ΑΠΟΨΕΙΣ

H safe λύση Τασούλα

 01/10/2024 20:00

Μία σαφής προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της εσωκομματικής αντιπαράθεσης αποτέλεσε για τη ΝΔ η εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που έγινε την Τετάρτη στην Πινακοθήκη. Στην αίθουσα και στον απόηχο των εσωκομματικών αναταράξεων που ξεκίνησαν από τις ευρωεκλογές και είχαν ως τελευταία έκφραση την ερώτηση των 11 βουλευτών για τα κόκκινα δάνεια, έδωσε το παρών «το όλον της ΝΔ».

Δεκάδες οι παρευρεθέντες υπουργοί και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, εκεί ήταν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου (δεδομένου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στη Νέα Υόρκη) ο Γιώργος Μυλωνάκης, ο Θανάσης Νέζης και ο Χρήστος Ζωγράφος. Παρόντες επίσης στην εκδήλωση που οργάνωσε του Ίδρυμα Κ. Καραμανλής ήταν μεταξύ των άλλων οι παλιοί βαρόνοι του κόμματος Αχιλλέας Καραμανλής και Γιάννης Βαρβιτσιώτης.

Το τελευταίο τρίμηνο δεν ήταν και το καλύτερο για τη ΝΔ επί Κυριάκου Μητσοτάκη και για αυτό όλοι κατέβαλαν μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι. Παρόλα αυτά από τέτοιες συναντήσεις βγαίνουν συχνά πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Γιατί εσχάτως η ΝΔ στις βιβλιοπαρουσιάσεις και στις εκδηλώσεις… αναστενάζει και εκεί αντιλαμβάνεται κανείς το γενικό κλίμα. Και αν κάτι εξέπληξε από τη μάζωξη της Τετάρτης ήταν η δυναμική παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα που ουσιαστικά ανέλαβε το ρόλο του ειρηνοποιού και αυτουνού που θα έδινε τη γραμμή.

Ο Κώστας Τασούλας για τα εσωκομματικά ζητήματα δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αλλά ότι μόνο οι λαϊκές ανάγκες απασχολούν την κυβέρνηση και αυτές θα τις λύσει, καθώς έχει μπροστά της τρία χρόνια διακυβέρνησης.

Η πολιτική αυτή παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής σχολιάστηκε από πολλούς, καθώς δε συνηθίζει να παρεμβαίνει συχνά σε τόσο εσωκομματικά ζητήματα, ενώ και η ομιλία του κινήθηκε σε παραταξιακό κλίμα και έκλεισε με την ατάκα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «όλοι στη ΝΔ είμαστε καραμανλικοί».

Δεν είναι λίγοι αυτοί που τον θεωρούν μία ιδανική μια λύση που ικανοποιεί όλες τις φυλές εντός της ΝΔ, ενώ δεν δημιουργεί προβλήματα στα υπόλοιπα κόμματα. Για το Μέγαρο Μαξίμου αποτελεί έναν έμπειρο κοινοβουλευτικό που διαχειρίστηκε με μεγάλη επάρκεια, αλλά και χαμηλούς τόνους, όλη την προηγούμενη πενταετία στη Βουλή, ενώ ταυτόχρονα δε θεωρείται και δικός τους άνθρωπος. Έτσι μια πρόταση για τον Κώστα Τασούλα θα ήταν και ένα γενικότερο άνοιγμα προς το εσωτερικό της ΝΔ, ενώ απέχει κατά πολύ από τη στρατηγική του βλέμματος προς το Κέντρο που αρέσει σε αρκετούς συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Ταυτόχρονα ικανοποιεί και τη δεξιά μπάντα της ΝΔ, γιατί ο βουλευτής Ιωαννίνων θεωρείται πολιτικό παιδί του Ευάγγελου Αβέρωφ, ενώ αποτελεί και μια καλή λύση και για τους καραμανλικούς βουλευτές που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται παρασκηνιακά στα κάγκελα.

Με δεδομένο λοιπόν, ότι λύση Δένδια φαίνεται να μην προχωράει, μία πρόταση για τον συμπαθή σημερινό Πρόεδρο της Βουλής μπορεί να αποτελέσει πολύ safe λύση για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29.09.2024