Ζήσαμε πολλά, πολύ νωρίς στη ζωή μας
Κοιτώ τη φωτογραφία και σκέφτομαι τι μπορεί να κρατήσει μέσα του και να διδαχθεί από αυτήν, μία σημερινή φοιτήτρια και ένας σημερινός φοιτητής της εποχής του Erasmus, της τεχνητής νοημοσύνης και της εξ αποστάσεως διδασκαλίας που εξασφαλίζει η υψηλή τεχνολογία;
Δείτε την καλύτερα. Χαμογελαστοί οι 23χρονοι απόφοιτοι του 1960. Είναι η ιστορική πρώτη φουρνιά των φοιτητών Πολιτικών Μηχανικών που εισήλθαν στο πανεπιστήμιο το φθινόπωρο του 1955, που στεγάστηκαν για δύο χρόνια στα υπόγεια της Παλαιάς Φιλοσοφικής κάνοντας μάθημα με λίγους καθηγητές .
Φοιτητική ζωή στην μετεμφυλιακή Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του 1950.
Για μια παρέα αγόρια χωρίς ούτε μια συμφοιτήτρια! Χωρίς εργαστήρια, ακόμα και συγγράμματα, πράγμα που οδηγούσε τους πιο επιμελείς να κρατάνε πολυσέλιδες χειρόγραφες σημειώσεις . Ακόμα και τα μαρμάρινα σκαλιά της επιβλητικής εισόδου του εμβληματικού κτιρίου με την επιγραφή «Μούσαις Χάρισι Θύε» δεν επιτρέπονταν να τα ανέβουν οι φοιτητές, παρά μόνο οι καθηγητές. Φρόντιζε γι’ αυτό ο βλοσυρός επιστάτης.
Οι παλιότεροι θα αναγνωρίσουν πολύ σημαντικές μετέπειτα προσωπικότητες της επιστημονικής, πνευματικής, επαγγελματικής ακόμα και πολιτικής ζωής της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.
Ας τους γνωρίσουμε:
Πρώτη σειρά (κάτω) από αριστερά: Λάκης Αλεξόπουλος, Αιμίλιος Χρόνης, Γιώργος Στεργιάδης, Όθωνας Πυλαρινός, ο καθηγητής Παρασκευάς Φλωράς , Αριστοτέλης Δελίδης, Μιχάλης Παπαδόπουλος. Δεύτερη σειρά: Μιλτιάδης Κατσουρίδης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Δημήτρης Δουνούκος, Αθανάσιος Γεωργόπουλος και η γραμματέας της σχολής Κ. Κιούρτη. Τρίτη σειρά (πίσω): Βασίλης Αγγελόπουλος, Γρηγόρης Στάρας, Σωτήρης Κούβελας, Κώστας Τσαβδάρογλου, Μανώλης Παντουβάκης, Γιώργος Τζιβανίδης.
Αξέχαστη η μοντέρνα καμπαρντίνα του «πλουσιότερου φτωχού» της παρέας, του Νίκου. Όποιος στενός φίλος είχε ραντεβού «σημαντικό» με κοπέλα τη δανειζόταν!
Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος γράφει: «Θυμάμαι ακόμη τα μεσημεριανά με τη στενή παρέα των συμφοιτητών. Τις πρώτες μέρες μετά το έμβασμα των γονιών τρώγαμε στο ‘Ελβετικό’ στην Αγία Σοφία. Όταν τα χρήματα λιγόστευαν, στην ‘Ήβη’ της οδού Τσιμισκή και προς το τέλος καταφεύγατε στην ‘Πέρδικα’ στο Σιντριβάνι».
Θυμάται ακόμα τα ταπεινά ταβερνάκια, τα καταχωνιασμένα κάπου στην Τούμπα και στην περιοχή της 25η Μαρτίου συχνά κατέφευγε η παρέα και τα ζωντάνευε με τα τραγούδια της.
