ΑΠΟΨΕΙΣ

Ένας σπουδαίος αλλά μοναχικός αγώνας

 01/07/2024 13:00

Είχα την τύχη να επισκεφθώ πριν από λίγες ημέρες την Ίμβρο και την Τένεδο και θα προσπαθήσω να εκθέσω λίγες σκέψεις για τα όσα είδα σε αυτό το οδοιπορικό.

Στην Τουρκία όπου κι αν πας βλέπεις φωτογραφία του Κεμάλ και φυσικά τη σημαία του τουρκικού κράτους. Περνώντας από το δικό μας τελωνείο των Καστανεών αντικρίζεις ένα υποβαθμισμένο χωριό των συνόρων με μόλις 400 άτομα σε αντίθεση με την άλλη πλευρά όπου συναντάς μία διαρκώς αναπτυσσόμενη πόλη, την Αδριανούπολη των 200.000 κατοίκων εκ των οποίων οι 55.000 φοιτητές. Στην περιοχή της Καλλίπολης συναντάς την εντυπωσιακή γέφυρα των Δαρδανελλίων, τη μεγαλύτερη σε μήκος κρεμαστή γέφυρα σε όλο τον κόσμο.

Από την τιμή του εισιτηρίου στο σπουδαίο μουσείο της Τροίας (27 ευρώ το άτομο) παίρνεις μία πρώτη γεύση της οικονομικής πολιτικής της Τουρκίας στους τουρίστες. Οι τιμές στην εστίαση στην Ίμβρο και στην Τένεδο είναι απλησίαστες για τον ντόπιο πληθυσμό και απευθύνονται μόνο στους τουρίστες (κατά μέσο όρο χρειάζεσαι 40 ευρώ το άτομο για ένα απλό γεύμα).

Στην Τένεδο πλούσιοι Τούρκοι αγοράζουν συνεχώς ακίνητα υψηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής. Σε ένα νησί που άρπαξαν από τον Ελληνισμό τις περιουσίες του και που εξελίσσεται σε πανάκριβο θέρετρο απλησίαστο στα μεσαία βαλάντια. Και μιας και μιλάμε για Ελληνισμό αναφερόμαστε σε 8 μόλις μόνιμους κατοίκους Ελληνικής καταγωγής τον χειμώνα που γίνονται 20 το καλοκαίρι στην Τένεδο…

Το Τσανάκαλε που το όνομά του προέρχεται από την παραδοσιακή τέχνη της κανάτας και της κατσαρόλας της περιοχής, αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και ο πληθυσμός του φτάνει τις 750.000. Οι Τούρκοι κάνουν παιδιά, αυξάνονται και πληθύνονται κι ας ζουν φτωχικά. Γεμίζουν τα βράδια το τεράστιο παραλιακό πάρκο του Τσανάκαλε όπου με τις πτυσσόμενες καρέκλες τους κάθονται για ώρες στο γκαζόν, τρώνε σποράκι, πίνουν τα ροφήματά τους και τα παιδιά τους παίζουν ανέμελα.

Στην Ίμβρο, το νησί του Οικουμενικού Πατριάρχη, κάτι ενθαρρυντικό άρχισε να κινείται με τον Ελληνισμό της περιοχής το τελευταίο διάστημα. Από το 2014 που επιτράπηκε η επαναλειτουργία ελληνικών σχολείων, φτάσαμε στο σημείο σήμερα να φοιτούν 48 μαθητές Ελλήνων της περιοχής στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στους Αγίους Θεοδώρους, το χωριό του Πατριάρχη και στα Αγρίδια συναντάς πετρόκτιστα πανέμορφα σπίτια, τις ιστορικές εκκλησίες που απέμειναν, το μουσείο μνήμης και ιστορίας και ένα υπέροχο σχολείο που στεγάζεται το Γυμνάσιο και Λύκειο από το 2014 με δωρητές ιδιώτες και φορείς. Από την άλλη συναντάς σχεδόν άδειο το Σχοινούδι που κάποτε ήταν το μεγαλύτερο χωριό του νησιού αλλά η παλαιότερη απόφαση του τουρκικού κράτους να λειτουργήσουν στην περιοχή φυλακές ανοικτού τύπου που φιλοξενούσαν όχι τυχαία βαρυποινίτες για να εκδιωχθεί ο ελληνικός πληθυσμός της περιοχής είχε αποτέλεσμα οδυνηρό για την ελληνική κοινότητα.

Οι κάτοικοι της περιοχής, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Μητρόπολη της Ίμβρου και της Τενέδου δίνουν έναν σπουδαίο αλλά μοναχικό αγώνα. Η ελληνική κυβέρνηση ας ευαισθητοποιηθεί επιτέλους έστω και με μία επίσκεψη προσκύνημα του πρωθυπουργού στο προσεχές διάστημα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30.06.2024