Σοβαρό το πρόβλημα της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη
Αυτή η διαπίστωση δεν είναι καινούρια και προκύπτει από τους αριθμούς. Προκύπτει από τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων της τελευταίας δεκαετίας. Και το πρόβλημα βρίσκεται τόσο στα όρια του δήμου Θεσσαλονίκης όσο και στις συνοικίες, κυρίως στις δυτικές. Να υπενθυμίσω πως ο τελευταίος δήμαρχος που εκλέχτηκε με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο κ. Παπαγεωργόπουλος το 2006. Αφήνω στον αναγνώστη να κάνει τους υπολογισμούς. Ποιοι ευθύνονται γι’ αυτή την κατάσταση; Η κοινή λογική λέει πως η ευθύνη βαρύνει πρωτίστως τους βουλευτές της παράταξης και ακολούθως τον κομματικό μηχανισμό.
Και οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας δεν ευθύνονται; Μήπως οι Θεσσαλονικείς αισθάνονται παραμελημένοι από το «αθηνοκεντρικό» κράτος; Προσωπικά όλη την υπόθεση του «αθηνοκεντρικού» κράτους τη θεωρώ μία ανοησία που την επικαλούνται, αυτοί που την επικαλούνται, ως πρόφαση για την ανυπαρξία τοπικών ελίτ. Για τα προβλήματα της πόλης τη βασική ευθύνη τη φέρουν οι τοπικές ηγεσίες, σε όλα τα επίπεδα. Συνεπώς οι κυβερνητικές ευθύνες για τις χαμηλές πτήσεις της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη είναι λίαν περιορισμένες.
Οι τοπικοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δε θυμάμαι ποτέ να λειτούργησαν συντονισμένα ως ομάδα. Να απαίτησαν και να διεκδίκησαν για την πόλη στην οποία εκλέγονται. Δε νομίζω να έκαναν ποτέ μία κεντρική πολιτική παρέμβαση για καίρια ζητήματα της πόλης. Είναι σολίστες που φροντίζουν να διατηρούν τα πολιτικά τους δίκτυα ώστε να επανεκλεγούν. Μέχρις εκεί. Συνεπώς η εικόνα που έχει ο πολίτης της Θεσσαλονίκης για τη Νέα Δημοκρατία δεν είναι η καλύτερη και αυτό καταγράφεται σε ένα γεγονός: Σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης ήταν σταθερά κάτω από τον εθνικό μέσο όρο. Οι υπεύθυνοι αναρωτήθηκαν το γιατί; Και αν ναι, τι έκαναν για να μην επαναληφθεί;
Πώς αντιμετωπίζουν τη θεαματική αύξηση των ποσοστών των κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας κυρίως στις δυτικές συνοικίες που σφύζουν από τη ζωντάνια του νεαρόκοσμου; Τι παρεμβάσεις έκαναν οι τοπικοί κομματικοί μηχανισμοί της Νέας Δημοκρατίας και της νεολαίας για να περιορίσουν την απήχηση ακραίων οργανώσεων που δρουν μέσω των ποδοσφαιρικών θυρών; Λύσεις υπάρχουν και είναι πολύ συγκεκριμένες. Απλώς οι υπεύθυνοι αδιαφορούν. Τρέχουν μόνον για να βγάλουν σέλφι με τον πρωθυπουργό όταν επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη και η αλήθεια είναι πως έρχεται τακτικά στην πόλη μας.
Μια που το θυμήθηκα. Αυτό το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη υπάρχει; Είναι καλά; Δε θα κάνει κάποια στιγμή έναν απολογισμό του έργου του; Ποιες είναι οι δραστηριότητές του; Γιατί πολύ φοβούμαι πως ούτε αρμοδιότητες θεσμικά προσδιορισμένες έχει ούτε κάποιο στοχοδιάγραμμα. Υποθέτω, πως υπό άλλες συνθήκες θα ήταν ένα γραφείο με επιτελικά καθήκοντα, ένας συνδετικός κρίκος του Μεγάρου Μαξίμου με την πόλη και τα προβλήματά της.
Συνεπώς η κακή εικόνα της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης έχει πολλούς υπεύθυνους, με διαχρονικές ευθύνες. Και αν δεχτώ πως κάποιες αποφάσεις της κυβέρνησης δεν ήταν οι ενδεδειγμένες για την πόλη, ευθύνονται και τα τοπικά στελέχη γιατί δεν προειδοποίησαν έγκαιρα πως πάει να διαπραχθεί ένα λάθος. Όσο θα διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση της αφασίας και της αδράνειας, η Θεσσαλονίκη θα αποτελεί μία προβληματική περιοχή για τη Νέα Δημοκρατία.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14.04.2024