ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα διλήμματα ενός δημάρχου

 30/09/2018 11:14

Το θέμα της ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας αναδεικνύει τα διλήμματα που αντιμετωπίζει καθημερινά ένας δήμαρχος. Πρέπει να συμπεριληφθεί στο έργο η κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης ή όχι;

Ας δούμε τα δεδομένα: Σε κάποιο τμήμα της πλατείας υπάρχουν αναμφίβολα τα υπολείμματα του τείχους της πόλης, προέκτασης αυτού που έχει ανευρεθεί στο οικόπεδο της οδού Καλαποθάκη, που οικοδομείται αυτήν την εποχή. Οι αρχαιολόγοι δεν είναι σίγουροι για την ακριβή χάραξή του, ούτε επίσης για το ακριβές σχήμα του Κωνσταντίνειου λιμένα που βρισκόταν στη θέση των σημερινών Λαδάδικων. Η μόνη βεβαιότητα είναι ότι με την έναρξη μιας όχι πολύ βαθιάς εκσκαφής, θα υπάρξουν ευρήματα.

Οι εναλλακτικές λύσεις είναι δύο: Είτε η διενέργεια διερευνητικών τομών που θα μπορούσαν να φωτίσουν το σχεδιασμό πριν από την εκπόνηση οποιασδήποτε μελέτης, με καθόλου απίθανο ενδεχόμενο να οδηγήσουν σε μία πιο εκτεταμένη ανασκαφή, είτε η δημοπράτηση (και) πάρκιγκ με μία προμελέτη που θα συνταχθεί επί τη βάσει της πιο επικρατούσας υπόθεσης.

Και στις δύο περιπτώσεις ο κίνδυνος μιας περιπέτειας απροσδιόριστης διάρκειας και απρόβλεπτου κόστους είναι ορατός. Στην πρώτη, ένα από τα πιο κομβικά σημεία της πόλης θα μετατραπεί επί μακρόν σε ένα αμφίβολης έκβασης εργοτάξιο, στη δεύτερη, στην ίδια πιθανότητα θα ανακύψουν και πρόσθετες οικονομικές απαιτήσεις του κατασκευαστή του έργου, δύσκολα διαχειρίσιμες εάν πρόκειται για κλασικό δημόσιο έργο, απαγορευτικές εάν πρόκειται για σύμβαση παραχώρησης, όπως είναι το πλέον ενδεδειγμένο.

Η άποψή μου είναι ότι καλώς ο Μπουτάρης επέλεξε να προχωρήσει την ανάπλαση με τη μελέτη που ο δήμος έχει στα χέρια του. Είναι μία ασφαλής επιλογή. Δεν έχω ξεχάσει από την εποχή που ήμουν αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού την κατηγορηματική σύσταση του παλαιού προϊσταμένου της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και συστηματικού μελετητή της θαλάσσιας οχύρωσης της Θεσσαλονίκης, να αποφευχθεί μία εκτεταμένη εκσκαφή στην πλατεία Ελευθερίας, αλλά και γενικώς στην πυρίκαυστο.

Πολύ φοβούμαι ότι ο προεκλογικός χρόνος δεν είναι κατάλληλος για μία ψύχραιμη κρίση της πρότασης του δημάρχου, κάτι καθόλου ασυνήθιστο για μία διοίκηση σε κατάσταση αποδρομής. Για το σημείωμα αυτό όμως η διένεξη για την πλατεία Ελευθερίας υπήρξε απλώς η αφορμή. Με οδήγησε σε αυτό η βεβαιότητα ότι στο μυαλό του διαδόχου του, τα διλήμματα της διαχείρισης του δημοτικού συμβουλίου θα προέχουν των μεγάλων και μικρών αποφάσεων και ότι τα αποτελέσματα θα αποδειχθούν παραλυτικά. Είναι η απλή αναλογική, βλέπετε!

Δημοφιλείς Απόψεις