κόσμο, οπότε και λόγω εκλογών με βολεύει…
Όμως αυτό που θέλω να σας πω με ειλικρίνεια ότι με κάνει πάρα πάρα πολύ χαρούμενη που η πλειοψηφία του κόσμου με αναγνωρίζει και μου απευθύνεται με το μικρό μου όνομα.
Ποτέ δε με εξέφραζαν οι στημένες συμπεριφορές και τα επιτηδευμένα πρωτόκολλα, αλλά η ευγένεια, ο σεβασμός και η οικειότητα.
Με τους ανθρώπους που έρχομαι σε επαφή σε όλο τον νομό, αλλά και συνολικά, τους θεωρώ φίλους μου και συνεργάτες.
Τα πράγματα είναι απλά και όλα με τους ανθρώπους γίνονται!
Η Θεσσαλονίκη τι χρειάζεται τα επόμενα χρόνια;
Η Θεσσαλονίκη είναι μια υπέροχη περιοχή με πραγματικές δυνατότητες.
Χρειάζεται αγάπη και φροντίδα από εμάς που ζούμε εδώ.
Και χρειάζεται όλες οι δυνάμεις, παραγωγικές, θεσμοί, φορείς, επιτέλους να συνεννοηθούμε.
Να συμφωνήσουμε, με συμβιβασμούς και με προτεραιότητες, πάντως να συμφωνήσουμε. Και αφού συμφωνήσουμε, να σταματήσουν τα μπρος πίσω και να τελειώνουμε με ταχύτατους ρυθμούς την υλοποίηση όσων αποφασίσαμε, πριν αυτά καταστούν ανεπίκαιρα.
Κι έτσι θα μπορέσουμε να πετύχουμε πολλά σε όλα όσα χρειάζονται, στις υποδομές, στο περιβάλλον, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην καθαριότητα, στην καθημερινότητα.
Για το τέλος η ερώτηση με το μαγικό ραβδί: Τι θα αλλάζατε στα νοσοκομεία της χώρας έτσι ώστε να γίνουν καλύτερα;
Οι άνθρωποι είναι η ψυχή των νοσοκομείων. Απαραίτητες οι υποδομές και ο εξοπλισμός αλλά επίκεντρο είναι οι άνθρωποι.
Προτεραιότητα για μένα λοιπόν, όλοι οι αρμόδιοι ενωμένοι να στηρίξουμε τους ανθρώπους των νοσοκομείων στο λειτούργημα τους.
Με πυξίδα πάντα ένα νοσοκομείο που θα παρέχει τις απαραίτητες υπηρεσίες και βασικά θα αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια τον πολίτη.
ΣΧΟΛΙΑ