ΑΠΟΨΕΙΣ

Καλή μας ΔΕΘ!

 08/09/2024 14:29

Ακούσαμε χθες τις εξαγγελίες, είδαμε και βλέπουμε τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ, ζήσαμε την έναρξη της ΔΕΘ. Καλή μας βδομάδα και με το καλό να περάσει. Φυσικά η ΔΕΘ και η ευκαιρία παρουσίας τόσων και τόσων δεν αποτελεί -όπως παλιά- την εκφώνηση κυβερνητικής πολιτικής κυρίως για την οικονομία. Τα ακούμε και τα βλέπουμε κάθε μέρα.

Φέτος με τιμώμενη την Γερμανία έχουμε την ευκαιρία να δούμε τι συμβαίνει εκεί και πως προχωράει. Ας τα δούμε με προσοχή. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον! 135 εταιρείες και αντιπροσωπείες -σίγουρα για τον καθένα και την καθεμιά κάτι θα βρεθεί!

Λόγω των πρόσφατων εκλογών σε κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας -του χαμένου το 1989 παραδείσου, ακούσαμε πολλά και διάφορα. Τι ακριβώς συμβαίνει; Το AfD που παραπέμπει στις χειρότερες στιγμές της Γερμανίας πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει στα ανατολικά σχεδόν διπλάσιο με τριπλάσιο ποσοστό από το σύνολο. Αυτό καταγράφηκε στις ευρωεκλογές και προφανώς ανησυχεί τις πολιτικές δυνάμεις στην Γερμανία και ευρύτερα. Σχεδόν 30% και πάνω ψήφισε το AfD!

Μαζί με αυτό ανεβαίνουν και οι αναφερόμενοι στο πάλαι ποτέ Κομμουνιστικό Κόμμα. Φυσικά δεν είναι το ίδιο αλλά η αναφορά είναι προς τα εκεί. Βρέθηκαν με το αρχικό σχήμα (die Linke) να πλησιάζουν το 30%. Δηλαδή; Τι γίνεται; 60% των ψηφοφόρων στα κρατίδια αυτά -όχι σε όλα, αλλά σε αρκετά- επιλέγουν είτε το τέως κομμουνιστικό κόμμα αναμένοντας το θαύμα, είτε το φιλικό στους ΝΑΖΙ; Με ιδεολογικούς όρους;

Προφανώς όχι. Από το 1990 το πρόβλημα της ενσωμάτωσης της Ανατολικής Γερμανίας είναι στην πρώτη γραμμή. Οι κάτοικοι εκεί λόγω των μεταναστών -μόνιμων και συγκυριακών- στην Δυτική Γερμανία τοποθετούνται εναντίον των μεταναστών που τους εμποδίζουν να ζήσουν τον παράδεισο της ενιαίας πλέον Γερμανίας. Στο μέρος τους δεν υπάρχουν μετανάστες, αλλά ούτε δουλειές, στη Δυτική Γερμανία δεν τους θέλουν γιατί έχουν μετανάστες και έτσι ψηφίζουν κάποιους που τους υπόσχονται ότι θα διώξουν τους μετανάστες (προσοχή! Ακόμη και τους υπηκόους της ΕΕ) για να δουλέψουν αυτοί!

Τόσο απλά! Μπορεί να γίνει κάτι; Τα άλλα κόμματα, αυτά που είναι με την συνεργασία και την ανάπτυξη έχουν 70-75% στο σύνολο και 30-35% στον τέως παράδεισο! Δύσκολο και επίπονο έργο να ενοποιηθεί η Γερμανία. Κρίσιμο για όλους μας. Πριν αρχίσουν να επιτίθενται στις ελληνικές κοινότητες ας δούμε όλοι (η ΕΕ) τι μπορούμε να κάνουμε.

Τα είχαμε δει από το 2021 (με τις εκλογές για την Γερμανική Βουλή) και αναμένουμε τις επόμενες εκλογές. Περαστικά μας και κυρίως να καταλάβουμε ότι δεν έγινε ξαφνικά!

Στα δικά μας περιμένουμε τις εξελίξεις στο κόμμα κομήτη που θα αλλάξει(;) τίτλο και πολιτική. Θα δούμε. Δεν το πολύ-πιστεύω αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Και φυσικά η ανυπαρξία εναλλακτικής λύσης οδηγεί στον πολυκερματισμό, στην εμφάνιση διαφόρων κομμάτων και ατόμων. Θα γυρίσουμε στο 2012; Ούτε αυτό το πολύ-πιστεύω. Αλλά σίγουρα θα ζήσουμε -καλά να είμαστε- μία ενδιαφέρουσα περίοδο.

Καλή μας ΔΕΘ λοιπόν και με το καλό το Μετρό!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 07-08.09.2024