Τα τουρκικά Ρίχτερ διευκολύνουν τον Μητσοτάκη
Μπορεί ο καταστροφικός σεισμός των 7,8 ρίχτερ που έπληξε την Τουρκία να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα; Πολλοί ήδη απαντούν θετικά στο σχετικό ερώτημα με ένα σκεφτικό που δε φαίνεται παράλογο.
Τι λένε, δηλαδή; Πρώτον ότι ο σεισμός της περασμένης Δευτέρας θα αφήσει τη στάμπα του στην εσωτερική πολιτική κατάσταση της Τουρκίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν δέχεται σκληρή κριτική για τον τρόπο που αντιμετώπισε τον Εγκέλαδο, όπου η κρατική μηχανή της χώρας του δεν έδειξε και τα καλύτερα αντανακλαστικά. Αυτό μπορεί και να σημαίνει δεύτερες και τρίτες σκέψεις για την ημερομηνία των εκλογών στην Τουρκία που είχαν ανακοινωθεί ότι θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου. Λογικές όλες αυτές οι εκτιμήσεις, αν σκεφτεί κανείς ότι οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία έχουν ξεπεράσει τις 21.000 και οι τραυματίες τις 75.000, ενώ σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις από τα 7,8 ρίχτερ υπολογίζεται ότι περίπου 12.000 κτίρια καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές στην Τουρκία.
Πέρα λοιπόν, από τις πολιτικές επιπτώσεις υπάρχουν και σοβαρά προβλήματα σε ό,τι αφορούν στις υποδομές της χώρας που καθιστούν δύσκολη την οργανωτική πορεία σε εκλογές εντός του επόμενου τριμήνου. Αν σε αυτό το σκηνικό προσθέσουμε και τις σημαντικές εκλογικές επιπτώσεις που δείχνει να έχει ο σεισμός στο πολιτικό σκηνικό της χώρας με το κόμμα του Ερντογάν να δέχεται μεγάλες πιέσεις, το ενδεχόμενο μετάθεσης των εκλογών ακούγεται ως πολύ πιθανό.
Τι θα έφερνε ενδεχόμενη αναβολή των εκλογών στην Τουρκία στη δική μας προεκλογική περίοδο είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Γενικά η «διπλωματία των σεισμών» φαίνεται ότι έχει ηρεμήσει τα πράγματα τόσο στο Αιγαίο όσο και γενικότερα, με τις συναινετικές φωνές και τα «ευχαριστώ» εκ μέρους της Τουρκίας προς την Ελλάδα για τη βοήθεια στους σεισμούς να είναι καθημερινό φαινόμενο.
Παρόλα αυτά κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το πόσο θα διαρκέσει μια μετασεισμική ηρεμία στο Αιγαίο και για πόσο καιρό θα επηρεάσει προς το θετικό τις σχέσεις των δύο χωρών. Όπως λένε οι ειδικοί αυτό είναι πιθανό να ηρεμήσει τα πνεύματα για ένα διάστημα που δε θα ξεπερνά τους τρεις μήνες. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η εμπειρία του 1999: η «διπλωματία των σεισμών» κράτησε για περίπου 3 μήνες και στη συνέχεια επανήλθαμε στην παλιά ένταση.
Πως θα εντάξει η κυβέρνηση την παράμετρο της «διπλωματίας των σεισμών» στο συνολικό της σχεδιασμό για τις εθνικές εκλογές κανείς δεν γνωρίζει. Αυτό πάντως που θεωρείται σίγουρο είναι ότι ο σχεδιασμός μπορεί να γίνει σχετικά πιο άνετα. Γιατί είτε μετατεθούν οι τουρκικές εκλογές είτε όχι ο σεισμός θα ηρεμήσει τις φουρτούνες στο Αιγαίο. Και έτσι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που λαμβάνει και τις τελικές αποφάσεις, θα μπορεί να κοιτάξει πιο άνετα το ημερολόγιο. Και αν έχει κυκλώσει την 9η Απριλίου ως την ημέρα για την πρώτη κάλπη να κάνει τώρα δεύτερες πιο καλοκαιρινές σκέψεις...
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 12.02.2023