Αρχηγοί κομμάτων!
Με την λήξη της ΔΕΘ βαδίζουμε προς τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές. Έχουμε δύο βδομάδες μέχρι τον πρώτο γύρο και βομβαρδιζόμαστε από εκδηλώσεις, μηνύματα, τηλέφωνα, mail. Τι να πεις; Αφού είναι υποψήφιος 1 στους 100 ψηφοφόρους! Είναι από απίθανο ως πολύ δύσκολο να καταφέρει ο/η υποψήφιος να επικοινωνήσει με το εκλογικό σώμα.
Έτσι ούτε τα μικρά και καθημερινά θέματα (εκείνα που υποτίθεται ότι μας ενδιαφέρουν) θίγονται, ούτε προτάσεις πολιτικής για τα θέματα (π.χ. σχολικά κτίρια και χρήση τους, ελεύθεροι χώροι) που θα πρέπει να μας ενδιαφέρουν ακούγονται. Γενικότητες, γενικοτήτων -προφανώς όχι από όλους, και αμφίβολης αξίας κριτική στους άλλους.
Θα δούμε. Κυρίως ψάξτε τις προτάσεις και τα βιογραφικά και αποφασίστε. Ο Θεός εν τω βίω βοηθός!
Σήμερα, Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, είναι η επαναληπτική εκλογή για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση εκλογής του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ από τα μέλη και τους φίλους (δηλαδή όσους προσέρχονται την ημέρα εκείνη και ψηφίζουν) ακολούθησε η ΝΔ που θεσμοθέτησε την ίδια διαδικασία και τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε την εκλογή από τα μέλη του. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η έννοια «μέλος» προκύπτει με δήλωση του ενδιαφερόμενου που μπορεί να είναι απλά μέλος μίας χρήσης ή μίας ημέρας.
Δυστυχώς ότι ισχύει για τον ΣΥΡΙΖΑ, ισχύει και για τα άλλα κόμματα. Δύσκολα κινητοποιούνται -πλην εκλογών- τα μέλη που θεωρητικά θα πρέπει να συμμετέχουν στην χάραξη πολιτικής και την επιλογή υποψηφίων του κόμματος στις εκλογές. Αυτά τα δύο είναι και το κίνητρο ένταξης σε ένα μέλος. Α! Υπάρχει και το κίνητρο διορισμού σε μία θέση αλλά ας το αφήσουμε για την Ελλάδα αφού δεν ισχύει στις άλλες χώρες!
Όσον αφορά τον έλεγχο -ποιος είναι και τι σημαίνει μέλος- εδώ τα πράγματα είναι ασαφή. Κάποιος/κάποια μπορεί να γραφτεί να ψηφίσει για τον αρχηγό και στα τρία! Αφού δεν υπάρχει -όπως στις ΗΠΑ- δήλωση του ατόμου σε ποιο κόμμα είναι κοντά. Εκεί στη μακρινή Αμερική εγγραφόμενος στον εκλογικό κατάλογο μπορείς να δηλώσεις ένα κόμμα ή να μην δηλώσεις. Και μετά όταν π.χ. οι Δημοκρατικοί επιλέγουν υποψηφίους, λένε: είναι ανοικτό για τους πλην Ρεπουμπλικάνους. Και ξέρουν ποιοι έχουν δηλώσει ποιο κόμμα.
Θεωρητικά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι κόμματα που προσπαθούν να κινητοποιήσουν -όχι πάντα με επιτυχία τα μέλη τους. Η ΝΔ λειτουργεί περισσότερο σαν κόμμα στελεχών.
Ας δούμε τα νούμερα: για τον αρχηγό της ΝΔ ψήφισαν 400 χιλιάδες και είχε πάρει 1,5 εκατομμύριο ψήφους. Δηλαδή 26,5% Για το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν 270 χιλιάδες και πήρε 620 χιλιάδες στις εκλογές. Δηλαδή 43,8%. Για τον ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν 149 χιλιάδες και είχε πάρει 930 χιλιάδες στις εκλογές. Δηλαδή 16%. Άρα η αναφορά «η συμμετοχή αυτή είναι η φωνή μίας κοινωνίας» απέχει από την πραγματικότητα. Η συμμετοχή είναι φωνή 150 χιλιάδων από τα 9 εκατομμύρια.
Θετική για το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ αλλά μάλλον συγκρινόμενη με τις 500 χιλιάδες της ΝΔ και τις 270 του ΠΑΣΟΚ μικρότερη! Καλή τύχη στον/στην νέο/νέα αρχηγό. Το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να αλλάξει την νοοτροπία ότι «η συμμετοχή είναι η φωνή της κοινωνίας».
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24.09.2023