ΑΠΟΨΕΙΣ

Καλό Οκτώβρη!

 30/09/2024 20:00

Ελπίζω να μας βγαίνει καλά ο Σεπτέμβρης και με την ευκαιρία του α’ γύρου των εκλογών για τον/την επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή 6 Οκτωβρίου και των αντίστοιχων εκλογών 24 Νοεμβρίου για τον/την επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θέλω να αναφερθώ σε δύο βασικές αλλαγές καινοτόμες και ισχυρές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν με επίδραση στις εκλογές -βουλευτικές, αυτοδιοίκησης, ευρωπαϊκές, αλλά και στις εκλογές των κομμάτων.

Η πρώτη αναφέρεται στη δυνατότητα συμμετοχής μέσω ηλεκτρονικής ψήφου. Όπως πλέον συμβαίνει σε αρκετές χώρες θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα στον πολίτη που θέλει να ψηφίσει μέσω πιστοποιημένης εφαρμογής με την χρήση των προσωπικών κωδικών του, που χρησιμοποιεί σε πλήθος εφαρμογών, να ψηφίσει. Είναι μάλλον αδιανόητο να νομίζει κάποιος ότι θα παραδώσει τους κωδικούς που αναφέρονται στη διαχείριση πλήθους δεδομένων του σε κάποιον για να ψηφίσει!

Πού και πόσα άραγε εκλογικά κέντρα θα γίνουν; Στον δήμο Θεσσαλονίκης λειτούργησαν στις εκλογές 51 εκλογικά κέντρα! Πόσα θα λειτουργήσουν στις εσωτερικές εκλογές των κομμάτων; Και ποιοι/ποιες θα είναι στις εφορευτικές επιτροπές;

Προφανώς θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε όποιον/όποια θέλει να ψηφίσει σε φυσική κάλπη. Αλλά η δυνατότητα ψήφου σε ηλεκτρονική κάλπη θα βοηθήσει αφάνταστα και θα αυξήσει την συμμετοχή! Είτε σε εσωτερικές εκλογές, είτε σε γενικές εκλογές.

Θα ήταν ευχής έργο τα δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) να το εφαρμόσουν και η Βουλή -που πρέπει επιτέλους να ιδρύσει την αρχή εκλογών- να το σκεφτεί για τις επόμενες εκλογές!

Η δεύτερη αναφέρεται στο εκλογικό σύστημα. Για την εκλογή ενός προσώπου-επικεφαλής κόμματος, Δήμαρχος, Περιφερειάρχης, αντί να κάνουμε πλειοψηφικό δύο γύρων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το σύστημα που είναι το πλέον δημοκρατικό και ονομάζεται απλή μεταφερόμενη ψήφο ή το ακούμε εδώ σαν ταξινομική ψήφο.

Για να γίνει κατανοητό: έχουμε π.χ. έξι υποψήφιους στο ΠΑΣΟΚ και όσοι/όσες πάνε θα διαλέξουν έναν/μία. Αν δεν πάρει 50%+1 θα έχουμε δεύτερο γύρο. Στις Δημοτικές και Περιφερειακές αν πάρει 43%+1 εκλέγεται.

Αντί να ψηφίσουμε έναν/μία μπορούμε να δηλώσουμε σε ποιον/ποιαν κατά σειρά θέλουμε να πάει η ψήφος μας. Βάζουμε τον αριθμό ένα δίπλα στο όνομα του/της που θέλουμε να εκλεγεί. Σκεπτόμαστε μετά: αν δεν βγει; Αν πάρει λίγες ψήφους; Να χαθεί η ψήφος μας; Όχι! Γι’ αυτό βάζουμε τον αριθμό δύο σε αυτόν/αυτή που θέλουμε να μεταφερθεί η ψήφος μας. Αυτό σε όσους θέλουμε. Π.χ. αν κάποιος/κάποια δεν θέλει δύο από τους έξι του ΠΑΣΟΚ μπορεί να βάλει στους τέσσερις. Αν θέλει μόνο έναν να βάλει μόνο ένα!

Μετά; Θα μετρήσουμε τις μονάδες και οι ψήφοι του/της τελευταίου/ας θα μεταφερθούν στη δεύτερη επιλογή. Και ούτω καθεξής μέχρι κάποιος/κάποια να φτάσει το 50%+1 (ή το 43%+1 στις δημοτικές). Τι κερδίζουμε; Καμιά ψήφος δεν πάει χαμένη. Κανένας δεν αναγκάζεται να διαλέξει σε δεύτερο γύρο μεταξύ επιλογών που ίσως δεν θέλει. Δεν κάνουμε δύο γύρους!

Καλό είναι -το ΠΑΣΟΚ δεν προλαβαίνει- ο ΣΥΡΙΖΑ να σκεφτεί τη δυνατότητα καταστατικής ρύθμισης. Θα είναι μία εξαιρετική καινοτομία και λειτουργεί αποτρεπτικά σε εσωτερικές συγκρούσεις!

Για μένα θα ήταν το καλύτερο και για τις Δημοτικές Εκλογές. Και μάλιστα υπάρχει η σκέψη να αποτελεί το σύστημα εκλογής των ευρωβουλευτών! Καλά να είμαστε και θα δούμε τις εξελίξεις!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29.09.2024