ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο αντίπαλος

 06/10/2024 21:15

Αν πριν από έναν χρόνο κάποιος σας έλεγε ότι έξι άνθρωποι θα διεκδικούσαν την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και σχεδόν ταυτόχρονα ότι ο Παύλος Πολάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Στέφανος Κασσελάκης -και ποιός ξέρει ποιός ακόμα- διεκδικούν την ηγεσία στο ΣΥΡΙΖΑ, θα το πιστεύατε;

Νομίζω πως όχι.

Την Κυριακή οι Έλληνες καλούνται να επιλέξουν τον άνθρωπο από το ΠΑΣΟΚ που στις επόμενες εκλογές θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα ο ισορροπιστής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, μαζί με το μεγάλο outsider, Στέφανο Κασσελάκη και τον μεγάλο «εμπρηστή» του πολιτικού κλίματος, Παύλο Πολάκη, φαίνεται πως θα αποτελέσουν σημαντικούς διεκδικητές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν γυρίσουμε λίγα χρόνια πίσω, θα θυμηθούμε πως λέγαμε ότι η ΝΔ έψαχνε κάποιον που θα είναι ο αντί-Τσίπρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ασχολήθηκε με αυτό. Διεκδίκησε και πήρε την προεδρία, ξεχνώντας τα «αντί» και μετρώντας τα υπέρ. Ετοίμασε προσεχτικά το πρόγραμμα και την κυβέρνησή του και όταν ανέλαβε τα ηνία, απέδειξε πως η καλή προετοιμασία και η σκληρή δουλειά είναι ο μόνος τρόπος για να πετύχει μία χώρα αλλαγή του κλίματος διεθνώς και αλλαγή της οικονομικής κατάστασης στο εσωτερικό.

Φοβάμαι πως οι έξι του ΠΑΣΟΚ εστιάζουν περισσότερο στους εσωκομματικούς παρά στους εξωκομματικούς τους αντιπάλους, δηλαδή στην κυβέρνηση. Εννοώ πως, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν είδα από κάποιον να παρουσιάζει μία αποτελεσματική εναλλακτική στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Εάν το έχουν κάνει, δεν έχει φτάσει σε μένα.

Φιλική λοιπόν συμβουλή και στα δύο κόμματα. Εστιάστε στην αντιπολίτευση και όχι στην εσωκομματική εξωστρέφεια. Για να κερδίσεις μία μάχη, προϋπόθεση είναι να γνωρίζεις καλά ποιός είναι ο εχθρός.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, φοβάμαι πως ο εχθρός είναι η κυβερνητική αποτελεσματικότητα και η άνοδος της θυμωμένης ακροδεξιάς.

ΥΓ: Παραμένει σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες το αν αυτά τα δύο κόμματα θα καταφέρουν μελλοντικά να ενώσουν δυνάμεις.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 06.10.2024