Η Λιβύη αποικία της Τουρκίας;
Μπορεί οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις να τελούν αν αναμονή, όμως το διεθνές σκηνικό έχει πάρει, κυριολεκτικά, φωτιά. Εκτός από το Κουρσκ και τη Γάζα, κάτι πάει να ανάψει και στη Λιβύη, της οποίας η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση βρίσκεται σε εξαιρετικά αδύναμη θέση. Τι έχει συμβεί; Ο στρατηγός Χαφτάρ, ο ηγέτης της ανατολική Λιβύης με έδρα τη Βεγγάζη, εξοπλισμένος με ρωσικό και αιγυπτιακό οπλισμό, κινείται προς τις νότιες περιοχές της χώρας για να θέσει υπό τον έλεγχό του τις πετρελαιοπηγές.
Η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης κατέφυγε στην προστάτιδα δύναμή της, την Τουρκία, ζητώντας την επέμβασή της. Έτσι, η τουρκική εθνοσυνέλευση ψήφισε υπέρ της αποστολής στρατευμάτων στη Λιβύη για να ενισχύσουν την υποστηριζόμενη κυβέρνηση, η οποία ας σημειωθεί είχε υπογράψει πριν από πέντε χρόνια το σύμφωνο για την τουρκολιβυκή ΑΟΖ.
Με αυτές τις εξελίξεις δεν είναι άσχετη η επιχειρούμενη εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας και Αιγύπτου, δεδομένου ότι η Αίγυπτος είναι ο βασικός υποστηρικτής του στρατηγού Χαφτάρ και τα στρατεύματά της είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις της δυτικής Λιβύης και τις παραστρατιωτικές ομάδες που την υποστηρίζουν. Παραστρατιωτικές ομάδες που χρηματοδοτεί η Τουρκία. Συνεπώς η κατάσταση τείνει να γίνει περίπλοκη, αν λάβουμε υπ’ όψη και την άφιξη στην Τρίπολη τουρκικών στρατευμάτων.
Ως γνωστόν η Λιβύη αποτελεί, εκτός των άλλων, και το ορμητήριο των διακινητών παράτυπων μεταναστών που κατακλύζουν κυρίως την Ιταλία. Άρα οι εξελίξεις εκεί ενδιαφέρουν και γι’ αυτόν τον λόγο -πέραν την ομαλής ροής του πετρελαίου- την Ευρώπη. Για την Ελλάδα το ενδιαφέρον, λόγω του τουρκολιβυκού συμφώνου για την ΑΟΖ, είναι μεγάλο, καθώς οι σχέσεις της πατρίδας μας με την κυβέρνηση της Βεγγάζης και τον στρατηγό Χάφταρ εξακολουθούν να παραμένουν ιδιαίτερα καλές.
Συγχρόνως, είναι ευνοϊκό το γεγονός πως τον στρατηγό τον υποστηρίζει και η Αίγυπτος η οποία αποτελεί σταθερό μέλος του τετραγώνου Κύπρος-Ελλάδα-Ισραήλ, αν και τα γεγονότα στη Γάζα χαλάρωσαν τις σχέσεις Ισραήλ-Αιγύπτου. Οι Ισραηλινοί κατηγορούν την κυβέρνηση του Σίσι πως για λόγους εσωτερικών ισορροπιών άφησε τους Αδελφούς Μουσουλμάνους να εξοπλίζουν, μέσω των τούνελ που ξεκινούν από τα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, τους τρομοκράτες της Χαμάς.
Η θέση της πατρίδας μας στη διαφαινόμενη επέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη ποια θα πρέπει να είναι; Γιατί, να μην έχουμε καμιά αμφιβολία: Η Τουρκία θα εγκαταστήσει στρατιωτικές βάσεις στη δυτική Λιβύη, εξασφαλίζοντας έτσι τη μόνιμη παρουσία της. Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί στα όσα λέμε, ελάχιστα πράγματα μπορούμε να κάνουμε γιατί τα τουρκικά στρατεύματα τα κάλεσε η νόμιμη κυβέρνηση που την αναγνωρίζει ο ΟΗΕ.
Η παρουσία αυτών των στρατευμάτων και του τουρκικού ναυτικού συνιστούν απειλή για την Ελλάδα; Φυσικά, αν οδηγηθούμε σε ακραίες καταστάσεις. Θα πρέπει εκτός από τα ανατολικά να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας και προς το νότο, κάτι που μέχρι τώρα δε συνέβαινε.
Πάντως με το ψήφισμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ακόμα έναν πονοκέφαλο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεν μας έφταναν τα τόσα προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία, προστέθηκε και αυτό.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25.08.2024