Τα δεινά της πόλης
Στον απόηχο των συζητήσεων για τη ΔΕΘ και τα προβλήματά της, για την παραμονή της στον ίδιο χώρο ή την εκτόπισή της πέραν των ορίων της πόλης, επανέρχεται και πάλι η συζήτηση για τις δυνατότητες αλλά και για τον ευρύτερο ρόλο της συμπρωτεύουσας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν τις εσωτερικές διαφωνίες στο χώρο μας, την αδυναμία συνεννόησης μεταξύ μας, ως αιτία πολλών δεινών αλλά και τροχοπέδη στην πρόοδο και στην ανάπτυξη. Αυτή όμως είναι η μία πλευρά του νομίσματος.
Η υπανάπτυξη και η υπολειτουργία σημαντικών δομών ελλοχεύει παντού προσδίδοντας αρνητικό στίγμα σε κάθε προσπάθεια. Οι νευραλγικοί τομείς της πόλης, συγκοινωνίες, λιμάνι, χωροταξία, πάρκινγκ, δρόμοι, χώροι πρασίνου, πάσχουν διαχρονικά… Στο περιβάλλον αυτό η ΔΕΘ φαντάζει ως μία από τις ελάχιστες, επίσης διαχρονικές, αξίες της πόλης. Και αυτή όμως είχε μπει κατά καιρούς στο στόχαστρο των κέντρων εξουσίας, άλλοτε με τη δημιουργία περιφερειακών εκθέσεων, άλλοτε με προσπάθειες λειτουργικής υποβάθμισής της.
Σήμερα, η οικονομική ζωή της πόλης βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο, όχι ασφαλώς μόνο λόγω κορονοϊού αλλά σε συνάρτηση με τη γενικότερη υποβάθμιση της πόλης και τη ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Άλλοτε πάλι είχαμε επιθέσεις κατά θεσμών και φορέων της πόλης. Η σχολή δικαστών που εμπνευσμένα ιδρύθηκε στην ανατολική πλευρά της πόλης, εισάγοντας ένα θεσμό αναγκαίας προετοιμασίας νομικών για την είσόδό τους στο δικαστικό λειτούργημα, αμφισβητήθηκε κατά καιρούς, μέχρι που ακούστηκε και η ιδέα της μεταφοράς της στην πρωτεύουσα.
Πρόσφατα επίσης η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ κατέδειξε πως η τότε μεθόδευση υποβιβασμού του ΠΑΟΚ ήταν άκυρη καθ’ ότι οι προηγούμενες αποφάσεις δεν εξέτασαν το ζήτημα της πολυϊδιοκτησίας στην ουσία της. Και μόνο όμως το άκουσμα του υποβιβασμού ήταν μία προσβολή, όχι μόνο του αθλητικού κόσμου αλλά μιας ολόκληρης πόλης. Υπάρχει όμως ελπίδα. Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης έχουν το ψυχικό σθένος να σηκωθούν και πάλι ψηλά. Όσο για τις όποιες διαφορές μεταξύ μας αυτές δε δίνουν σε κανέναν το άλλοθι της απαξίωσης μιας πόλης με ψυχή και ποιότητα στις ανθρώπινες σχέσεις αλλά και με μακρόχρονους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες στην ιστορία της.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21 Φεβρουαρίου 2021