Θέλω να αγιάσω αλλά δεν με αφήνουν…
Με 600 και πάνω κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, η συζήτηση για το άνοιγμα σχολείων, μαγαζιών, εστιατορίων φαίνεται άκαιρη. Πάλι καλά να λέμε που δεν καταγράφηκαν κάποια μέρα 666 κρούσματα. Αλλά η κατάσταση δεν σηκώνει αστεία και εξυπνάδες.
Τι άραγε συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη (και στην υπόλοιπη Μακεδονία) και εμφανίζει μία εικόνα διαφορετική από την υπόλοιπη Ελλάδα; Καταγράφονται από το αποτέλεσμα δύο κύριες αιτίες.
Η επιστροφή χιλιάδων φοιτητών από την υπόλοιπη Ελλάδα μεγάλωσε τον αριθμό επαφών μεταξύ των κατοίκων -αναρωτιέμαι: όταν θεωρήθηκε επικίνδυνο ότι οι γονείς πηγαίνουν και παίρνουν τα παιδιά από τα σχολείο και άρα πρέπει να κλείσουν τα σχολεία επειδή αυξάνονται οι κοινωνικές επαφές και οι μετακινήσεις, σκέφτηκε κανείς ότι η απόφαση να επιστρέψουν οι φοιτητές προκάλεσε έκρηξη;
Η δεύτερη είναι η αθρόα εισαγωγή, εποχικά και όχι εποχικά, εργαζόμενων στον αγροτικό τομέα και σε βιοτεχνίες και βιομηχανίες από χώρες στα βόρεια σύνορα μας και μάλιστα με ποιο απλές διαδικασίες. Άκουσα πρόσφατα και θα ήθελα να μάθω αν αληθεύει, ότι φέτος ήρθαν 10 χιλιάδες εποχικά εργαζόμενοι στη Χαλκιδική αντί 3 χιλιάδες που είχαν έρθει πέρυσι. Για να μαζέψουν ελιές…
Επειδή η Θεσσαλονίκη επικοινωνεί με τις γύρω περιφερειακές ενότητες δεν θέλει και πολύ για να καταλάβουμε ότι ο ένας προκαλούσε το πρόβλημα στον άλλο.
Μέσα σε όλα αυτά ακούμε και άλλα. Σέβομαι απεριόριστα τον υπουργό επικρατείας όπως και όλα τα πολιτικά στελέχη των κομμάτων. Είναι δύσκολη και πολύ αβέβαια η στιγμή.
Η κριτική που του γίνεται στην αναφορά περί ΜΕΘ και νεκρών είναι άδικη και στοχεύει αλλού. Πιθανόν ο κ. Γεραπετρίτης ήθελε να πει κάτι άλλο. Άλλωστε είναι προφανές ότι πολλοί νεκροί προκαλούν την ανάγκη να αυξηθούν οι ΜΕΘ και ότι η αύξηση των ΜΕΘ δεν προκαλεί θανάτους. Μάλλον όταν έχουμε λίγες τότε πιέζεται το σύστημα και προκαλούνται θάνατοι επειδή δεν είναι δυνατόν να νοσηλευτούν όπως πρέπει. Δεν συσχετίζονται τα δύο (αριθμός ΜΕΘ-αριθμός νεκρών) παρά έμμεσα. Ο αριθμός νεκρών πιέζει για ΜΕΘ όχι ο αριθμός ΜΕΘ για νεκρούς.
Ας προσέχουν τι λένε. Ας προσέχουμε όλοι τι λέμε. Από τον υπουργό Υγείας ακούσαμε πρόσφατα ότι το 30% στη Θεσσαλονίκη πάσχει (επειδή το 30% των τεστ στη Θεσσαλονίκη ήταν θετικό). Από πολλούς ακούμε για επιπέδωση ενός επίπεδου σχήματος. Άλλοι προφητεύουν διάφορους αριθμούς για κάτι που δεν μπορεί να εκτιμηθεί έξω από τα όρια παρατήρησης. Υπάρχουν πολλά αστεία για την πρόβλεψη και τις συνθήκες που την κάνουν έγκυρη. Ας τα πούμε μία άλλη φορά…
Φυσικά όλα αυτά αναδεικνύουν ότι η μαθηματική σκέψη (που δυστυχώς δεν καλλιεργείται) είναι απολύτως χρήσιμη για να καταλαβαίνουμε τι (μας) γίνεται.
Μέχρι τότε ας μην επιπεδωθούμε όλοι...
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29 Νοεμβρίου 2020