Διαβάζω το υπέροχο, βαρυσήμαντο βιβλίο του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ Μιχάλη Παπαδόπουλου και προέδρου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ένα αυτοβιογραφικό πόνημα με τίτλο «Καλειδοσκόπιο μιας εποχής - όπως την έζησα» (Εκδ. Επίκεντρο). Μια εποχή και τι εποχή!
Η γενιά του, όπως με πίκρα αλλά και με τη σοφία των 85 χρόνων του σημειώνει, βίωσε στη νιότη της έναν παγκόσμιο πόλεμο, τη γερμανική κατοχή, την Εθνική Αντίσταση, έναν εμφύλιο πόλεμο και τα πέτρινα χρόνια που ακολούθησαν, αλλά και μία περίοδο πρωτόγνωρης ανοικοδόμησης και εκβιομηχάνισης της χώρας, από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 ως την στρατιωτική δικτατορία.
Ένα από τα πιο συγκλονιστικά διδάγματα που πήρε αυτή η γενιά αποτυπώνεται σ αυτή την παράγραφο της εισαγωγής του συγγραφέα:
«Έζησε η γενιά μου ανάμεσα σε ανθρώπους που πολέμησαν τους Γερμανούς στο μέτωπο και αντιστάθηκαν στη συνέχεια στις πόλεις και στα βουνά και σε ανθρώπους που συνθηκολόγησαν και επωφελήθηκαν από τη σχέση τους με τους κατακτητές. Είδε συχνά να διώκονται οι πρώτοι και να φτάνουν σε περίοπτες θέσεις του δημόσιου βίου οι δεύτεροι. Είδε φίλους και συγγενείς να ξενιτεύονται εξ ανάγκης και άλλους να παραμένουν και να αγωνίζονται για να επιβιώσουν στη ρημαγμένη χώρα -και οι δύο επιλογές δύσκολες ήταν. Είδαμε και ζήσαμε πολλά, πολύ νωρίς στη ζωή μας».
Ό,τι έγραψε ο Μιχάλης Παπαδοπουλος είναι τα δικά του «μακράς ζωής αγωνίσματα»(υπέροχη ρήση του αείμνηστου καθηγητή Εμμανουήλ Κριαρά που έφυγε από τη ζωή στα 108 του χρόνια, για τη προσωπική του διαδρομή).
«Τα όσα γράφω είναι βιώματα που δημιουργήθηκαν στις δύσκολες εποχές όπου μεγάλωσα. Τα βιώματα έχουν μια αμφίδρομη σχέση με όσα συμβαίνουν στον κοινωνικό και πολιτικό περίγυρο. Βασίζονται σε γεγονότα που θυμάμαι , που μου διηγήθηκαν παλιότεροι ή που κατά καιρούς , αργότερα διάβασα γι αυτά. Με το πέρασμα του χρόνου , αντί να θαμπώνουν στη μνήμη μου , επιστρέφουν εντονότερα πιέζοντας να ανασυρθούν στην επιφάνεια…».
Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1936 στη Δράμα. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο ΑΠΘ. Το 1976 εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών (1976). Διετέλεσε Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής (1988-1994), Αντιπρύτανης (1994-1997) και Πρύτανης (1997-2003). Συγκλητικός για 15 συνεχόμενα χρόνια. Για το έργο του έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, από το Πανεπιστήμιο του Κάρολου της Πράγας το 1998 και από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με την απονομή του «μεγάλου σταυρού αξίας» σε «αναγνώριση των διακεκριμένων υπηρεσιών που προσέφερε στην ανάπτυξη των ελληνογερμανικών επιστημονικών σχέσεων». Είναι η μεγαλύτερη διάκριση που μπορεί να αποδοθεί σε μη Γερμανό πολίτη.
Τι μένει; Μα η ευτυχία να γυρνάς, όπως γράφει στον επίλογο, από ένα ταξίδι γεμάτο μνήμες που συγκεντρώθηκαν όμως στα 85 χρόνια ζωής και είναι αμέτρητες, άρα και υπόσχονται νέο ταξίδι…
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 7 Νοεμβρίου 2021