Kαι οι διαφωνίες ήταν υπό έλεγχο
Πήγε στην Άγκυρα, σε μία συνάντηση, που προετοιμάστηκε άριστα, όπως φάνηκε από την εξέλιξή της. Οι διαφωνίες ήταν υπό έλεγχο και γνωστές εκ των προτέρων, άρα και οι αντιδράσεις ήταν μελετημένες ώστε να μην προκαλέσουν ένταση. Ο Ταγίπ Ερντογάν πιο πολύ ενδιαφέρθηκε να στείλει και μέσω αυτής της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό το δικό μήνυμα για τη Γάζα και τη Χαμάς, κάτι μάλλον ανώδυνο εκ πρώτης όψεως για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις για αυτό και η διαφωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη, επί του προκειμένου, δε σχολιάστηκε. Όλα κύλησαν βάσει προγράμματος. Φαίνεται πως οι κύριοι Γεραπετρίτης και Φιντάν έκαναν καλή δουλειά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Επί της ουσίας τίποτα το νεότερο. Είναι γνωστά τα ζητήματα στα οποία διαφωνούν οι δύο πλευρές και είναι γνωστό στους πάντες πως αυτά τα ζητήματα δεν πρόκειται να θιγούν σε καμιά φάση των συζητήσεων, διότι καίνε. Αφορούν θέματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων και για αυτόν ακριβώς τον λόγο παραμένουν άλυτα τόσες δεκαετίες. Αν σε αυτά συμπεριλάβουμε και το κυπριακό, ως οφείλουμε, τότε γίνεται αμέσως αντιληπτό πως το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είναι καλό όσο αυτές θα κινούνται σε ρηχά νερά. Και αυτό το γνωρίζει και η ελληνική και η τουρκική πλευρά καθώς και ο διεθνής παράγων.
Στο εύλογο ερώτημα, δηλαδή έτσι θα κινούμαστε; Η απάντηση είναι, ναι, έτσι θα κινούμαστε διότι διαφορετικά θα ξαναρχίσουν οι εντάσεις. Και η ΑΟΖ; Και η επέκταση των χωρικών υδάτων; Και οι αμφισβητήσεις της κυριαρχίας μας ακόμα και επί κατοικημένων μικρών νησιών; Η λογική λέει πως θα συνυπάρξουμε με αυτά τα προβλήματα, με δεδομένο πως προσφυγή στη Χάγη δε φαίνεται στον ορίζοντα. Αυτή την κατάσταση φαίνεται πως την έχει αποδεχθεί και η τουρκική πλευρά, καθώς αυτή τη στιγμή δε θέλει να ανοίξει μέτωπο και με την Ελλάδα. Η Τουρκία έχει υπερεκτεθεί σε πολλά πεδία, η οικονομία της δεν πάει καλά, ο Ερντογάν ηττήθηκε στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές και το κυριότερο, οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ και τον Τζο Μπάιντεν δε βελτιώθηκαν. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η αναφανδόν στήριξη που παρέχει ο Τούρκος πρόεδρος στη Χαμάς, μία οργάνωση που σχεδόν όλος ο Δυτικός κόσμος τη θεωρεί τρομοκρατική.
Συνεπώς όλα δείχνουν πως θα περάσουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι στο Αιγαίο με τους Τούρκους τουρίστες να επισκέπτονται μαζικά την πατρίδα μας, μετά τις πρόσφατες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη βίζα. Ας θυμηθούμε τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου κατά το πρόσφατο παρελθόν, τις ασταμάτητες ροές μεταναστών από τα τουρκικά παράλια, τις εντάσεις μεταξύ των σκαφών του πολεμικού ναυτικού των δύο κρατών. Όλα αυτά έχουν πάει στην άκρη. Μάλιστα την εβδομάδα που μας πέρασε η ΕΥΠ συνεργάστηκε με την ΜΙΤ και συνέλαβε έναν Τούρκο υπήκοο από τους μεγαλύτερους διακινητές μεταναστών, κάτι που υπό ένα άλλο κλίμα στις σχέσεις των δύο κρατών δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί. Είναι γνωστό πως οι τουρκικές αρχές ελέγχουν πλήρως τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.
Στο δια ταύτα: καλύτερα είναι τα ρηχά νερά, αν στα βαθιά κινδυνεύουν να πνιγούν και οι δύο.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 19.05.2024