ΑΠΟΨΕΙΣ

Θεσσαλονίκη: Κάποιοι σπέρνουν τη διχόνοια και καλούν σε «πόλεμο», ενόψει EuroPride. Του Νίκου Ηλιάδη

 07/05/2024 09:58

Από τις 21 έως τις 29 Ιουνίου η Θεσσαλονίκη πρόκειται να φιλοξενήσει το πρώτο EuroPride. Μία διοργάνωση την οποία ανέλαβε η πόλη το 2017, έπειτα από πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής του Γιάννη Μπουτάρη, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το 2020, αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας. Στο πλαίσιο του EuroPride αναμένονται στην πόλη χιλιάδες μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας από την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη. 

Πριν καλά-καλά ενημερωθεί η πόλη για την ευρωπαϊκή γιορτή της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ορισμένοι σπεύδουν από τώρα να πυροδοτήσουν κλίμα διχασμού. Με υποβολιμαία δημοσιεύματα και τίτλους όπως «Θύελλα στη Θεσσαλονίκη για το EuroPride» προσπαθούν να δημιουργήσουν πολεμική ατμόσφαιρα προκαταλαμβάνοντας αρνητικά τη στάση της πόλης και των Θεσσαλονικέων. 

Όσοι ζούμε, βεβαίως στη Θεσσαλονίκη δεν έχουμε διαπιστώσει καμία «θύελλα» και καμία αντίδραση. Τουλάχιστον προς το παρόν. Ίσως αυτό είναι που ανησυχεί τους γνωστούς κύκλους οι οποίοι βλέποντας τη νηνεμία ή και αδιαφορία των πολιτών, η πλειονότητα των οποίων ενδεχομένως να μην γνωρίζει άλλωστε ακόμη για τη διοργάνωση, σπεύδουν να τους «αφυπνίσουν», όσο ακόμη είναι καιρός.

Είναι οι ίδιοι κύκλοι οι οποίοι επιχείρησαν να διχάσουν την πόλη, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομοφυλοφίλων. Ήταν εκείνοι που έσπευσαν να επικροτήσουν τις βιαιότητες σε βάρος δύο μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας πριν από λίγο καιρό στην Αριστοτέλους. 

Είναι φυσικά εκείνοι οι οποίοι αντέδρασαν εξ αρχής από το πρώτο κιόλας thessaloniki Pride που έγινε στη Θεσσαλονίκη, συνεπικουρούμενοι δυστυχώς και από θεσμικούς παράγοντες της πόλης όπως ο τέως μητροπολίτης Άνθιμος και ο τέως περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. 

Τώρα επανέρχονται φαντασιωνόμενοι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και οδομαχίες προκειμένου να υπερασπιστούν την «καθαρότητα» και την «αρρενωπότητα» της Θεσσαλονίκης. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να αφήσει οριστικά πίσω της τη σκοτεινή περίοδο της δεκαετίας του 2000 όταν υπό την καθοδήγηση της υπερσυντηριτικής τότε ηγεσίας της (Ψωμιάδης, Παπαγεωργόπουλος, Άνθιμος) είχε αυτοαπομονωθεί από την βαλκανική ενδοχώρα της, μετατρεπόμενη σε μία περίκλειστη πόλη.

Το EuroPride είναι μία διοργάνωση την οποία πρέπει να εκμεταλλευτεί η Θεσσαλονίκη. Να αποδείξει ότι είναι μία πόλη ανοιχτή, δημοκρατική, συμπεριληπτική, έτοιμη να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει κάθε επισκέπτη της. 

Η σημερινή ηγεσία της πόλης, ο δήμαρχος, ο περιφερειάρχης, ο μητροπολίτης, οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών, οι άνθρωποι του πολιτισμού αλλά και οι απλοί πολίτες, έχουν χρέος να βγουν μπροστά ως καλοί οικοδεσπότες, για να υπερασπιστούν το πραγματικό πρόσωπο της Θεσσαλονίκης. Απομονώνοντας τους ανιστόρητους «Ιερολοχίτες» της μισαλλοδοξίας, της τοξικότητας και του διχασμού. Στο κάτω-κάτω, όσοι ενοχλούνται, ας επισπεύσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους...