To δίλημμα του πρωθυπουργού
Tην Παρασκευή το απόγευμα ύστερα από δύο αναβολές εξαιτίας της πανδημίας ξεκινά στο Μetropolitan Expo το 14ο συνέδριο της ΝΔ. Η διοργάνωση πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα δύσκολη για τη χώρα αλλά και τη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συγκυρία και μπορεί να αποτελέσει σταθμό στην πορεία προς τις εκλογές.
Αρκετά από τα συνέδρια της ΝΔ είχαν ένα τέτοιο καθοριστικό χαρακτήρα. Στο ιδρυτικό της Χαλκιδικής εκτός από τους βραδινούς αγώνες πόλο στην πισίνα του Athos Palace με πρωταγωνιστή τον αείμνηστο Μιλτιάδη Έβερτ έμεινε στην ιστορία η στρατηγική του κοινωνικού φιλελευθερισμού που πρότεινε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αντίθετα το 2001 στο συνέδριο η επιστροφή του Γιώργου Σουφλιά στην ΝΔ του Κώστα Καραμανλή σηματοδότησε τη στροφή του κόμματος προς το μεσαίο χώρο και αποτέλεσε το τελευταίο σημαντικό παζλ στην πορεία της ΝΔ προς τη διακυβέρνηση της χώρας.
Το 14ο συνέδριο της ΝΔ στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ένα πολιτικός της πράξης και του αποτελέσματος και λιγότερο των κομματικών συνεδρίων και της κομματικής καμαρίλας. Ο σημερινός πρωθυπουργός προτιμά να κυκλοφορεί στους δρόμους, να πηγαίνει σε καφέ νεολαίας και να συνομιλεί με τον κόσμο παρά να κλείνεται σε κομματικά γραφεία και να απευθύνεται σε κομματικό ακροατήριο.
Στο επερχόμενο συνέδριο το βασικό στοίχημα θα αποτελέσει η γραμμή της κυβέρνησης στην τελική ευθεία για τις εκλογές. Εξάλλου εσωκομματικά θέματα στη ΝΔ δεν υπάρχουν εδώ και καιρό. Ο πρωθυπουργός από την αρχή της εκλογής του στην προεδρεία της ΝΔ δεν αμφισβητείται και το μόνο που τίθεται σε συζήτηση είναι το μείγμα της πολιτικής της κυβέρνησης. Μα βάση τις τελευταίες εξελίξεις και τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία και εδώ δεν υπάρχει πλέον δίλημμα. Η κοινωνική στροφή της κυβέρνησης αποτελεί σίγουρα μονόδρομο, αποτυπώνεται στο σύνθημα του συνεδρίου« Δίπλα σε κάθε πολίτη» και αναμένεται να επιβεβαιωθεί στο συνέδριο με την ομιλία του πρωθυπουργού αλλά και τις τοποθετήσεις των συνέδρων.
Ένα δίλημμα παραμένει και αυτό είναι ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να μπει στην ιστορία ως ο πρώτος πρωθυπουργός που παρά τα τεράστια ζόρια που αντιμετώπισε παρέμεινε ως το τέλος θεσμικός, ολοκλήρωσε τη θητεία του και κέρδισε τις εκλογές. Αν θα τα καταφέρει θα φανεί εντός των επόμενων μηνών.
Όμως οι σειρήνες για «κάλπες νωρίτερα» παραμένουν. Και αν κάτι φάνηκε στις εκλογές της Γαλλίας είναι ότι η νίκη του Μακρόν οφείλεται και στο τάιμινγκ των γαλλικών εκλογών: Η φθορά του εξαιτίας της ενεργειακής ακρίβειας δεν ήταν ακόμη μεγάλη. Μάλιστα πολλοί αναλυτές αναρωτιούνται αν θα ισχύσουν τα ίδια κριτήρια και για μία κυβέρνηση που θα δώσει τη μάχη των εκλογών σε ένα χρόνο από σήμερα. Όπου το αποτύπωμα της ενεργειακής κρίσης στην τσέπη των νοικοκυριών θα είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Εκλογές τον Σεπτέμβριο ή την άνοιξη του 2023 λοιπόν είναι το δίλημμα. Από αυτά που θα δούμε και θα ακούσουμε στο συνέδριο της ΝΔ μπορεί να έχουμε και τη σχετική απάντηση…
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30.04.2022