Αλλαγές και ευρωεκλογές
Οι ευρωεκλογές θα είναι το επόμενο κρίσιμο πολιτικό ραντεβού για τη χώρα. Και μπορεί η ημερομηνία τους να είναι ακόμη μακριά, καθώς θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2024, όμως οι συζητήσεις και το παρασκήνιο έχουν ήδη ξεκινήσει.
Πρώτον σε πολιτικό επίπεδο. «Πόσο ισχυρή θα είναι η κυβερνητική παράταξη και η ΝΔ μετά από 8 μήνες;» είναι το ένα ερώτημα. «Τι θα γίνει στο ματς της αντιπολίτευσης;» είναι το δεύτερο. Με το μεγάλο ζητούμενο σήμερα να είναι η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, που αυτή τη στιγμή δείχνει να έχει ξεφύγει. «Θα είναι αυτή τη φορά χαλαρή η ευρωπαϊκή ψήφος, όπως συχνά συνέβη στο παρελθόν;» είναι ένα άλλο ερώτημα ενόψει των ευρωεκλογών.
Για πρώτη φορά όμως συζητιούνται και θέματα που αφορούν στην ίδια την εκλογική διαδικασία. Ένα δεδομένο είναι ότι ο σταυρός θα ισχύσει και πάλι, όπως έγινε το 2014 και το 2019. Τι απέφερε αυτό το μοντέλο; Την υπερίσχυση των δυνατών ονομάτων, που φιγουράρησαν στην κορυφή των αποτελεσμάτων και των δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Δεν ξέρω πόσοι από αυτούς θα βρίσκονται στη λίστα των καλύτερων Ελλήνων ευρωβουλευτών, αν κάποια στιγμή κάνουμε μία αξιολόγηση. Κρατείστε και το ότι σε πολλές πρόσφατες περιπτώσεις οι λόγοι που ακούγονταν οι Έλληνες ευρωβουλευτές δεν τους λες και θετικούς. Άρα, το μοντέλο «σταυρός και όποιος αντέξει» είχε και προβλήματα.
Πάμε στην επόμενη ημέρα. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει το εκλογικό μοντέλο και να πάει από μία περιφέρεια σε πολλές. Τα σενάρια είναι διάφορα, με πιο πιθανό το να δημιουργηθούν 5 ή 7 εκλογικές περιφέρειες αντί 1 σήμερα. Σε κάθε περιφέρεια θα αναδεικνύονται οι τοπικοί ευρωβουλευτές, το νούμερο θα εξαρτάται από το πληθυσμιακό μέγεθος της νέας περιφέρειας, ενώ είναι πιθανό ότι για να μη γίνει το σύστημα πλειοψηφικό θα ισχύσει μια αναλογικότητα. Δηλαδή, ανάλογα με τα ποσοστά που θα λάβει κάθε κόμμα σε όλη την Ελλάδα θα αντιστοιχηθούν και οι έδρες που θα καταλάβει και στη συνέχεια θα κουμπώσουν και οι εκλογικές περιφέρειες στις οποίες θα αναδειχτούν οι ευρωβουλευτές κάθε κόμματος. Δεν είναι απλό το μοντέλο. Και θέλει πολύ σκέψη, καλή οργάνωση και πιθανώς και πολιτική συνεννόηση. Οι μικρές χώρες δεν το έχουν επιλέξει. Και αν όλα αυτά γίνονται για να μην εκλεγούν οι celebrities υπάρχει και η λύση «όχι στους celebrities». Και τελειώνει η υπόθεση…
Ας το μετρήσουν με προσοχή λοιπόν, πριν το προτείνουν.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28-29.10.2023