ΑΠΟΨΕΙΣ

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση οδεύουν σε ένα θερμό καλοκαίρι

 25/06/2024 18:00

Ακούμε εδώ και μέρες ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση έλαβαν το μήνυμα των εκλογών της 9ης Ιουνίου. Το θέμα βέβαια δεν είναι αν δημόσια παραδέχεσαι ότι έλαβες το μήνυμα αλλά τι κάνεις για να δείξεις ότι πράγματι το έλαβες.

Ο πρωθυπουργός έκανε ένα ανασχηματισμό με σκοπό την επανεκκίνηση της κυβέρνησης σε θέματα που έχουν σχέση με την καθημερινότητα αλλά και την ιδεολογική επιστροφή της Νέας Δημοκρατίας σε παραδοσιακές θέσεις του κόμματος. Απάντηση όμως με τις κινήσεις του στο μείζον ερώτημα που απασχολεί τη βάση του κόμματος και θα απασχολήσει και τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την ερχόμενη εβδομάδα για την κλειστή ομάδα που διοικεί το Μαξίμου και τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ υπουργούς που έμειναν αμετακίνητοι μάλλον δεν έδωσε με τον ανασχηματισμό. Ουδείς από το Μαξίμου και ουδείς από τους υπουργούς που ήρθαν με μεταγραφή από το ΠΑΣΟΚ δεν αντικαταστήθηκε. Προφανώς ο πρωθυπουργός έχει την άποψη ότι όλοι αυτοί κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Κάτι που δεν έκαναν όσοι απομακρύνθηκαν από τα υπουργεία. Πληροφορούμαι ότι βουλευτές της ΝΔ ετοιμάζονται να θέσουν πολλά θέματα το προσεχές διάστημα και δεν θα αργήσει ο χρόνος που θα ανοίξει και το θέμα του προσώπου που θα προτείνει ο πρωθυπουργός για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Μία ενδεχόμενη πρόταση για τη νέα θητεία της κ. Σακελλαροπούλου νομίζω ότι θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Το μήνυμα των εκλογών όμως ήταν ηχηρό και για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Η συζήτηση για μία ενιαία κεντροαριστερά άρχισε πρόωρα και ανοργάνωτα και προφανώς βρίσκει αντίθετες τις ηγεσίες των δύο κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον αρχηγικό κόμμα ενώ το ΠΑΣΟΚ περνά ένα στάδιο έντονης εσωστρέφειας από τη στιγμή που τέθηκε θέμα ηγεσίας.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση οδεύουν σε ένα θερμό καλοκαίρι όχι μόνο καιρικά αλλά και πολιτικά και αντιμετωπίζουν άτολμα και μόνο με επικοινωνιακούς όρους τα νέα δεδομένα που προκύπτουν καθημερινά. Η αποχή εκατομμυρίων πολιτών από τις Ευρωεκλογές που προτίμησαν οτιδήποτε άλλο από την ίδια την κάλπη ήταν ηχηρή. Επειδή μάλλον έφτασε «εις ώτα μη ακουόντων» δεν θα εκπλαγώ αν οι ίδιοι πολίτες που απείχαν από τις εκλογές, αντιδράσουν δυναμικά το ερχόμενο Φθινόπωρο που όλα δείχνουν ότι θα είναι πολύ δύσκολο.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23.06.2024