ΑΠΟΨΕΙΣ

Τι είδαν τα μάτια μας

 01/01/2023 22:00

Το 2022 έφερε γεγονότα που διαμόρφωσαν, συγκλόνισαν ή φώτισαν τον κόσμο. Πολέμους , κρίσεις και εξεγέρσεις. Η χρονιά που αφήσαμε πίσω μας δεν ήταν από αυτές που ο κόσμος θα ήθελε να θυμάται με αγάπη.

Ένας θανάσιμος πόλεμος ξέσπασε στην Ουκρανία. Η Βρετανία έχασε την Ελισάβετ -απώλεια μεγαλύτερη από το τι έλεγαν οι πρώτες εντυπώσεις. Ήταν το γνώριμο, οικείο, μεγαλειώδες αλλά και ανθρώπινο πρόσωπο που έδινε σχήμα και μορφή στην αντοχή μίας χώρας προτού συγκλονιστεί από μία πρωτοφανή πολιτική και οικονομική κρίση.

Είχε όμως και άλλες «στιγμές».

Δείτε όμως και τη φωτογραφία . Η διαιτητής Stéphanie Frappart από τη Γαλλία κάνει ζέσταμα μαζί με τις βοηθούς της διαιτητές Neuza Back από τη Βραζιλία και Karen Diaz Medina από το Μεξικό πριν από τον αγώνα του Παγκόσμιου Κυπέλου Κόστα Ρίκα - της Γερμανία τον Δεκέμβριο του 2022 στο Al Bayt Stadium του Κατάρ.

Γυναίκες διαιτητές στο Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών.

Ήταν ένα από τα πρωτόγνωρα πράγματα που είδαμε μέσα στο ταραγμένο και εξόχως αμφιλεγόμενο 2022 όσο αφορά τις συνέπειες αυτών που συνέβησαν στη δική του «βάρδια». Αυτό των γυναικών διαιτητών το λες και χαριτωμένο και απελευθερωτικό ως εικόνα από το μέλλον του ποδοσφαίρου. Δεν ήταν όμως όλα τα γεγονότα του 2022 αυτού του είδους της όμορφης χαλαρότητας.

Ούτως η άλλως το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στη Μέση Ανατολή (στο Κατάρ) και οι αγώνες του διεξήχθησαν μέσα στο καταχείμωνο.

Πρέπει να είσαι πολύ αφελής για να μη σκεφτείς ότι αυτές οι «πρωτιές» -όχι βέβαια αυτή των γυναικών διαιτητών- σχετίζονται με το αιώνιο σλόγκαν του παραβατικού καπιταλισμού: Follow the money.

Οι υπολογισμοί λένε ότι δαπανήθηκαν έως και 229 δισ. δολάρια συνολικά για τη στέγαση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, κάνοντας τη συγκεκριμένη διοργάνωση την πιο ακριβή στην ιστορία. Το νούμερο είναι πολλαπλάσιο από αυτό που ξόδεψαν άλλες χώρες, όπως η Βραζιλία και η Ρωσία. Η Ρωσία το 2018 ξόδεψε 11,6 δισ. για τη διοργάνωση.

Το σοκ ήρθε με τις αποκαλύψεις για το κόστος της φαντασμαγορικής διοργάνωσης του Κατάρ σε ανθρώπινες ζωές.

Η πίεση για την κατασκευή εντυπωσιακών δημόσιων έργων και η ανάγκη για προπαγάνδα, δημιούργησαν σκληρές συνθήκες διαβίωσης και εργασίας για χιλιάδες ανθρώπους, με πολλούς τελικά να μην αντέχουν στις απάνθρωπες συνθήκες και να πεθαίνουν.

Θέλετε και άλλη πρωτιά του 2022;

Μία έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2022 αποκάλυψε ότι περισσότεροι Αμερικανοί καπνίζουν μαριχουάνα παρά τσιγάρα για πρώτη φορά στην ιστορία του καπνίσματος!

Περίπου το 16% των Αμερικανών που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι αυτή τη στιγμή καπνίζουν μαριχουάνα, πέντε ποσοστιαίες μονάδες περισσότεροι από εκείνους που ανέφεραν ότι καπνίζουν τσιγάρα. Η χρήση τσιγάρων συνέχισε να μειώνεται από την κορύφωσή της στα μέσα της δεκαετίας του 1950, όταν το 45% των Αμερικανών ανέφεραν ότι κάπνιζαν.

Ένα άλλο γεγονός του 2022 με πολλούς συμβολισμούς και νέες πολιτικοκοινωνικές παραμέτρους είναι πως εμφανίστηκε ο πρώτος έγχρωμος να ηγείται της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο Rishi Sunak γεννήθηκε στη νότια Αγγλία από γονείς που μετανάστευσαν από τη βρετανική αποικιακή Ανατολική Αφρική. Οι παππούδες του ήταν από την περιοχή Παντζάμπ της Ινδίας. Είναι επίσης το πρώτο άτομο της ινδουιστικής πίστης που κάθεται σε αυτό το γραφείο -και μπορεί ακόμη και να είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που έρχεται στη δουλειά με περισσότερα πλούτη από τη βρετανική βασιλική οικογένεια.

Ο Σουνάκ, πρώην τραπεζίτης και η σύζυγός του, ο πατέρας της οποίας ήταν συνιδρυτής της εταιρείας πληροφορικής Infosys, εκτιμάται ότι έχουν περιουσία που ανέρχεται σε 730 εκατομμύρια λίρες (περίπου 870 εκατομμύρια δολάρια).

Η περιουσία της αείμνηστης βασίλισσας Ελισάβετ Β’ υπολογίστηκε σε περίπου 370 εκατομμύρια λίρες (440 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με τη λίστα πλουσίων των Sunday Times. Ο κ. Σουνάκ ήταν υπουργός Οικονομίας υπό τον Μπόρις Τζόνσον. Αντικατέστησε τη Λιζ Τρας, την ταλαιπωρημένη πρωθυπουργό που υπηρέτησε τη χώρα της από την Ντάουνινγκ Στριτ μόνο 44 ημέρες.

Το πιο σημαντικό όμως παγκόσμιο γεγονός του 2022 ήταν είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μεγαλομανής για ιστορικούς λόγους αλλά και ανασφαλής λόγω της αυξανόμενης προσέγγισης της Ουκρανίας με τα μέλη του ΝΑΤΟ, η Ρωσία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου μία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για να επιτύχει την «αποστρατιωτικοποίηση και «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας», σύμφωνα με την ρητορική του Πούτιν και των επιτελών του.

Κανείς δεν περίμενε ότι η Ουκρανία θα αντέξει τη ρωσική επίθεση για πολύ καιρό, αλλά τελικά έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος και εξακολουθεί να μάχεται. Πράγματι, απελευθέρωσε τα κατεχόμενα εδάφη (Χάρκοβο και Χερσώνα) και έσπρωξε πίσω τις ρωσικές δυνάμεις, αναγκάζοντας τη Μόσχα να εγκαταλείψει τα σχέδιά της να καταλάβει το Κίεβο. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy, πρώην κωμικός-ηθοποιός, έγινε ένας απίθανος «ήρωας του πολέμου».

Εξαιτίας του πολέμου, η Ευρώπη κρύωσε, πείνασε, ανησύχησε πάλεψε με τις διαταραχές του εφοδιασμού, τον πληθωρισμό και τις ελλείψεις τροφίμων. Οι άνθρωποι συνεχίζουν να ελπίζουν σε μία κατάπαυση του πυρός, αλλά το 2022 έχει τελειώσει. Θα φέρει το 2023 καλύτερα νέα; Ας ελπίσουμε για το καλύτερο.

Τελικά η Ευρώπη τη «βρήκε» από τη Ρωσία και το Κατάρ. Πέρασε κάτω από τον πήχη των προσδοκιών τόσο στην οικονομική, θεσμική και δημοκρατική της ολοκλήρωση όσο και στη δυνατότητας της να αποφύγει φαινόμενα διαφθοράς που απειλούν την ίδια της την υπόσταση.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 31.12.2022-01.01.2023

Δημοφιλείς Απόψεις